Pilota.fm2

Med trolleybuss som gallionsfigur

I morgen lanserer Ny Musikk Bergen vevsiden Pilota.fm – med fokus på samtidsmusikk og elektronika. Veterantrolleybussen Skoda 9 TR fra 1972 er prosjektets åndelige veileder.

Kalender

— Jeg pleide å reise med trolleybussen til Birkelundstoppen ukentlig for å besøke dama mi, og ble glad i bussen. Den er jo et fenomen og den eneste trolleylinja i Norge, forteller en entusiastisk nettredaktør Nicholas Møllerhaug.

Pilota.fm åpner sine sider kl. 1930 lørdag, og begivenheten feires med konsert med Cikada strykekvartett, Phonophani og Einar Økland. Klikker du deg inn på hjemmesiden til Pilota.fm ser du raskt at trolleybussen fungerer som visuell ramme for hele prosjektet. Torsdag ble veteranbussen Skoda 9 TR kjørt ut fra pensjonisttilværelsen for å fungere som arena for framføring av konserten «Trollofon no. 1» av John Hegre (Jazzkammer) og Espen Sommer Eide (Phonophani, Alog). Den elektroniske musikken fikk kraft via strømstengene på trolleytaket.

— Vi håper å opprette trollofonene som en konsertserie, og vil i det minste prøve å framføre en ny konsert under Festspillene. I tillegg har John Hegre løpende kontakt med det japanske støymusikkmiljøet, så kanskje kan vi klare å få Merzbow til å spille en trollofon-konsert, drømmer Møllerhaug.

Pilota.fm er et samarbeidsprosjekt mellom Ny Musikk Bergen og busselskapet Gaia. Forløperne finnes i programposten «RadioPlingPlong» på Studentradioen i Bergen, som sendte konserter direkte ut over eteren og presenterte samtidsmusikk og elektronisk musikk.

— Vi døpte vevsiden Pilota fordi en tradisjonell pilot hadde ansvaret for både det bevegende og musiserende. En sjøfarer måtte passe på at både lurene ble blåst i og at roerne rodde. Vevsiden vil oppdateres med ny tekst hver måned, og profilen vil være bakgrunnsstoff og dypdykk – alt med trolleyprofil. Det er faktisk en egen del som utelukkende vil fokusere på trolleybussene – en trollopiedia. I tillegg vil vi legge ut musikk og konsertopptak

Debututgaven vil blant annet rommet artikkelen «Faces from Oslo, answers from Bergen» – om Oslo Sinfoniettas ferske innspillinger av unge komponister som Eivind Buene og Maja Ratkje, intervju med Kaptein Kaliber og Einar Øklands Pilota-prolog.

— Vi kommer kanskje til å slite oss ut på dette, men det er utrolig moro.

Pilota-konsert nr. 1 med Cikada-kvartetten, Phonophani og Einar Økland holdes i Galleri 3,14 lørdag 17. mars kl. 1930

Pilota.fm finner du her.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev