Platecover Levende bandasjer - Jørn Simen Øverli synger Vysotskij

IFPI får seks ganger så mye penger

Det nyeste nummeret av bransjebladet FaroJournalen kan melde at fordelingstallene for 1999 fra GRAMO er klare. Her viser det seg at IFPI – den internasjonale føderasjonen av plateselskaper – får seks ganger så stor tildeling som FONO. Også de nyeste tallene for spilling av norsk musikk på radio er offentliggjort, der det ikke uventet er P1 som soleklart stikker avgårde med bestemannspremien.

Kalender

Opera for barna: Mozart som barn

23/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

25/05/2024 Kl. 19:00

Oslo

New York? New York?! Here we go again

25/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

FaroJournalen melder at vederlagsforeningen for utøvere og produsenter, GRAMO, har fordelt til sammen 45 millioner kroner, fordelt 50/50 på utøvere og produsenter. I utøversektoren er GramArts medlemmer dominerende. 4,4 millioner kroner har gått til medlemmer i GramArt, mens Musikerforbundets medlemmer har blitt tildelt 1,1 millioner.

På produsentsiden opplyser FaroJournalen at organisasjonen for de internasjonale plateselskapene, IFPI, er mer eller mindre nøyaktig seks ganger større enn foreningen for norske plateselskaper, FONO. FONOs medlemmer får tildelt 2,3 millioner kroner, mens IFPI sine medlemmer får 13,2 millioner kroner. Tallene for IFPI viser midlene de blir tildelt for både sine norske og internasjonale artister, så forholdet mellom FONO sine norske artister og IFPI sine tilsvarende kommer ikke frem.

Tallene fra GRAMO viser ellers at norskandelen blant radiostasjonene har følgende prosentfordeling: P1 spiller 36% norsk musikk, P2 19%, PeTre 17% og P4 15 %. Det presiseres fra Gramo at dette er avrundede tall, og at det kun gir inntrykk av grammofonspilling. Konsertopptak og andre egne opptak fra radioene blir ikke regnet med i disse prosentene.Videre opplyser GRAMO at hele 35 av de 50 artistene som har fått mest utbetalt for radiospilling av norske grammofoner i 1999 er norske.

FaroJournalen lover dessuten at de i neste nummer vil komme tilbake med en grundigere gjennomgang av tallene fra GRAMO. Bladet feirer ellers sitt femårsjubileum i disse dager, noe Ballade vil komme tilbake til.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.