Jaga Jazzist (live på Gleng)

Jaga Jazzist – anyone?

Jaga Jazzist leder for tiden konkurransen om å bli BBCs «Jazz Album Of The Year», foran Keith Jarret og Wayne Shorter. Men i lys av de siste dagers debatt på Ballade; er det noen – utenfor norsk presse – som bryr seg? Ballade snakket med JockeySlut-redaktør Rob Wood, og funk/hip hop/jazz DJ Ross Allen om hva denne nominasjonen egentlig betyr.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

— BBC er den største radiokanalen her i landet, så Jaga Jazzist vil – hvis de vinner – få en del radiospilling og oppmerksomhet. Det å få prisen for beste jazzplate er ikke nødvendigvis så viktig i seg selv – mye kommer ann på hvor mye BBC3 kommer til å gjøre ut av det, forteller Wood, som ellers har registrert at det spilles en del norsk musikk i England for tiden:

— Det virker som Norge har et sunt musikkliv om dagen, og det er selvfølgelig bare positivt. Her i London har det enda ikke vært noen stor hype rundt norsk musikk per se, på samme måte som det var med den franske bølgen rundt 1995. Det er mer sånn at man oppdager at en del god musikk er norsk, i stedet for å anta at all norsk musikk er god. Wood, som har vært DJ over hele Europa, blant annet på Skansen i Oslo og Sting i Stavanger, mener at det ikke er noen fare for at engelskmennene kommer til å gå lei av å høre om norsk musikk med det første:

— Så lange det er såpass mye originalt og spennende materiale ute, og samtidig så lite hype, beholder folk interessen. Om norsk musikk allikevel skulle bli «en greie» her borte, er vel det verste som kan skje at folk går lei det en stund, slik de gjorde med den franske bølgen rundt 1998; nå ser vi at det som før var mye hype, har gitt grobunn til et enda mer spennende musikkliv i Frankrike. I dag sender franskmennene fra seg mye mer spennende musikk en de gjorde i 1995-98. Hvis det samme skjer med Norge, burde alle være fornøyde, mener Wood.

Ross Allen er omreisende profesjonell DJ, som også har spilt på London Jazz Festival, og vært stand-in for Giles Peterson på BBC. Han har også hatt sitt eget program på BBC, som nylig ble kansellert, til våren kommer han med nok et eget platesnurrerprogram på BBCs kanal 6.

Allen forteller at BBC3 er landets største kanal for jazz, men at sendingene deres først og fremst er siktet inn mot den tradisjonstro «jazzfiffen», og ikke mot et sultent, ungt publikum:

— Det er lite trolig at Jaga Jazzist får flere fans blant kidsen selv om de vinner, men de som er genuint interesserte i klassisk jazz og avantgarde-musikk kommer definitivt til å legge merke til dem. Om de kommer til å få ekstra oppmerksomhet fordi de er såpass utradisjonelle, gjenstår enda å se, sier DJen som har hørt om det norske bandet – men ikke hørt på dem – enda:

— Jeg har fått plata deres, men jeg får så sinnsykt mange skiver at det er umulig å få tid til alle – men nå har du fått meg nysgjerrig, så når jeg kommer hjem skal jeg sette dem på. Ser du, hypen virker allerede!

Ballade kontaktet BBC, men traff ingen som kunne bekrefte eller avkrefte om det ville bli gjort noe stas på «Album Of The Year»-vinneren.

Vil du stemme frem Jaga Jazzist i konkurransen om å bli BBCs beste Jazzalbum for 2002? Klikk på denne lenken for å komme til avstemningen!

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev