Musikkjournalist, kritiker, arrangør og drivkraft i norsk musikkliv Tom Skjeklesæther er 65 år i dag. Bildet er fra Americana-festivalen på Grefsenkollen i Oslo i 2016. (Foto: Per Ole Hagen)

I Halden finnes det en mann

Tom Skjeklesæther er 65 år, og hylles med dobbelt-LP og konsert i mars.

Kalender

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

I Halden finnes det en mann som har vært fødselshjelper til en drøss med band, men som aldri har bedt om noe tilbake, skriver Christer Falck i en post på Facebook i dag.

Han heter Tom Skjeklesæther, og vi har gått sammen en gjeng hvor vi skal hylle ham i form av en dobbel-LP med noen av låtene/bandene han har vært med på å dra i gang, og en hyllestkonsert i Halden den 28. mars 2022, fortsetter Falck. Dobbelt-LP-en er kuratert av musikkjournalist, redaktør og filmkritiker Morten Ståle Nilsen.

Tom Skjeklesæther er en kjent mann i norsk musikkliv og -bransje. Gjennom flere tiår har han vært en tydelig, engasjert og sterk stemme i musikkjournalistikken og -kritikken, fra journalist i musikkmagasinet Puls og redaktør av Beat, til skribent i VG og Klassekampen.

Han har vært en helt sentral drivkraft i å gjøre nye band og artister kjente for det norske publikummet, han arrangerte festivalen Down on the Farm i Halden og konserter med The Dream Syndicate, Violent Femmes, The Rainmakers og Stan Ridgway før noen visste hvem de var, han stod bak det kjente americana- og country-programmet «Cowboy & Indianer» hver fredagskveld på NRK radio, og har hatt en finger, eller gjerne en hånd, med i en lang rekke store plate- og konsertproduksjoner i norsk musikkhistorie.

Konsertfotograf (og fotografen bak bildet av jubilanten Skjeklesæther her) Per Ole Hagen skriver i en hilsen i sosiale medier at Skjeklesæther alltid er «utålmodig etter å få fram sine nyoppdagede artister, og med en ustoppelig energi og entusiasme for dem, om de er norske eller internasjonale».

Madrugada er et av bandene Tom Skjeklesæther har vært fødselshjelper for. I dag hilser de deres første manager, som løftet dem fram i en tid da «alle» sa at rocken var død.
– Our first manager, Tom Skjeklesæther, is 65 today! A legendary music critic, writer and concert promoter in our country, Tom is the guy who got us signed to Virgin Records, and then used all his contacts in the business to make sure Madrugada were heard and appreciated at a time when everybody said that rock was dead. An invaluable ally, mentor and musical older brother, he introduced us to The Cramps, The Gun Club, Television and tons of other bands that influenced our sound. HAPPY BIRTHDAY, we owe you big time, and we love you, Tom! 💙

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.