Karel Keldermans, klokkenist

Klokkene ringer for deg – på søndag

Vegard Sandholdt har vært klokkenist ved Oslo Rådhus siden høsten 1999, og driver også det utmerkede nettstedet Carillion.no. Førstkommende søndag arrangeres den tredje i rekken av tre internasjonale sommerkonserter på klokkespillet i Rådhuset, der gjestemusiker vil være Karel Keldermans, som regnes som en av de fremste klokkenister i Nord-Amerika. Takket være økende internasjonal interesse vil Oslo sommeren 2004 være vertskap for verdenskongressen for klokkenioster, som antas å ville samle rundt 200 klokkenister fra hele verden.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Karel Keldermans fikk stillingen som klokkenist ved Thomas Rees memorial carillon i 1976. I over ni år har han vært med i ledelsen av Guild of Carillonneurs in North America, og han var president i denne organisasjonen i fem år. Keldermans har vært med i en rekke internasjonale jurier ved klokkespillkonkurranser og han har undervist ved mesterklasser i klokkespill. Sammen med sin kone, Linda, skrev han den kritikerroste boken «Carillon – The Evolution Of A Concert Instrument in North America». I 1998 ble Linda og Karel Keldermans æret for «Distinguished Service to the Carillon» ved University of California, Berkley. Keldermans har spilt inn fem solo-CDer med klokkespillmusikk og produsert to filmer om klokkespill.

— Et klokkespill har alltid vært en bys statussymbol, og Rådhusets klokkespill har fått mange entusiastiske lyttere i Oslogryta, forteller Vegard Sandholt, som har vært ansatt som klokkenist i Oslo siden høsten 1999. I tillegg til å være en gigantisk spilledåse som spiller korte melodier hver time, arrangeres små hverdagskonserter kl 13 hver onsdag hele året og en større konsert hver søndag kl 19 om sommeren. Med klokkespillmusikk markeres internasjonale og nasjonale begivenheter og det konserteres ved arrangementer tilknyttet byen eller selve Rådhuset.

Vegar Sandholt er født i 1967, og har studert kirkemusikk, orgelspill og kordireksjon ved Norges musikkhøgskole. Han har arbeidet som organist og kordirigent til han ble engasjert som klokkenist ved klokkespillet på Oslo Rådhus. Da Sandholt januar 2000 tok fatt på studiene ved Den skandinaviske klokkenistskole i Danmark, var det første gang nordmenn begynte å studere kunsten å spille på klokker. Høsten 2001 avla han klokkenisteksamen. I dag er han diplomstudent ved skolen.

Sandholt konserterer som klokkenist i både inn- og utland, og driver dessuten det utmerkede nettstedet http://www.carillon.no, der man kan kan finne mye nyttig og interessant informasjon om klokkespill. Med klokkespillmusikk markeres internasjonale og nasjonale begivenheter, og det konserteres ved arrangementer tilknyttet byen eller selve Rådhuset. Den første CD med musikk fra Rådhusets klokkespill ble lansert sommeren 2001. Instrumentet har også vært benyttet i både radio, TV og filmproduksjon.

Søndagens konsert er den tredje i rekken av tre internasjonale sommerkonserter på klokkespillet. Det beste sted å lytte til konserten er Rådhusets borggård. Konsertprogram finnes i turistinformasjonen på Rådhuset eller på det før nevnte nettstedet Carillon.Programmer vil også bli utdelt i borggården under konserten. Konserten er sponset av Oslo kommune og Norsk kulturråd.

På grunn av Rådhusets nye konsertklokkespill og virksomheten tilknyttet instrumentet, har det internasjonale klokkenistmiljøet festet blikket på Oslo og Norge. World Carillon Federation har valgt å legge sin verdenskongress til Oslo i tiden 27. juni – 1. juli 2004. Kongressen vil samle ca 200 klokkenister og klokkeinteresserte fra hele verden. Norge er for første gang vertsland kongressen, og Oslo rådhus og Rådhusets klokkespill vil bli et naturlig sentrum for begivenheten.

H.M. Dronning Sonja vil være kongressens høye beskytter.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.