Cato Strøm, direktør, TONO (Foto: Jens Magnus, TonoNytt)

TONO-direktør Cato Strøm: – ViaSat villeder

– ViaSat villeder. Ingen ZTV- eller TV3-avtaler foreligger. Komponister/artister får kroner null, skriver administrerende direktør i TONO, Cato Strøm, i dette motsvaret til ViaSat og ZTV. – Hvilke avtaler ViaSat har med norske IFPI er denne saken fullstendig uvedkommende, og gir naturligvis ikke ViaSat noen rett til å unnlate å betale komponister/artiser. Han synes videre at det er «interessant» at ViaSat velger å gjøre opp for seg vis a vis «de store og mektige multinasjonale plateselskapene, mens de skviser individuelle komponister/artister».

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Cato Strøm, administrerende direktør i TONO

Kommentar og svar til ViaSats svar i Ballade 5. mars 2003.

VIASAT villeder. Ingen ZTV- eller TV3-avtaler foreligger. Komponister/artister får kr 0.

I sin artikkel i Ballade sier VIASAT-sjefen «…ZTV har ryggdekning for alle musikkvideoene de har vist gjennom avtaler med søsterorganisasjonen PRS og norske IFPI».

Galt og frekt. ViaSat har ingen avtale med PRS der det betales for uplink av ZTVs sendinger. Heller ikke for TV3s sendinger finnes det en slik avtale eller betaling. Norske komponister, som i de fleste tilfellene også er artistene, mottar ikke fem flate øre for musikken i disse sendingene. Det er korrekt at PRS er TONOs fullmektig når det gjelder å kreve vederlag norsk musikk i TV3 og ZTVs sendinger i England hva gjelder sendinger til private parabolmottagere.

Men langt de fleste norske seere av TV3 og ZTV får sendingene via kabelnett. Dette må det inngås avtale om i Norge. Det vet ViaSat og Hattestad, men ingentig betales for det. Ikke engang aconto beløp slik vi har foreslått. ViaSat har hatt fire år på seg til å inngå avtale med PRS og TONO.

I 1999 ble ViaSat dømt til å betale kr 22 millioner til TONO. Også i dagens situasjon henviser ViaSat komponistene/artistene til å måtte gå veien om kostbare rettssaker for å få sine penger.

Hvilke avtaler VIASAT har med norske IFPI er denne saken fullstendig uvedkommende, og gir naturligvis ikke VIASAT noen rett til å unnlate å betale komponister/artiser. Allikevel er det interessant å registrere at VIASAT velger å gjøre opp for seg vis a vis de store og mektige multinasjonale plateselskapene, mens de skviser individuelle komponister/artister.

— Cato Strøm
Adm. direktør, TONO

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.