Nasjonaldiskografi på nettet
Norges nasjonaldiskografi ligger nå på Internett. Nordisko er en oversikt over hva Nasjonalbibiloteket sitter på av lydopptak, men later samtidig «noget tilbake at ønske» som komplett oversikt over Norges reelle kulturproduksjon, selv om den alt nå tilbyr detajerte opplysninger om rundt 9000 norske utgivelser. Nasjonalbiblioteket benytter anledningen til å kaste ned hansken overfor norske plateprodusenter: — Send inn utgivelsene deres, sier Inger Johanne Christiansen ved Norsk Musikksamling.
Norsk nasjonaldiskografi, Nordisko, ligger nå på Internett og er tilgjengelig for den jevne musikkinteresserte nordmann. Selv om denne tilgjengeligheten er ny, Nordisko har vært på nettet bare noen skarve dager, ligger det et langstrakt arbeid bak.
— Vi begynte med datakatalogisering i 1985, før folk flest hadde hørt om Internett, sier Inger Johanne Christiansen ved Nasjonalbibliotekets avdeling i Oslo.
— Vi får stadig spørsmål om hva vi har i samlingen, og derfor syntes vi det var greit å legge databasen ut på nettet, utdyper hun.
Samler i berge
I følge pliktavleveringsloven av 1990 skal to eksemplarer av alt som produseres av musikk i dette landet leveres inntil Nasjonalbiblioteket. Ett eksemplar går til den samlingen Christiansen forvalter og som du kan søke i på Nordisco, det andre legges inn i fjellet i Mo i Rana.
Totalt omfatter samlingen rundt 40,000 plater, fra 78-steinkaker til minidiscer. Nordisko-basen inneholder i øyeblikket i overkant av 9000 LP-plater, kassetter og CD-er. Hovedsakelig er utgitt fra midten av åttitallet til dags dato. Det er lite disco i Nordisko så langt, med andre ord.
— Men det er en misforståelse at vi bare har klassiske plater her. Salget av klassiske plater i Norge ligger på bare 4 prosent, og på kanskje 5-10 prosent av den norske plateproduksjonen, så det sier seg selv, sier Christiansen.
Uten at den jevne musikkfantast får tilgang til godsakene.
— Vi låner ikke ut lydopptak. Derimot er dette å regne som en nasjonaldiskografi, slik andre land har. Juristene jobber med at det skal være mulig å få bruke dette, eller kopiere det. Det er nemlig ikke lov å kopiere dette slik loven er i dag. Bortsett fra de tilfellene der opphavsrettalderen på 50 år er overskredet, sier arkivaren, som påpeker at det ikke er slik å forstå at musikken aldri får slippe ut:
— Vi har lytterom, men du får ikke lov til å høre på dette for å slå ihjel en halvtime mens du venter på bussen. Det er først og fremst forskere som skal ha tilgang til samlinegn, men det hører med til historien at vi definerer «forskning» ganske bredt. Her om dagen hadde vi en lydtekninjer her som ville høre hvordan originalinnspillingene hørtes ut, forteller Christiansen.
Komplett?
Et slikt prosjekt som Nordisko stiller seg svært laglig til for hugg fra spesielt interesserte. Noen litt mer knepne søk i basen avslører også hull, slik at enhver anal-retentiv platesamler sikkert kan fryde seg over å ta Nasjonalbiblioteket på fersken. Norges kanskje mest beryktede kultureksport i nyere tid, Varg «Greven» Vikernes’ band Burzum (som for øvrig har solgt vesentlig bedre enn mange artister som er superstjerner i Norge) er for eksempel ikke representert i det hele tatt. Andre norske utgivelser innen genrene der Norge ofte har hatt sin kultureksport, glimrer også med sitt fravær – som for eksempel Mayhem.
Konklusjonen er vel kanskje at dette mer er en oversikt over hva som finnes i hyllene hos Nasjonalbibiloteket enn over hva som faktisk skjer av kulturproduksjon i Norge?
— Det er ingen sak å finne hull, medgir Christiansen, men spiller ballen videre: – Dette bør være et tankekors for dem som ikke har levert inn sine utgivelser. Vi har ikke ressurser til å drive inn det som mangler. Så vi er veldig takknemlige for alle som kan hjelpe til. Det bør være en ære å være representert i nasjonaldiskografien, sier Christiansen.
Fortiden må vente
Dog er det tatt skritt for å bedre situasjonen i fremtiden ved å inngå et samarbeid med Norsk Copyright Byrå, for å få kopier av alt som registreres der.
— Vi renger med at det kommer rundt 1000 norske plater i året, men en del av dette er skoleklasser og barnehager som gir ut. Spørsmålet er om vi skal være komplette der, eller om vi skal ha et representativt utvalg, sier Christiansen.
Hun vil ikke love for mye om hvordan det vil gå med tilbakedatering av arkivet, slik at Nordisko får med f. eks. discoen. Nasjonalbiblioteket står foran ombygging og andre forsinkende elementer. I mellomtiden får man hygge seg med Norges forsøksvis komplette nasjonaldiskografi fra og med 1985 på www.nb.no/baser/nordisko/, som inneholder søkemuligheter etter en rekke kriterier, og som regel inkluderer både enkeltstående låtitler, medvirkende musikere og annet snacks for den diskofile.
Ledige stillinger
Konsertmester 1
Arktisk Filharmoni AS Søknadsfrist:20/10/2024
Førsteamanuensis i jazzgitar
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:30/09/2024
Førsteamanuensis i jazzpiano
Norges musikkhøgskole (NMH) Søknadsfrist:30/09/2024
Rektor
Asker kulturskoleSøknadsfrist:23/09/2024
Solo Klarinett
Arktisk Filharmoni Søknadsfrist:15/10/2024