Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon og produsentduoen Stargate (Foto: Guro Kleveland)

Stargate er Årets internasjonale suksess

– Jo mindre vi har gjort, jo bedre har det blitt! Stargate oppsummerer hemmeligheten bak sine mange suksesser.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

I dag mottok den berømte låtskriver- og produsentduoen Stargate prisen som Årets internasjonale suksess fra Music Norway og Spellemannprisen.

– En stor ære, sa suksessduoen fra utendørsscenen på Music Norways arrangement da de ble kåret til Årets internasjonale suksess.
– For 20 år siden da vi startet var det ingen pris som het Årets internasjonale suksess, det var ikke fokus på det, sa Tor Erik Hermansen i sin takk fra scenen. Duoen la også til en takk til Kronprinsen for sin interesse for norsk musikk.

Den norske duoen har blitt kjent som storleverandører av hits som låtskrivere og produsenter for artister som Katy Perry, Beyoncé, Rihanna, Ne-Yo og en lang rekke andre.

– Hva er den største forskjellen på det å etablere seg som artist nå versus da dere etablerte dere?
– Den største forskjellen er innstillingen. De nye artistene og låtskriverne ser ingen sperrer ved landegrensene lenger. De føler seg ikke underlegne når det kommer til muligheter. Større ambisjoner, mer selvtillit og på mange måter høyere nivå nå, mener Tor Erik Hermansen, den ene i produsentduoen.

– Og musikk er jo et internasjonalt språk, det finnes ikke norsk musikk eller engelsk musikk, med mindre du snakker om opphavet til den som har laget den. Men det er tydelig at den nye generasjonen tenker på verden, først og fremst. Og det er gøy å se, sier han til Ballade.
– Det er jo mye med sosiale medier og teknologi som har gjort det slik, men mest innstillinga deres, mener Stargates Mikkel S. Eriksen:
– De har ser ikke de sperrene som vi kunne ha, som at du måtte ha det beste utstyret eller et plateselskap på plass først. Nå handler det mer om ideen din og selve låta di, mener Eriksen. Med de sperrene borte og færre mellommenn mellom deg og publikum er man bedre plassert for internasjonal suksess, mener duoen:
– Og det har ungdommen skjønt, sier Eriksen.

HKH Kronprins Haakon overrakte prisen samt 100 000 kroner. Pengene gir Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen videre til talenter fra Lillehammer International Institute of Music Production. Der er de allerede inne som mentorer for de uetablerte artistene/produsentene under utdanning.
– Hvilke studenter dette blir, blir klart etter en prosess. Vi må finne dem som er klare, beskriver vinnerne.

– Ikke tro at noen står i veien for deg
Eriksen mener at deres egen suksess over ca 20 år i stor grad kom av at de satset på samarbeid og å skrive låter med andre:
– Tør å samarbeide, og tør å dele ideene dine. Ikke start med å tro at noen skal stjele ideene dine. Tør å gi fra deg andeler til management, bruk noen andres refreng, sånne ting, tipser han om veien mot suksess.

Før de flyttet til USA hadde de vært en trio som sammen skrev hundrevis av låter – en mengdetrening som Hermansen mener var bra å ha med for å tørre å stole på samarbeid med andre:
– Da vi kom til USA slapp vi opp enda mer, så lot vi for eksempel noen andre mikse det og så gikk det enda bedre … Så jo mindre vi har gjort, jo bedre har det blitt!
– Der er nok overskrifta for i dag.
– Haha, ja, dér har du sitatet ditt.
– Men poenget mitt med å skrive de 4-500 låtene først er: kan du håndverket, kan du gjenkjenne når noen kommer til deg med noe bra.

I utviklinga av norsk eksport av populærmusikk og musikkbransjen, har både Musikkforleggerne og Music Norway engasjert seg for å beholde rettighetspenger i Norge. Når deler av bransjen har vært mer utviklet i land som Sverige, Storbritannia og USA har noen suksessrike opphavere og artister flyttet utenlands.
– Vi må jo skatte til USA, vi har ikke noe valg, siden det er der vi bor, forteller Stargate.
– Men vi er jo likevel opptatt av å gi noe tilbake via engasjementet for studentene på LIMPI, beskriver Eriksen. De nye talentene som de nå skal hjelpe fram får også studiotid med dem i deres studio i USA.

– Gagner ikke det også dere like mye, når popmusikk er basert på unge trender og nye ideer?
– Det er klart det er det aller beste, om det blir en ideutveksling. Men det er uansett en vurdering på om de vi slipper til er bedre enn de andre vi kunne hatt i det rommet den samme uka. Men vi gir folk en sjanse fordi det er gøy og fordi de har noe for seg, beskriver Hermansen om de norske talentene de kommer til å å jobbe med i forlengelse av prisutdelinga.

I fjor solgte Stargate låtkatalogen sin til Shamrock Capital. De nye eierne som da tjener på låtene de har vært med på å skrive er Disney-familiens private investeringsfond med spesialisering på åndsverk, film, tv og nå, musikk, slik Dagens Næringsliv skrev om. Salget skal ha gitt dem rundt 50 millioner pund på tampen av 2018 – eller rundt en halv milliard kroner.

Stargate ble for alvor kjent som dem som leverte hits til artister som Rihanna, Beyoncé, Ne-Yo og amerikanske artister. Her er lista over låter fra Stargate som alle har toppet Billboard Top 100 i USA:

  • «Diamonds» Rihanna entret førsteplassen 1.12.2012 
  • «Black and Yellow» Wiz Khalifa nummer én fra 19.02.2011 
  • «S&M» Rihanna – Peakdato: 30.04.2011. 
  • «Firework» Katy Perry – Peakdato: 18.12.2010 
  • «Only Girl (In the World)» Rihanna – Peakdato: 4.12.2010 
  • «What’s My NameRihanna featuring Drake – Peakdato: 20.11.2010 
  • «Rude Boy» Rihanna – Peakdato: 27.03.2010 
  • «Take a Bow» Rihanna – Peakdato: 24.05.2008 
  • «Irreplaceable» Beyonce – Peakdato: 16.12.2006 
  • «So Sick» Ne-Yo – Peakdato: 18.03.2006 

I tillegg til å skrive låter for andre, har de et forlag som stadig signer nye navn.
– Forlaget drives utenpå resten av vårt virke, men de sender oss låter for at vi skal si hva vi mener om de forskjellige. Men vi har ikke dag-til-dag-kontroll på den driften, beskriver de.

100.000,- gitt av Kulturdepartementet skal vinneren av Årets internasjonale suksess gi videre til en person, en organisasjon eller et miljø som har bidratt til å inspirere og stimulere musikkinteressen hos vinneren. Stipendet går under navnet «Det var her det begynte».

De nominerte var:
Boy Pablo, artist
Cashmere Cat, låtskriver produsent og artist
Leif Ove Andsnes, pianist
Lise Davidsen, sopran
Sigrid, artist
Stargate, artister, låtskrivere og produsenter

Tidligere vinnere av prisen for Årets internasjonale suksess er:
Ina Wroldsen (2017).
Alan Walker (2016).
Kygo (2015).

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev