Henrik Hellstenius portrett januar 2007 (foto: Lisbeth Risnes)

Henrik Hellstenius urfremføres av Trondheim Symfoniorkester

Gjennom året presenterer Trondheim Symfoniorkester urfremføringer av fem komponister. Først ut er Henrik Hellstenius verk «Like objects in a dark room».

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

”Helst skulle vi spilt dette orkesterstykket i stummende mørke, og med publikum inne i orkesteret slik at lytteren virkelig kunne oppleve at man satt i et mørkt rom og at objektene beveget seg rundt på alle kanter. I stedet kan lytteren lukke øynene og innbille seg at musikken er et sted hvor musikalske fenomener oppstår og forsvinner”, sier komponisten om det nye verket.

Henrik Hellstenius er den første av fem komponister som Trondheim Symfoniorkester urpremierer denne sesongen. Gjennom flere programmer utover har orkesteret valgt å plassere verker av sentrale norske samtidskomponister mellom titanen Beethovens symfonier, i denne omgang hans «Symfoni nr 1» og «Symfoni nr 3, Eroica».

«Det skulle ikke gå lang tid før han utfordret sin læremester Joseph Haydns rykte som symfoniker med å presentere sin første symfoni. ”En karikatur av Haydn drevet ut i det absurde”, skrev en kritiker. Nå er det ikke mange kritikere som kan påberope seg å ha oppfunnet den dype tallerken. For allerede i denne første symfonien mer enn aner man en helt egen karakter som skulle bli Beethovens», skriver orkesteret om «Symfoni nr 1», og om «Eroica»:

«Symfoni nr. 3, Sinfonia Eroica» revolusjonerte den symfoniske sjangeren. Dette epokegjørende verket markerer at symfonien har vokst ut av rollen som diverterende underholdning. Symfonien er også et politisk manifest. Dette er ikke musikk for revolusjonen, men for en helt som kjemper for revolusjonens humanistiske idealer. Slik så det ut inntil Napoleon, som symfonien var dedikert til, utropte seg selv til keiser. Da rev Beethoven dedikasjonen i stykker. Men det revolusjonære i musikken består».

«Like objekts in a dark room» vil også bli fremført under Ultima i oktober.

Dette i følge en pressemelding.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev