© Helge Hansen/Festspillene i Bergen

Oedipus Rex åpner festspillene i 2011

Festspillene i Bergen annonserte i dag neste års åpningsforestilling; Stravinskijs operaoratorium «Oedipus Rex».

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Neste års åpningsforestilling er en samproduksjon mellom Festspillene i Bergen, Den Nye Opera og Bergen Filharmoniske Orkester.
Igor Stravinskijs ”Oedipus Rex” (1927) settes opp i full sceneversjon, med Eirik Stubø som regissør.
Bjørn Sundquist har fortellerrollen som i denne versjonen er gjendiktet av Jon Fosse. Fosse og Stubø vil også samarbeide i forkant av festspilloppsetningen.
På rollelisten finner vi ellers den finske mezzosopranen Tuija Knihtilä, den svenske barytonen Marcus Jupither og den norske bassen Carsten Stabell.
Operaen baserer seg på den greske Oidipus-myten som har inspirert kunstnere i lang tid. I tillegg til å ta opp vanskelige problemstillinger knyttet til skyld og rettferdighet, er det en spennende kriminalfortelling. Uten å vite det, jakter etterforskeren på seg selv.
— Historien om Oidipus, som uten selv å være klare over det, dreper sin egen far og gifter seg med sin mor, er tragedien over aller tragedier – et klassisk drama som har kastet lys og skygge over to tusen års europeisk kulturhistorie. Stravinskijs musikk bringer det nærmere det moderne mennesket, uttaler Per Boye Hansen i en pressemelding.
Eirik Stubø, som har vært teatersjef ved Rogaland teater og Nationaltheatret, har jobbet ved flere scener både innenlands og utenlands. Han har høstet stor anerkjennelse for sine oppsetninger, som den amerikanske OBIE-prisen, Heddaprisen og Kritikerprisen. Stubø gjestet Festspillene sist i 2007 da han hadde regi på urpremieren ”Eg er vinden” av Jon Fosse.
Dirigent for ”Oedipus Rex” er sveitsiske Baldur Brönnimann, som mange husker fra oppsetningen av Kaija Saariaho og Amin Maaloufs ”L’amour de loin” i 2008. Brönnimann er etterspurt blant ledende europeiske orkestre og er kjent for sitt forhold til det 20. århundrets musikk.
”Oedipus Rex” har premiere i Grieghallen 25. mai, og spilles også 27. mai 2011.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev