Storsatsing på konsertteater

«Ørets teater» blir Festspillene i Bergens største satsning på samtidsmusikk noensinne, og skal utforske skillet mellom musikk og teater.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Komponist Henrik Hellstenius er engasjert som kurator for en serie konsertforestillinger under årets Festspillene i Bergen. Flere enn tretti musikere skal være med i prosjektet, som skal utforske skillet mellom musikk og teater.

«Ørets teater» er Festspillenes største satsing på samtidsmusikk noen sinne. Gjennom fire konserter skal Hellstenius sette sin egen og andres musikk inn i ulike tematiske sammenhenger som alle innebærer et møte mellom musikk og noe scenisk i form av video, tekst, lys eller bevegelse. Til den første konserten 26. mai skal for eksempel konsertsalen kles med gress, og publikum kan slå seg ned i fluktstoler og på tepper, opplyses det i en pressemelding.

Etterlyser nytenkning
– Konsertene har som mål å undersøke grenselandet mellom den musikalske opplevelsen og den teatrale opplevelsen. Jeg kaller det for konsertforestillinger eller iscenesatte konserter, sier Hellstenius, som selv har arbeidet med musikk til teater, film og ballett i tillegg til kammermusikk, orkesterverk og elektroakustiske verk.

Han har tidligere kurert to ulike konserter på Ultimafestivalen med Kringkastingsorkesteret og Norges Musikkhøgskoles Symfoniorkester.

– Det er en utrolig utfordrende form med mange nye og uante muligheter, når man arbeider mer konseptuelt med konsertene. Om man sammenligner med hva som har skjedd med det formale rundt teater og billedkunst må man kunne si at det er et enormt potensial i å utforske konsertformen, som overraskende få benytter seg av. Særlig er våre orkestre lite innovative, men selv konserter med nyere musikk har funnet seg godt til rette i en konvensjonell tenkning rundt konserten som uttrykksform.

Målet med «Ørets teater» er i følge Helstenius «å utvide musikkens mulighet til å skape erfaringer og gi erkjennelse».

Han har fått med en rekke musikere og skal presentere både seks av sine egne verk, samt musikk av komponister han har et spesielt forhold til. Komposisjoner av blant andre Carola Bauckholdt, Gérard Grisey, Klaus Lang, Claude Vivier, Luigi Nno, Franz Schubert og Dimitri Sjostakovitisj er sammen med Hellstenius musikk med på å belyser temaene natur, død, relasjoner og fortellinger. Blant hans egne verk finner vi to splitter nye stykker som får sin urframføring på disse konsertene.

Unik opplevelse
På listen over ensembler finner vi for eksempel Dans les Arbres, Ning, Cikada og Ensemble Ernst. Blant musikere er Dan Styffe, Peter Herresthal, Hans Kristian Kjos Sørensen og sangerne Unni Løvlid og Tora Augestad. De er alle utøvere som Henrik Hellstenius har et nært forhold til.

– Musikerne er meget involvert i prosjektet og sammen med videokunstner/komponist Ignas Krunglevicius, scenograf Nia Demerell og instruktør Jonas Corell Petersen bidrar de til å skape disse fire «makrokomposisjoner» – bestående av musikk, rom, tekst, lys, bevegelse og video, forteller Hellstenius.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev