Taakeferd 2005

Infernospesial: Taakeferd – svart bygderomantikk fra Tromsø

Tromsø-bandet Taakeferd, som har fått æren av å åpne Infernofestivalen 2005, sorterer under kategorien melodiøs svartmetall. – Mye av musikken vår gjenspeiler seg i den nordnorske naturen; rå, brutal, kald og til tider uforutsigbar, forteller gitarist og growl-vokalist Forsite til Ballade. Bandet, som er en av metallfestivalens usignerte attraksjoner, ser åpningskonserten som en god sjanse til å vise seg for et større publikum: – Vi syns det er friskt satset å booke to band fra nord-Norge til festivalen, dette er en strålende mulighet for å profilere nordnorsk svartmetall og bygderomantikk, sier Forsite.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Maia Drachensteen

Slogstorm, som Ballade har intervjuet tidligere i denne serien, kommer fra Norges nordligste fylke. Over fylkesgrensen til Troms, nærmere bestemt i Tromsø, finner vi de mer tradisjonelle svartmetallerne Taakeferd.

Tromsø-væringene er ikke akkurat ferske i faget, bandet så sin vår, eller snarere høst, allerede i 1999. Bandet møttes – av alle steder – på lærerhøgskolen.

— Ideen bak Taakeferd var på mange måter et ønske om å sette nord-Norge på kartet over kvalitetsmetall her til lands. Vi fant tonen fordi alle hadde en eller annen relasjon til metall-miljøet i Tromsø, som er lite nok til at ”alle kjenner alle”. Ironisk nok er det bare én adjunkt i den nåværende besetningen, sier Forsite.

Værbitte mørkemenn
Det første som møter besøkende på bandets hjemmeside, www.taakeferd.tk, er en svært sjangerriktig, intrikat logo. Bandmedlemmene poserer i tradisjonell liksminke, nagler og patronbelter – allerede her får man altså et hint om hva dette dreier seg om.

— Rent musikalsk sett kan Taakeferd relateres til old-school black metal. Med et melodiøst tilsnitt mener vi at vi har klart å sette vårt eget nordnorske særpreg på musikken. Siden vi holder til i et nordlig klima er det ikke vanskelig å bli inspirert til å skrive denne typen musikk. Mye av musikken vår gjenspeiler seg i den nordnorske naturen; rå, brutal, kald og til tider uforutsigbar, sier Forsite, som også er en av tekstforfatterne i bandet.

— Siden vi er to som skriver tekst, er innholdet noe variert. Tekstene handler i store trekk om surrealistiske stemninger, melankolsk realisme, det destruktive i menneskets natur og religionskritikk, kan Forsite avsløre.

En god begynnelse
Taakeferd har inntil nylig kun gitt ut to EPer, ”Nocturnal Rites” og ”Forest of Horror”. De har også bidratt på samleplaten ”A Night In Ashes”, som ble gitt ut i 2003, på det lille amerikanske selskapet Dark Forest Productions. – Til tross for at disse utgivelsene har vært i små opplag, har tilbakemeldingene vært jevnt gode, forteller Forsite:

— Responsen fra publikum har vært bra, gjennom disse tilbakemeldingene ser vi resultatene av det vi gjør. Platesalget bør vel egentlig tale for seg selv – alle de tidligere utgivelsene er utsolgt. På grunn av den musikalske utviklingen i bandet, er det allikevel lite trolig at disse utgivelsene kommer til å bli gitt ut på nytt.

Ny kurs
Det har i lengre tid ryktes at Taakeferd skulle slippe en utgivelse under selve Infernofestivalen – men her har bandet kommet festivalen i forkjøpet. På EPen ”Livsgnist” har Taakeferd bygget opp et langt tettere lydbilde enn det som har preget bandets tidligere utgivelser.

— Vi valgte å legge ut ”Livsgnist” for salg en liten tid i forveien, for at publikum skulle få muligheten til å høre det nye materialet før konserten. På ”Livsgnist” er låtene bedre sammensatt og mer gjennomarbeidet enn det vi har gjort tidligere. Produksjonen er teknisk mye bedre, og musikken er mer aggressiv enn før. For en tid tilbake var det tre medlemmer som trakk seg; på grunn av denne utskiftningen ble det naturlig at det musikalske uttrykket også forandret seg. Både platen og nye t-skjorter vil bli lagt ut for salg under festivalen, eller bestilles fra vår nettside.

Tromsø Rock City?
Den såkalte Tromsø-scenen har fått mye positiv omtale i både media og av musikerne som regner seg som en del av den. Men hva med metallscenen? Skal vi tro Forsite, befinner de seg fremdeles på siden av det gode selskap.

— Det kan virke som om metall som musikksjanger fortsatt er en ”underdog” i byens musikkmiljø. Man skulle tro at det var nok åpenhet og anerkjennelse for sjangeren til at det skulle være plass til den også, men dessverre ser det ikke slik ut. Det stemmer nok at Tromsø sitt musikkliv har fått mye positiv omtale og gode kritikker i media, men vi kan ikke si vi har hatt noe særlig utbytte av dette renommeet, forklarer Forsite:

— I Tromsø sitt musikkmiljø er det svært få aktører som styrer konsertscenene. Dette har igjen ført til at disse aktørene sitter med mye makt og har muligheten til å kontrollere hva som skal og ikke skal spilles på Tromsø-scenene.

For Taakeferds del begynte bruduljene etter at en arrangør påsto at bandet hadde oppført seg svært ufint under en konsert. At et bandmedlem ble avbildet i Burzum t-skjorte, hjalp nok heller ikke. Forsite beskriver hendelsen slik:

— Uenigheten mellom oss og noen av de sentrale aktørene i byen begynte med usanne rykter og usakligheter rettet mot oss som band. Vi opplevde å få flere konserter ufrivillig kansellert, og ble uønsket ved de største og mest aktive scenene i byen. Vi prøvde å opprette en dialog, men aktørene nektet å høre på det vi hadde å si i saken. Til slutt gikk vi ut offentlig og avkreftet påstandene, for iallefall å holde det allmenne publikum informert om vår uskyld. Vi er ferdige med denne sakne nå, men det er ved slike episoder en begynner å lure på objektiviteten og kompetansen ved enkelte spillesteder.

Livsgnist hos Platekompaniet
Taakeferd-gitaristen understreker samtidig at bandet ellers har møtt velvilje i hjembyen.

— Vi har også opplevd noen oppturer i relasjon med dem som jobber med musikk og kultur i Tromsø. Hadde det ikke vært for enkelte av disse personene, hadde vi verken hatt øvingslokale eller fått realisert studioinnspillinger. Det lokale Platekompaniet har også tatt inn ”Livsgnist”, så folk i byen får tak i den.

— Frisk Infernosatsing
Så langt har MoshFest 2004 i Halden vært Taakeferds største opptreden, og noe bandet husker med glede. Men nå står altså Infernofestivalen for tur.

— MoshFest var profesjonelt arrangert, og vi fikk gode tilbakemeldinger både under og i etterkant av arrangementet. Det var en svært hyggelig opplevelse for oss som band. Det å spille på Infernofestivalen gir oss enda større muligheter til å nå et større publikum med nordnorsk svartmetall og bygderomantikk. Vi synes det er friskt satset å booke to band fra nord-Norge til årets festival! avslutter Forsite.

Taakeferd har fått tilbud om spillejobber i både inn- og utland, og er for øyeblikket på utkikk etter platekontrakt. Mer informasjon og smaksprøver i MP3-format finnes på http://www.taakeferd.tk

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev