Malene Mortensen (Nattjazz 2007)

Ballade i Bergen

Mai betyr stor musikkfest og buekorps i Bergens gater. Ballade kommer til å være tilstede under den siste uken av Festspillene og Nattjazz. Vi vil levere rapporter fra et utvalg konserter, og presentere intervjuer med noen av aktørene som er i fokus på byens scener de nærmeste dagene. Samtidig vil Ballade fortsatt holde et fokus også på andre saker, blant annet hva som skjer i kjølvannet av at LOK-ordningen har blitt avviklet.

Kalender

Av Carl Kristian Johansen, konstituert redaktør i Ballade

Bergen er en by som vet å dyrke sine tradisjoner. Festspillene ble arrangert for første gang i 1953 og Nattjazz er godt i gang med sin 35. festival. Samlet sett kommer disse parallelle festivalene til å ha avviklet over 250 arrangementer når vi kommer til neste uke.

Det er mye å gape over, og festivalene har allerede holdt det gående siden 23. mai. Men Ballade kommer til å være tilstede den siste uken for se om ambisjonsnivåene leves opp til, og for å levere våre egne blikk på aktørene som presenteres.

Nordiske Impulser er festspillenes signatur og legger i år særlig vekt på det dansk-norske musikksamarbeidet. I programmene Danske Impulser I og II kommer det danske radiosymfoniorkesteret til å framføre verkene Symfoni og Den Lille Havfrue av årets festspillkomponist Bent Sørensen. Kammerorkesteret Athelas Sinfonietta Copenhagen står for årets komponistportrett og vil presentere Sørensen på bred front i Logen førstkommende lørdag.

Helt i den andre enden finnes INTRO-programmet for nye og unge musikere. Ballade kommer til å følge opp festspillenes brede fokus.

Nattjazz er ikke bare en av de eldste jazzfestivalene i landet, men også blant de mest progressive. Ballade har allerede presentert Ultralyd, som under Nattjazz inngår i ensemblet N-collective. Under Nattjazz framføres Conditions for a Piece of Music II, komponert av perkusjonist Morten J. Olsen. Han er en av flere unge som definerer seg selv som både komponist og utøver. Vi sjekker resultatet.

I skjæringspunktet mellom mange typer musikk står også The Thing, en trio med Buddy-vinner Paal Nilssen-Love, Ingebrigt Håker Flaten og den svenske kjempen Mats Gustafsson. Nattjazz presenterer også deres italienske åndsfrender Zu. Spådommen er at de til slutt kommer til å stå på samme scene, og da kommer vi til å være der.

Samtidig vil Ballade også følge opp forrige ukes serie med artikler som fokuserte på konsekvensene av avviklingen av LOK-ordningen. Størrelsen på ordningen, ca. 6 millioner kroner, var kanskje ikke så stor. Et faktum er at ordningen genererte en stor mengde aktivitet i hele det frivillige musikk-Norge, innenfor et bredt spekter av genre. LOK-midlene er omdisponert av Kulturdepartementet fra 2007, kommunene har fått økte midler, men vil den generelle økningen i kulturøkonomien kunne stimulere til samme aktivitetsnivå?

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev