Solveig Slettahjell, 2004

Oslo Jazzfestival med blues, swing, pop og jazz

Den 18. utgaven av Oslo Jazzfestival er nå i gang. Ballade har i år valgt å presentere det komplette programmet sted for sted – i en serie artikler vi hermed avrunder med en gjennomgang av ukens artister på Muddy Waters, John Dee, Rockegeller, Scene West Victoria og Smuget. Her finner du et rikt tilbud med mange kanoner innen forskjellige genre, der Asleep At The Wheel, Bobby McFerrin, Bill Evans, Laila Dalseth, Solveig Slettahjell, Ketil Bjørnstad, Nils Petter Molvær, Arild Andersen, Knut Reiersud og Come Shine bare er toppen av et fargerikt isfjell.

Kalender

Operapub på Røverstaden

27/10/2021 Kl. 19:00

Oslo

Ensemble Allegria og Oslo Kammerakademi

30/10/2021 Kl. 14.00

Oslo

Lørdagsopera 30. oktober

30/10/2021 Kl. 15:30

Oslo

Muddy Waters, Grensen

MANDAG 9 AUGUST KL. 21.30

Vinner av Union Blues Cup 2004

Norsk blues er i en eksplosiv utvikling, og hvert år arrangerer Norsk Bluesunion Union Blues Cup for unge norske bluesband under Europas viktigste bluesmønstring, Notodden Bluesfestival, og vinneren blir hvert år presentert på Oslo Jazzfestival. 2004 blir intet unntak. Få med deg hva som rører seg i den store underskogen av norske bluesband!

”Big Al” Carson

På Muddy Waters står ”Big Al” Carson på scenen med et bluesband. Gitarist Espen Liland fra Male Blues Band og Notodden Bluesband, bassist Bill Troiani og trommeslager Alexander Pettersen, begge fra Eirik Bergene Band, og pianist Tor Einar Bekken skal holde denne vokalgiganten med selskap hele to kvelder på rad.

Asleep At The Wheel

Asleep At The Wheel kommer endelig tilbake til Norge. Dette legendariske bandet som spilte jevnlig på Cruise Café på Akerbrygge i begynnelsen av 1990-årene, har vært de fremste ambassadørene for western swing i en årrekke. Asleep At The Wheel og frontfigur Ray Benson har vunnet 8 Grammy Awards siden den første platen ble sluppet i 1973. Det har vært over 80 forskjellige musikere innom Asleep At The Wheel i løpet av de siste 30 årene, men Benson har alltid stått i spissen for bandet som stort sett har bestått av ca. 10 medlemmer. Dette blir et etterlengtet gjensyn for bandets mange fans i Norge.

TIRSDAG 10 AUGUST KL. 21.30

”Big Al” Carson

Se over for omtale.

Asleep At The Wheel

Se over for omtale.

ONSDAG 11 AUGUST KL. 21.30

Jumpin’ Jerry

Jumpin’ Jerry er et av Norges beste bluesband og har de siste årene turnert over hele Norge. Dette fyrverkeriet av et band har stått på scenen hos alt fra små klubber til de aller største festivalene og blir alltid meget godt mottatt. Jumpin’ Jerry er kjent for å skape enorm stemning og gir uttrykket ”dans oppå bordet” ny mening. Bandets andre CD Turn on the light ble sluppet til stormende jubel i mars.

Tiger City Jukes

Foruten turnéer på klubber og festivaler i Skandinavia og USA, har Tiger City Jukes nylig stått i fete typer på flere av Europas største bluesfestivaler som for eksempel Peer i Belgia. Tiger City Jukes har utgitt fire plater, og den siste, Dressed To Kill, er et konsertopptak som formidler energien og spillegleden bandet er kjent for. Et glitrende sceneshow, dyktige musikere og en stilsikker innpakning fra bluesens glansdager, gjør Tiger City Jukes til sikre vinnere hver gang de entrer scenen!

TORSDAG 12 AUGUST KL. 21.30

Dr. Bekken & the Bookerizers

Dette er Tor Einar Bekken i kvartettformat med Georg Reiss på klarinett/saksofon, Svein Aarbostad på bass og Torstein Ellingsen på trommer, og vi kan garantere at denne konserten blir et minne for livet. Dette er gutter som spiller med stor innlevelse og mye humor. La deg rive med! Se side 9 for omtale av Bekken.

Amund Maarud Band

Årets konsertserie på Muddy Waters avsluttes med et ungt talent som på meget kort tid har fått en sentral plass på blueskartet her hjemme. Amund Maarud er et fyrverkeri og en gitarvirtuos som serverer direkte, rå blues i en vellykket miks med klassiske bluestemaer. Han spilte for to fullsatte hus under festivalen i fjor, og det blir nok trangt om plassen i år også. Den norske bluesscenen avler frem store talenter som holder høy internasjonal standard, og Amund Maarud står uten tvil fremst i denne rekken.

——————- ——————– ———————-

Rockefeller, Torgggt. 16

ONSDAG 11 AUGUST KL. 21.30

Ketil Bjørnstad og Anneli Drecker
Forfatter, komponist og musiker Ketil Bjørnstad kommer til Oslo Jazzfestival med verket Grace (Vossajazz 2000). Sammen med seg har Bjørnstad en av Norges mest spennende og unike artister, Anneli Drecker, som denne våren har vært en hyppig gjest i de tusen hjem som dommer på Idol. Publikumsfavoritten Grace tar utgangspunkt i dikt av den engelske renessansepoeten John Donne og livets store og tidløse spørsmål settes i fokus: Kjærligheten, livet og døden. Diktene er stemningsfullt og tonesatt av Bjørnstad og fremføres med Dreckers klare, umiskjennelige stemme.

TORSDAG 12 AUGUST KL. 21.30

Bobby McFerrin
Forrige gang Bobby McFerrin besøkte Oslo Jazzfestival kom han med en trio og tok Oslo Konserthus med storm. Denne gangen får vi oppleve den legendariske vokalisten solo i samarbeid med Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor. McFerrin er ulik alle andre og har en enestående evne til å engasjere og involvere publikum. Han er uten tvil i en klasse for seg med en unik vokalteknikk som er spesielt kjent for rytmikk og sprangene mellom oktaver. Fra pop til jazz og fra symfoniorkestre til soloprosjekter spenner denne mannens evner meget vidt. Under årets festival skal han opptre solo sammen med et av Norges beste amatørmannskor. Alltid i kjole og hvitt er Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor kjent fra sine mange TV-opptredener og konserter rundt omkring i Norge.

FREDAG 13 AUGUST KL. 21.30

Knut Reiersrud og Bjørn Berge
To av Norges bluesikoner blir å finne på samme scene når Knut Reiersrud og Bjørn Berge inntar Rockefeller under årets jazzfest i hovedstaden. Reiersrud står i en klasse for seg i norsk musikkliv. Med over 20 års fartstid, vel 6 000 spillejobber og over 100 plateutgivelser er han en levende legende anerkjent både her hjemme og i utlandet. Berge er også godt plassert på Norges blueskart. Han ga nylig ut den kritikerroste plata St. Slide og bekreftet utvilsomt plassen som Norges ”Mr. Stringmachine”. Her får publikum en sjelden anledning til å oppleve disse to bluesheltene sammen.

LØRDAG 14 AUGUST KL. 21.30

Nils Petter Molvær
Fjorårets Buddypris-vinner og vår store jazzambassadør blir i år endelig å finne på programmet til Oslo Jazzfestival. Nils Petter Molvær har preget norsk jazz i over 20 år og er i dag en musiker av verdensformat. På 80-tallet spilte han i band som Masqualero og Jon Eberson/Sidsel Endresen Group, men det var Molværs egen plate Khmer fra 1998 som for alvor plasserte ham på det internasjonale jazzkartet. Siden har han vært en av Norges mest ettertraktede jazzartister med utallige konserter på festivaler og jazzklubber både i inn- og utland.

—————– ———————- ——————–

John Dee, Torggt. 16

TORSDAG 12 AUGUST KL. 22.00

Arild Andersen og Preston Reed
Skotsk jazz er i rask utvikling, og i samarbeid med Edinburgh Jazz Festival presenterer Oslo Jazzfestival et utvalg skotske jazzmusikere under årets festival. Komponist, arrangør og pedagog Preston Reed (gitar) er invitert til Oslo for å samarbeide med en av Norges aller største jazzmusikere gjennom tidene, Arild Andersen (bass). Med sine røtter i folkemusikk har Preston Reed utgitt 13 plater og spilt verden over. Arild Andersens evner favner vidt, og han spilt med en lang rekke internasjonale navn som Sonny Rollins, Paul Bley, Jan Garbarek og Radka Toneff. Andersen og Reed gir oss garantert en herlig musikalsk opplevelse.

FREDAG 13 AUGUST KL. 22.00

Dadafon
Alarmprisvinnere Dadafons nye plate Harbour ble mottatt med begeistring i media denne våren og den påfølgende turnéen ble en seiersgang. Vokalist Kristin Asbjørnsen står sentralt i dette bandets uttrykk som preges av en heftig sjangerblanding med jazz, pop og drivende rytmer som hovedingredienser. Dette er musikk i en klasse for seg. Asbjørnsen som har bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim og Musikkhøyskolen i Oslo, er også kjent fra bandene Krøyt og Kvitretten. Dadafons øvrige line-up er Jostein Ansnes på gitar, Øyvind Engen på cello, Eirik Øien på bass og Kenneth Kapstad på trommer.

LØRDAG 14 AUGUST KL. 22.00

SØYR featuring Andre Petersen og Alvin Dyers
SØYR har eksistert i mer enn 25 år, og i dag jobber bandet i et landskap av folkemusikk, kabaretmusikk, standard jazz, powerrock og fri gruppeimprovisasjon. Under årets jazzfestival i Oslo skal SØYR som består av Guro Gravem Johansen på vokal, Torgrim Sollid på trompet/kornett, Morten Halle på saksofon/fløyte, Rob Waring på vibrafon/perkusjon, Per Einar Watle på gitar, Edvard Askeland på bass og Torstein Lofthus på trommer/perkusjon, samarbeide med to av Sør-Afrikas fremste jazzmusikere, pianisten Andre Petersen og gitaristen Alvin Dyers.

———————– ——————— ———————-

Scene West Victoria, Karl Johans gt. 35

TIRSDAG 10 AUGUST KL. 18.30

Solveig Slettahjell og Slow Motion Quintet
Med den kritikerroste platen Silver i lomma kommer Solveig Slettahjell Slow Motion Quintet til Oslo Jazzfestival. Slettahjell har bakgrunn fra Norges Musikkhøyskole og debuterte under eget navn med platen Slow Motion Orchestra i 2001 til blant annet Billboard Magazines store begeistring. Her ble Slettahjell utropt til det største som har skjedd innen jazzen siden Diana Krall. På Silver tolker hun alt fra Cole Porter til Tom Waits. Dette er langsom, vakker jazz som tar publikum med inn i et eget lidenskapelig univers. Sammen med Slettahjell skaper Morten Qvenild på piano, Sjur Miljeteig på trompet, Mats Eilertsen på bass og Per Oddvar Johansen på trommer rett og slett en uforglemmelig opplevelse.

ONSDAG 11 AUGUST KL. 18.30

Come Shine
Come Shine er et jazzband i verdensklasse med 3 svært vellykkede plateutgivelser og utallige konserter i inn- og utland bak seg. Bandet presenterer USAs største sangskatter i Erlend Skomsvolls særegne og fascinerende arrangementer og blir mottatt med like stor begeistring i Vietnam som i Oslo. Uanstrengt fremføres kjente standardlåter med humor og spilleglede som raskt smitter over til publikum og skaper det ene magiske øyeblikket etter det andre. Med Live Marie Roggen på vokal, Erlend Skomsvoll på piano, Sondre Meisfjord på bass og Håkon Mjåset Johansen på trommer gjorde Come Shine furore under Oslo Jazzfestival i 2002, og nå er bandet tilbake i hovedstaden.

TORSDAG 12 AUGUST KL. 18.30

TBA, John Pål Inderberg, Bjørn Alterhaug og Alex Riel
John Pål Inderberg (sopran- og barytonsaksofon) og Bjørn Alterhaug (bass), og han kommer til Oslo nettopp for å spille sammen med disse og Danmarks Alex Riel (trommer).
Mangler solist.

FREDAG 13 AUGUST KL. 18.30

Laila Dalseths 50-års jubileum som artist
Oslos egen jazzdronning Laila Dalseth debuterte som jazzvokalist høsten 1954, og hun kan nå se tilbake på 50 år som artist. Født og oppvokst i Bergen, flyttet hun til Oslo i 1960. Hennes navn er kjent verden over gjennom utallige plateinnspillinger og konserter i inn- og utland. Hun har mottatt 4 Spellemannspriser og fikk Norsk Jazzforbunds Buddypris i 1976, samt Oslo Jazzfestivals pris i 1999. Jubileet skal markeres med en konsert, og sammen med Dalseth spiller et knippe norske og danske toppnavn. Totti Bergh (tenor- og sopransaksofon), (Frode Thingnæs (trombone), Per Husby (piano), Jacob Fischer (gitar), Niels Henning Ørsted Pedersen (bass) og Alex Riel (trommer) skal alle bidra til denne jubileumskonserten.

LØRDAG 14 AUGUST KL. 18.30

Johnny Griffin, Heine Hansen, NHØP og Alex Riel
Johnny Griffin er en verdensstjerne av stort format som sammenliknes med både Dextor Gordon og Wayne Shorter, men hans signatur er kanskje nærmest Charlie Parkers i ånden. En gang annonsert som verdens raskeste saksofonist, er Griffins spillestil frisk og energisk. Han har jobbet med en lang rekke av verdens største jazzmusikere som for eksempel Thelonious Monk, Art Blakey, Clark Terry og Philly Joe Jones. Under Oslo Jazzfestival 2004 skal Griffin spille sammen med danskene Heine Hansen (piano), Niels Henning Ørsted Pedersen (bass) og Alex Riel (trommer). Dette blir en sjelden anledning til å oppleve en av jazzens store tenorsaksofonister i samspill med et dansk stjernelag.

—————————- ————————– ————————

Smuget, Scene P, Rosenkrantzgate 22

MANDAG 9 AUGUST KL. 21.00

Ola Kvernberg Trio feat. Barry Harris
Her møter ung norsk elite noe av det beste USA har å by på innen bop. Ola Kvernberg har tatt verden med storm. Hans offisielle gjennombrudd skjedde under et spontant møte med Hot Club de Norvège i januar 2000, og Ola Kvernberg Trio er hans kanskje mest interessante prosjekt så langt. Her spiller han sammen med to av Norges desidert dyktigste unge jazzmusikere, Steinar Raknes (bass) og Håkon Mjåset Johansen (trommer) som begge er kjent fra det fenomenale bandet Urban Connection. Den New York-baserte pianisten Barry Harris er en av vår tids viktigste boppianister med fartstid sammen med blant annet Coleman Hawkins, Dextor Gordon og Cannonball Adderley. Han har utvilsomt en egen frisk og smidig stil, men kan også ofte minne om Bud Powell og Thelonious Monk.

TIRSDAG 10 AUGUST KL. 21.00

Svante Thuresson og Katrine Madsen med Claes Crona Trio
To generasjoner jazzvokalister fronter en av Sveriges mest ettertraktede jazztrioer. Sveriges flittigste jazzpianist Claes Crona har med seg Jörgen Smeby på bass og Petur «Island» Östlund på trommer når han kommer til Oslo sammen med to av Skandinavias fremste jazzvokalister. Unge Katrine Madsen sammenliknes med Diana Krall, Shirley Horn og Peggy Lee og vekker oppsikt verden over med sin vakre og varme stemme. Svante Thuresson tilhører Sveriges jazzelite og har over 40 år som vokalist bak seg. Han har hatt gleden av å samarbeide med noen av verdens største jazzmusikere som for eksempel Art Farmer, Toots Thielemans og Lee Konitz, og er i dag en aktiv pedagog i tillegg til konsertering over hele Norden og internasjonalt. Dette blir garantert en av årets høydepunkter under Oslo Jazzfestival.

ONSDAG 11 AUGUST KL. 21.00

Randy Brecker/Bill Evans Soulbop Band feat. Hiram Bullock
Fjorårets Europaturné med Randy Brecker/Bill Evans Soulbop Band var en knallsuksess, og konserten i Oslo kokte. Både Oslo Jazzfestival og Randy Brecker/Bill Evans fikk mersmak. Trompeteren Randy Brecker er i eliten blant amerikanske musikere. Han er meget allsidig og har vært innom alt fra Art Blakeys Jazz Messengers til Eric Clapton. I hjertet er han nok likevel en ekte funkmusiker. Saksofonisten Bill Evans ble kjent som sidemann i bandet til Miles Davis på begynnelsen av 1980-tallet. Senere har han i tillegg til å lede egne grupper, blant annet vært medlem av John McLaughlin’ Mahavishnu Orchestra. Japanskfødte Hiram Bullock er en gitarvirtuos med ståsted i funk og fusion og blant annet kjent fra David Lettermans studioband.

TORSDAG 12 AUGUST KL. 21.00

The Swing Pack
The Swing Pack, tidligere The Sinatra Songbook, er et hardtsvingende og utadvendt band med en ekte mannlig crooner i front og tilhører sånn sett en av sjeldenhetene i norsk musikkliv. Bandet tar utgangspunkt i musikken til de største mannlige jazzvokalistene på 1950- og 60-tallet og oppdaterer dette klassiske materialet med et mer moderne jazzuttrykk. De siste fire årene har The Swing Pack spilt en rekke konserter på jazzklubber, kulturhus og jazzfestivaler rundt i Norge. Vokalist Ingar Kristiansen & co tolker den rike amerikanske vokaljazztradisjonen på sin egen måte og evner å fornye de udødelige sangene til for eksempel Jimmy Van Heusen, Johnny Mercer og Rodgers & Hart. Bandet ga nylig ut platen Urban Breeze, og her presenterer bandet også egne, meget vellykkede, låter.

FREDAG 13 AUGUST KL. 21.00

Tom Lund med Desafinado feat. Tore Brunborg
Tom Lund kommer tilbake til Smuget med Desafinado, og denne gangen er det Norges egen meget dyktige tenor- og sopransaksofonist Tore Brunborg som skal kaste glans over kvelden. Tom Lund er en av Norges fremst gitarister og kanskje den eneste norske musikeren som kan måle seg med brasilianske musikere innenfor sjangeren bossanova. Han har besøkt hver liten krok av vårt ganske land med bandet Trio de Janeiro og er alltid en populær gjest på Oslo Jazzfestival. Tore Brunborg fikk sitt gjennombrudd både nasjonalt og internasjonalt med Masqualero og har siden vært en opptatt mann inkludert et eget bestillingsverk for Vossajazz, deltakelse i Jon Balkes Magnetic North og fjorårets plateutgivelse i eget navn, Gravity. Når Tom Lund og Desafinado møter Brunborg, kan vi vente oss en vakker og spennende konsert.

LØRDAG 14 AUGUST KL. 21.00

Ahi Nama med Håkon Graf og Ole Jørn Myklebust
Ahi Nama er et vanvittig bra salsaband som ble dannet av cubanere boende i Norge. Bandet spiller funky afrocubansk musikk med intense rytmer og rom for improvisasjon. Vokalist Luison Medina, fra Pinar Del Rio, Cuba, og pianist, komponist og arrangør Håkon Graf utgjør kjernen i bandet. Medina har frontet flere skandinaviske salsaband og har også erfaring fra mange års virksomhet i New York. Med over 30-års erfaring fra jazz, funk og salsa, har Graf turnert verden over og spilt med musikere som Terje Rypdal, Jon Eberson og Palle Mikkelborg. Trompeter Ole Jørn Myklebust er godt kjent på den norske jazzscenen og spiller blant annet i Subtonic og Geir Lysne Listening Ensemble.

Alle omtaler er ført i pennen av Oslo Jazzfestival, og kan også leses i et eget 104 siders programhefte. For mer oppdatert og detaljert informasjon anbefaler vi et besøk på Oslo Jazzfestivals hjemmesider.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev