Sæmund Fiskvik 2003

EFN: – Fiskvik oppfordrer til lovbrudd!

– Sæmund Fiskvik oppfordrer til brudd på Konkurranseloven, mener forbrukerorganisasjonen EFN, som nå har anmeldt IFPI-sjefen til Konkurransetilsynet. Reaksjonen kom etter at Fiskvik uttalte til Dagsavisen at en intern æreskodeks og bransjemoral vil hindre at den etablerte bransjen begynner å gnage på hverandres skatter, i forbindelse med at fredningstiden på rettighetsbeskyttede verk går ut etter 50 år.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

— Jeg blir overrasket hvis Universal gir ut Elvis, det er en «gentlemans agreement» på dette feltet, men det kan jo komme en oppkomling. Men vi har en viss erfaring i platebransjen på at dette ikke er så interessant, sa Fiskvik til Dagsavisen 28. januar.

Bransjeveteranen Audun Tylden støtter Fiskviks tro på bransjemoral og regner ikke med at vernetida blir et reelt problem:

— Alle selskaper som er organisert i IFPI og FONO i Norge har en under hånden forståelse om at vi ikke går på hverandres beitemarker.

— Å inngå prismanipulerende avtaler om verk i det fri er hverken en «gentlemen’s agreement» eller bransjemoral, det er monopol- og kartellvirksomhet i strid med paragraf 3.1 og 3.3 i Kunkurranseloven, mener EFN, som derfor har bedt Konkurransetilsynet om å komme med en offentlig uttalelse om sakens eller, gripe fatt i saken på annen måte.

Informasjonssjef Elin Kleven bekrefter at Konkurransetilsynet har fått klagen. Tilsynet vil be Fiskvik om mer informasjon:

— Jeg kan bekrefte at vi vil ta kontakt med IFPI for å undersøke dette nærmere, sier Kleven til nyhetsbyrået Origo.

Kleven viser til Konkurranseloven, som blant annet slår fast at to eller flere aktører ikke kan fastsette eller søke å påvirke til markedsdeling i form av områdedeling, kundedeling, kvotefordeling, spesialisering eller kvantumsbegrensning.

Til NRK.no sier EFNs talsmann Bjørn Ramset at Fiskviks uttalelse er «tatt rett ut av læreboka om kartellvirksomhet».

— Dette fordyrende samarbeidet gjør at plater med 50 år gammel musikk går ut over platekjøperne, og er etter vår mening ulovlig. Det blir ikke mindre ulovlig av at Sæmund Fiskvik skryter av måten bransjen jobber på. IFPI er selv svært så aktive med å forfølge andre som opererer i grenselandet av opphavsrettlovgivningen, så som ressurssvake ungdommer som brenner seg en CD med musikk de liker. Den digitale revolusjonen har gjort hele dette lovområdet utydelig. Vi må i det minste kunne forvente av IFPI at de holder seg godt innenfor lovens bokstav på et analogt område som kartellvirksomhet.

Sæmund Fiskvik bekrefter idag til Dagsavisen han ble gjengitt korrekt, men avviser påstanden om at at han eller IFPI oppfordrer til kartellvirksomhet som «useriøs»:

— Nei, det gjør vi ikke, sier en oppgitt Fiskvik til Dagsavisen, og avkrefter samtidig at han ikke kjenner til noen «hemmelig avtale» plateselskapene imellom i denne sammenhengen.

Sæmund Fiskvik forteller til Dagsavisen at han vil arbeide for at fredningstiden heves til 75 år i Norge.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev