IFPI Norge slapp torsdag salgstall for første halvår 2016. I løpet av perioden har det blitt solgt musikk i Norge for 333 mill. kr, mot 309 mill. for samme periode i fjor, en oppgang på hele 7,8 prosent..
Spotify, Tidal og Apple Music er de store driverne bak den markante oppgangen i musikksalget så langt i år. Inntektene fra strømming har gått opp med 30 mill. kr, fra 248 til 278 mill. kr, fra første halvår 2015 til første halvår 2016. Tilsvarende oppgang fra 2014 til 2015 var på 28 mill. kroner. Strømmetjenester står nå for hele 83 prosent av inntektene fra innspilt musikk.
Fortsatt fysiske format
Fysisk salg fortsetter også oppgangen første halvår 2016. Det har så langt i år vært solgt fysiske produkter for 43 mill. kr, mot 40 mill. kr. for samme periode i fjor. Av samlet salg utgjør fysisk salg nå 13 prosent, som er samme nivå som i fjor.
Vinylsalget økte med 4,3 mill.kr, fra 9,9 mill. kr. i 2015 til 14,2 mill.kr i 2016, en oppgang på hele 43 prosent Vinyl står nå for 33 prosent av salget av fysiske produkter, mot 24 prosent for samme periode i fjor. Av totalt salg utgjør vinyl over 4 prosent av salget.
Mer norsk i strømmene
På strømmetjenestene er norskandelen i dag 23 prosent, mot 22 prosent for samme periode i fjor. Totalt for alle formater er norskandelen, som i fjor på 25 prosent. Merk at med norsk musikk regnes her musikk utgitt av norske plateselskaper.
Nedgang for nedlasting og video
Salg av nedlastet musikk går derimot kraftig ned, fra 21 mill. kr. første halvår 2015, til 14 mill. kr. første halvår 2016. Dette er en nedgang på hele 32 prosent, og nedlasting står dermed for 4 prosent av omsetningen av musikk i Norge, mot 7 prosent for samme periode i fjor. Altså tilsvarende andel som vinylsalget.
Inntektene fra videostrømming inkludert YouTube faller også med en nedgang fra 4,9 mill.kr. for første halvår 2015, mot 4,7 mill.kr i år. Videostrømming utgjør nå under 1,5 prosent av de totale inntektene fra salg av innspilt musikk.
IFPI bekymret
Marte Thorsby, direktør i IFPI Norge, skriver i meldingen:
«Det er positivt at salget av musikk fortsetter å øke i Norge i betydelig grad. En total økning på 7,8 prosent er helt i verdenstoppen. Fortsatt omsetningsøkning innen streamingtjenestene viser at markedet fremdeles ikke er mettet og vi har tro på en omsetningsøkning også i årene som kommer.
gjør at disse aktørene opererer under like konkurransevilkår i musikkmarkedet.»
Vår bekymring er at inntektene fra videostream inkludert YouTube fremdeles er så lave. Når vi vet at 25 prosent av Norges befolkning daglig bruker YouTube så er det langt fra rimelig at de kun betaler en brøkdel av det konkurrentene Spotify, Tidal og Apple Music betaler til artister og plateselskaper. Det er på høy tid at vi får en lovendring som gjør at disse aktørene opererer under like konkurransevilkår i musikkmarkedet.»

Ballade video: Drømmer om barndommen
Super sommermeny med musikkvideoer fra Levina Storåkern x 2, St. Niklas, Quarter Wolf, Hamstermann, El Cartel, Therese Ulvan, STORM & Fixation, Ole Evenrud og Henning Kvitnes.

Hvor brenner det, Guro Furunes Pettersen og Chris Schaal?
Evner bransjen å bevare en grasrot av ny kreativ musikk og bransje utenfor hovedstaden? Og hva kjennetegner egentlig en vellykket undergrunnsscene?

– Øyafestivalen må ta et oppgjør
Utestedet Blå avslutter samarbeidet med Øyafestivalen i protest mot festivalens eierskap.

Øm virvelvind. Axel Skalstad (1992-2025): Jeg blir bare så glad av å se deg spille.
Minneordene over trommeslager Axel Skalstad er skrevet av Filip Roshauw. Skalstad gikk bort i en ulykke nylig, altfor ung med sine 32 år.

Så vanskelig er det ikke.
Hva om likestilling på festivalene bare var...helt vanlig?

Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025
Under årets møte ble de fleste foreslåtte endringene i vedtektene vedtatt, men noen sentrale forslag falt.