Esma Redzepova

Førdefestivalen ser på damene

«Womens world» blir tema i år.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Temaet for Førdefestivalen 2011 er “Women’s World”. Men det er det kanskje alltid fra den kanten. Eller?

— Vi er seks kvinner og en mann i administrasjonen her. Men mannen er egentlig bare vikar for en kvinne, ler festivaldirektør Hilde Bjørkum.

— I folkemusikken i Norge har vi jo også mange gode foregangskvinner. Da forrige runde med debatt om den lave kvinneandelen på festivaler gikk, tenkte jeg at «vel, det er i alle fall ikke et problem for folkemusikken».

Musikken først
I år har har festivalen valgt å rette oppmerksomheten mot kvinnelige artister som har gjort en ekstra innsats for kvinners rettigheter generelt, og også for kvinners rett til å være musikere.

— Det er bra å være obs på dette, for det er jo ikke så lenge siden det ikke var så enkelt å være kvinnelig spelemann, for eksempel.

— Du synes ikke det er rart å si «kvinnelig spelemann», altså?

— Hehe, det er jo et lite paradoks i seg selv, det. Men uansett, det er musikken vi setter fremst, og vi er veldig stolte av å ha fått noen av de største navnene i sjangeren til årets festival.

Kvinner på plakaten
Programmet for festivalen, som ble sluppet torsdag 7. april, har selvsagt kvinner i spissen: Oumou Sangaré (Mali) og sigøynerdronningen Esma Redzepova (Makedonia) topper plakaten.

Av andre artister fra den store verden nevnes Ana Moura (Portugal), Susana Baca (Peru), Houria Aïchi (Algerie/Frankrike), Urna (Mongolia), Julie Fowlis (UK) og Liu Fang (Kina). De norske damene er selvfølgelig også tilstede: Sigrid Moldestad, Kirsten Bråten Berg, Unni Løvlid, Dei Beste Damene, og Sinikka Langeland .

— Men bestillingsverket i år er skrevet av en mann?

— Ja, vi måtte jo ha med menn, også. Med tøtte fra Kulturrådet har vi fått Gjermund Larsen til å skrive et verk med Trondheimssolistene. Det ser vi veldig fram til.

Komplett program er lagt ut på festivalens hjemmesider.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev