Kaizers Orchestra 2003 S/V (Foto: Paal Audestad/kaisers.no)

Hvor viktig er én svensk anmeldelse?

I forrige ukes Ballade ytret den svenske musikkjournalisten Mathias Dahlström at Kaizers Orcestra «gör bara burlesk buskisrock med en medlem i gasmask och en som slår på metallskrot», og at «det norske rockundret har, med något enstaka undantag som Turbonegro, ännu inte innträffat». I dette innlegget svarer Farmen-sjef Remo Rehder på kritikken, som han mener utelater viktige fakta – så som at konserten var utsolgt, og at publikum var med på allsang fra første strofe.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Remo Rehder, daglig leder, Farmen Records

Javel, så har europas hippeste journalister fått anledning til selvtilfreds å opprettholde sin egen myte om at Sverige er europas musikkhovedstad. Det er vel ikke uten grunn vi (MBS/Farmen & Kaizers Orchestra) har drøyd med å ta en titt på dette særdeles blaserte markedet. Med 10 000 solgte plater i Danmark og et live-rennomè få svenske band kan matche, og ikke minst interesse fra HELE resten av Europa i lommen, tenkte vi det var på tide med et forsøk.

At denne ene kritikerens misnøye med Kaizers oppleves som sure oppstøt, er egentlig helt ok. Vi forventet at det skulle bli tøffere å innta denne musikkbastionen i Baltikum. Derimot syns jeg det er mer fascinerende at dette skal få slike ringvirkninger i hjemlandet. For å nøyansere bildet noe, er det på sin plass å nevne at konserten var UTSOLGT, dernest at en god målestokk for appell ved en konsert er publikums engasjement. Med ny omsetningsrekord på merch utenfor Norge på en klubbscene og ikke minst allsang fra første strofe ser nok vi noe annerledes på denne konserten.

Ellers kan vi også opplyse at kritikkene i Sverige er mer sprikende enn vi har vært vant til (som et hederlig unntak), men at Kaizers også her høster toppkarakterer. Musikkpressen i Sverige er nok mer interessert enn dagsavisene, noe som absolutt var ventet. Ettersom vi ikke har satset så mye på Sverige enda, og kun gjort én festivaljobb og én showcase, så får vi nok heller komme med en evaluering når den pågående Europaturneen (som også vil berøre flere svenske byer) er overstått.

Med hilsen

K. Remo Rehder
MD & Partner
MBS/Farmen AS

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.