Fra debatten om samtidsmusikkritikk under Ultima 2020. Fra venstre Jørgen Karlstrøm, Synne Skouen og Guro Kleveland

Ballade og Ultima: Samtidsmusikk, kritikk og kritikeren

Skal anmelderne felle dom over musikken eller guide oss? Får samtidsmusikkritikken plass i den offentlige samtalen? Og hvem er portvokterne, hvem blir hørt? Det var mange spørsmål og mange gode synspunkter og innspill som kom opp under livedebatten på Ultima mellom Synne Skouen, Eystein Sandvik, Anne Hilde Neset og Jørgen Karlstrøm, ledet av Ballades redaktør.

Kalender

Lørdagsopera

20/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

OperaFest!

20/04/2024 Kl. 19:00

Viken

Operapub på Grønland Boulebar

20/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

– Skriv så enkelt som mulig. Men ikke enklere enn det, sa Eystein Sandvik under debatten om kritikk og kritikerens rolle i den moderne kritikken av samtidsmusikken. Sandvik er NRKs hovedanmelder innen klassisk og samtidsmusikk, og har vært i NRK siden 1999.

Et av mange viktige moment komponist, journalist og kritiker Synne Skouen pekte på var musikkritikken i den offentlige samtalen og som historieskriving:
– Det ligger et element av historieskriving, faktisk, i den offentlige samtalen rundt musikk og kritikken av den. Det skrives historie, på sett og vis, når man skriver anmeldelser. Fordi senere vil kritikken bli hentet opp igjen, og man vil stille seg spørsmålet: Hvordan ble denne musikken tatt i mot? Også derfor er den viktig.

Paneldebatten var et samarbeid mellom Ultima Context og Ballade, og fant sted foran et live publikum på Sentralen i Oslo under Ultimafestivalen 2020. Det solide panelet vi hadde med oss diskuterte dilemmaer og løsninger i samtidsmusikkritikken, og bestod foruten Sandvik og Skouen av Jørgen Karlstrøm, styreleder i TONO og Komponistforeningen, og Anne Hilde Neset, tidligere leder av nyMusikk og i det britiske musikkmagasinet The Wire, nå direktør på Kunstnernes Hus i Oslo. Redaktør i Ballade, Guro Kleveland, ledet debatten.

I diskusjonen om samtidsmusikkformidling luftet vi både uenigheter og konstruktive ideer og tanker – og vi håper vi har bidratt med noen nyttige innspill til så vel kritikere som redaktører, kunstnere som organisasjoner.

HØR DEBATTEN HER!

Spotify:

Soundcloud:
https://soundcloud.com/balladepodden/ultima-paneldebatt-musikkritikk/

Apple Podkast:
https://podcasts.apple.com/no/podcast/ultima-og-ballade-gir-samtidsmusikken-kontekst/id1248811032?i=1000494619842

….og ellers der du hører dine podkaster!

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.