Magenta, Anders

Agentdebatten i perspektiv

Anders Odden er en artist med mange års erfaring fra band som Cadaver, Magenta og Apoptygma Berzerk – alle band som ofte har vakt større oppmerksomhet utenlands enn her på berget. Her melder han seg på i agentdebatten som den siste tiden har gått her i Ballade, og sammenligner forholdene ute og hjemme, samtidig som han gir noen gode råd til musikere som skal ut på veien.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Anders Odden, Cadaver og Magenta

Jeg har mye erfaring fra turnevirksomhet i Europa, UK og USA i tillegg til Norge, og ville gjerne i den anledning sette agentdebatten litt i perspektiv.

Norge er et land med vanvittig bra teknisk utstyr. Her får alle nok monitorer, proffe PA-anlegg og lys i massevis. Servicenivået står ikke i stil til utstyret, og man får sjelden den gode behandlingen som man opplever i utlandet. Men…

Jeg var en gang med i et band fra Frankrike på Norgesturne, og fikk nyte godt av behandlingen utenlandske band får her. Dette var en vekker. Som utenlandsk band har du ingenting å frykte i forhold i forhold til spillejobbkontrakten i Norge.

Det er jo litt påfallende at de samme agentene ofte gjør en bedre jobb for utenlandske band her som lokal promotør, enn de gjør for de norske som hovedagent. Gresset synes nok grønnere på den andre siden av gjerdet, men forholdene i andre land er også meget forskjellig, og ikke nødvendigvis bedre enn her, noen eksempler:

I England behandles band som trekker under 500 personer meget dårlig. Alle som noen sinne har spilt i London vet hva jeg snakker om her.

USA kan være himmel eller helvete, gjerne på samme turne. I USA er derimot en kontrakt en kontrakt, og du får i det minste alle pengene du skal ha.

Spesielle ønsker i den tekniske rideren blir som regel oversett i Amerika, og du skal være bra stor for å kunne sette krav til lys og PA-anlegg.

Noen agentbyråer i USA stiller med «full pakke» til bandet, dvs. turneleder, backline, buss og all risiko for å sette opp turneløsninger, og gir bandet en fast hyre pr. jobb, og tar resten selv. Tyskland ligger midt mellom USA og UK på endel ting, men der belastes ofte turnebudsjettet med diverse særskatter, kontorleie osv. for å få ned bandets honorar. Teknisk rider, nok mat og drikke pleier derimot tyskerne alltid å få til.

Bransjestandarden her i landet er 20% av brutto honorar til agenten, men tatt i betraktning servicenivået i Norge bør denne prosenten være forhandlingsbar.

Alle band burde ha med seg en turnemanager som kan kvalitetssikre jobben til agenten ute i felten, men mange arrangører her hjemme ser litt rart på et norske band hvis de har med det.

Et norske band skal helst ikke ha noen som setter de krav til arrangøren og det som er skrevet under på. Det er liksom litt frekt og råflott med «turmanager» her i krattet. Norske arrangører pleier også å fortelle bandmedlemmene hvor mye penger de har tapt på dem, noe som jeg aldri har hørt på utlandsturne.

Denne behandlingen skal bandet betale 20% av brutto for i etterkant, noe som er en høy pris hvis jobben kun består av å selge inn konserten og bli enig om prisen. Differensiering av % til bookingvirksomhet i Norge etter servicenivå fra agentens side burde være mulig å få til.

10-15% til agenten, og en lønnet turnemanager fra agentfirmaet burde vært normen i Norge.

Når det er sagt, må man ikke glemme at man begynner på bunnen for hvert nytt territorium man skal ut å spille i, og at alle land har band du ikke har hørt om før som konkurrerer med deg på live-markedet.

Anders Odden
Artist med erfaring fra Magenta, Cadaver og Apoptygma Berzerk

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev