Jon Balke

Jazzfestival med stort spenn

Fredag 31. oktober starter Trondheim Jazzfestival 2003. Festivalen kan skilte med 30 konserter spredt utover ni dager og ni ulike scener rundt om i byen. Programmet for årets festival representerer stor stilistisk bredde, høy kvalitet og rom for kreative nyproduksjoner, forteller arrangørene. Av årets attraksjoner kan man nevne tradisjonsbærere som Asmund Bjørken og Bjørn Alterhaug samt innovatører som Nils Petter Molvær, Wibutee, Kåre Nymark og Aire & Angels.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Maia M.H. Drachensteen

Festivalen presenterer et spennende program som vil vise den store spennvidden og den unike kvaliteten som preger norsk jazz for tiden, og vil være et samarbeid mellom flere arrangører som Trondheim Jazzforum, Blæst, Trondheim Symfoniorkester, Studentersamfundet og Norsk Jazzforum. Festivalen er som vanlig også støttet med lokale kulturkroner fra både Sør-Trøndelag Fylkeskommune og Trondheim Kommune. Åpningskonserten fredag består av talenter fra Jazzlinja i Trondheim, som har fostret mange av musikerne som i dag dominerer mye av den norske jazzscenen.

Norsk Jazzforum feirer 50 år og kommer til å sette sitt preg på festivalen, blant annet gjennom jubileumsturneen Milestones med Knut Borge som byr på en musikkhistorisk helaften med vakre ballader og spenstige standardlåter fra jazzens mangfoldige skattekiste. Også trompetkunstneren Nils Petter Molvær sammen med Norges kanskje mest spennende nujazz band, Wibutee, som nylig har lagt ut på Norgesturnè vil opptre under festivalen. Maja Ratkjes impro-band Spunk inntar scenen sammen med Trondheim Sinfonietta tirsdag 4. november.

Med snart 30 år bak seg som profesjonell musiker kan vel Jon Balke kalles en av veteranene innen sjangeren, med prosjekter som Magnetic North Orchestra og Jøkleba under beltet. Høsten 2002 ble Balke utfordret til å skrive et bestillingsverk for Trondheim Jazzorkester med urpremiere under Moldejazz 2003. Verket fikk tittelen «Games & Trickeries» og er en kommentar til verdens statsledere og deres omgang med sannheten, og særlig at de overlever politisk etter at løgn og falsknerier er påvist. Verket inneholder tekster av blant annet Sidsel Endresen. Etter strålende kritikker og krav om gjentagelse, vil man nå få en ny sjanse til å overvære Balkes konsert på lørdag under Trondheim Jazzfestival.

For mer informasjon om programmet og utøverne kan du gå inn på www.trondheim-jazzfestival.no

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.