Rolf Borch 2-2007/Foto: Jan Alsaker

Rolf Borch: Vinner av De Unges Lindemanpris 2008

De Unges Lindemanpris – ment å inspirere unge komponister, utøvere og musikkpedagoger til ekstra innsats – er pålydende kr 50.000,- Lørdag ble den tildelt Rolf Borch.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Det er vinner av Lindemanprisen som utpeker en utøver vedrig De Unges Lindemanpris. Dette året var det altså komponist Asbjørn Schaathun, som sto bak utvelgelsen, og i sin begrunnelse for å gi prisen til Rolf Borch, sa komponisten blant annet dette:

”For at komponisten skal få realisert sine idéer, er han eller hun fullstendig avhengig av musikeren. En musiker som er villig til å sette seg, ikke bare i musikkens sted, men også, i vår tid, i den ofte fortvilte og rådville komponistens sted.

Dette krever noen spesielle personlige kvaliteter hos utøveren. Klarinettisten Rolf Borch er en utøver som foruten en lytefri teknikk og stor kapasitet, besitter alle disse personlige egenskapene som skal til for å kunne realisere vår samtids vidt forskjellige uttrykk.

Fra halsbrekkende virtuositet i stillhetens ytterkanter i Helmut Lachenmanns ”Accanto” for klarinett og orkester, til håndfaste og altomfattende figurasjoner i Brian Ferneyhoughs ”La chûte d’Icare”, eller i inderlige og stillfarende soloverk, ikke minst på CD-en ”Step Inside” som Rolf Borch utgav i 2006 – en CD som i sin helhet ble viet norske komponister: listen over verker som han har vært fødselshjelper for og bragt frem til uroppførelse, er allerede forbausende lang.

I en tid hvor det kreves en stadig større høylydthet for å bli tildelt oppmerksomhet, og hvor et nitidig og ofte langsomt kunstnerisk arbeide neppe kan sies å ha førsterang i offentligheten, bør alle norske komponister være takknemlige for å ha en utøver som Rolf Borch i sin midte; for at det fremdeles er musikere som er villige til å investere så mye tid og krefter i kompromissløse innstuderinger som har ett mål for øyet: musikken”.

Om Borch

Rolf Borch (1975) er født og oppvokst i Bergen, hvor hans første klarinettlærer var Mogens Leikvoll. Han studerte senere ved Norges musikhøgskole med Hans Christian Bræin.

I tillegg til et bredt klassisk repertoar, har Borch et sterkt engasjement for ny musikk – noe som har resultert i over 50 urfremføringer av norske og utenlandske verk. Listen over komponister han har jobbet med er lang og omfatter navn som Helmut Lachenmann, Brian Ferneyhough, Nicolaus A Huber, Kaija Sariaho, Mathias Spahlinger og selvsagt en rekke norske komponister, deriblant Magne Hegdal, Sven Lyder Kahrs, Jon Øivind Ness, Mark Adderley, Eivind Buene og Ørjan Matre.

Borch har markert seg som solist med norske orkestre, korps og ensembler. I de senere år har han hatt solistoppdrag rundt i hele Norge, i tillegg til konserter og festivaler i Europa. Han har bak seg en rekke cd-utgivelser, og hans kritikerroste solodebut, «Step Inside» ble også nominert til Spelemannsprisen.

Borch er også fast medlem i det unge fremadstormende kammerensemblet asamisimasa.

Det er Lindemanprisen som melder dette i dag.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev