Debutantene: Dårlig Vane forventer at platedebuten skal dra dem litt opp igjen. Fredag 20. september slippes debutalbumet (Foto: Francisco Munoz)

På vei opp igjen

DEBUTANTENE: Hiphop-trioen Dårlig Vane fra Loddefjord lot ikke Urørt-suksessen gå dem til hodet. Men nå sier de gjerne ja takk til en ny runde.

Kalender

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

In Dulci Jubilo

10/12/2023 Kl. 18:00 - 19:30

Oslo

“Eg gikk i bakken, gikk i bakken, gikk i bakken”.
Disse ordene gjallet fra scenen og opp til det høye taket i Kulturkirken Jakob under Urørt-finalen 2017. Til jubel og trampeklapp.

De var ikke helt sanne: raptrioen Dårlig Vane gikk nemlig rett opp denne kvelden. Til toppen av en ny generasjon bergensrappere. Og som de første Urørt-vinnerne noensinne som sikret seieren ved hjelp av hiphop med skarre-r.

I Ballades serie Debutantene møter du artister og utøvere som skal ut på scenen for første gang, gi ut plate eller på en annen måte debutere, og gjør det med sin egen vri. Disse Urørt-vinnerne har tatt seg god tid etter triumfen: istedenfor å bekymre seg om å miste momentum, har de møysommelig bygget opp en ambisiøs førsteskive de er stolte av.

Urørt-juryens bedømmelse teller 50 prosent når årets vinner kåres. Den andre halvparten bestemmes av publikum. Med andre ord hadde de unge tenåringene på scenen allerede bygget opp en betydelig fanskare over hele landet, mye takket være strømmehiten «Gikk i bakken». Juryformann Mats Borch Bugge kalte den ifølge NRKs pressemelding intet mindre enn en “en moderne banger av en klassiker”.

Deretter fulgte et skred med festivalopptredener: Bylarm, Slottsfjell, Piknik i Parken. I de to og et halvt årene som har gått siden seierskvelden i Kulturkirken Jakob, har gruppen imidlertid gradvis forsvunnet ut av rampelyset.

– Det er en stund siden vi hadde den siste store hiten vår, innrømmer Lars-Kristian “Kikkan” Holme til Ballade. Hans to musikalske makkere Martin “Hazy” Steen-Hansen og Amadou Jobarteh stemmer i. Nå har de imidlertid planer om å komme tilbake for fullt: den 20. september albumdebuterer de på det uavhengige, bergenske plateselskapet NMG/G-Huset. Et av de mest innflytelsesrike miljøene i norsk hiphop på 2010-tallet, med navn som Store P, Lars Vaular og A-Laget i sin stall.

Sistnevnte har fungert som både helter, og etterhvert mentorer, for den unge gruppen.
– Jeg var rundt 11 eller 12 år gammel da jeg oppdaget 50 Cent. Den opplevelsen alene var egentlig nok til å få meg til å skjønne at hiphop er fett, og noe jeg vil drive med. Men ganske snart ble det A-laget som var heltene, forteller Steen-Hansen.

Han beskriver den bergenske trioen, som ble grunnlagt for om lag ti år siden av Petter “Store P” Skarre Sundby, Girson Dias og Vågard Unstad, som en stor inspirasjon den dag i dag. Sammen med like bergenske Jonas V, og barndomshelten fra statene. Etter Urørt-seieren ble gutta i Dårlig Vane etter hvert tatt under Dias’ vinger, og tidligere i år turnerte de Norge rundt som oppvarmere for A-laget.

– Det å være på turné med A-laget har vært det beste noensinne. De er jo barndomsheltene våre, og nå er vi blitt tjommier. Det har vært en drøm som har gått i oppfyllelse, kan du si. Å spille samme kveld som dem, se hvordan de gjør det, og se på reaksjonene fra publikum, har vært veldig lærerikt, synes Steen-Hansen.

– A-laget er jo på en måte én bergensrap-generasjon før dere. Hvordan ser Bergens hiphop-miljø ut nå som dere albumdebuterer, versus da A-laget gjorde det samme elleve år tidligere?

– Det har definitivt forandret seg. Nå er det jo mye flere rappere i byen. Det er ikke bare ett navn, vi er del av en hel ny generasjon. Og det at flere holder på, betyr også mer variasjon: du finner mye forskjellige stiler innad i byen i dag, sier Steen-Hansen.

– Det er mer kultur for det, kan du si. Eller, kulturen har blitt større, legger Holme til.

Når Ballade spør trioen hva de har drevet med siden Urørt-seieren i 2017, er talen klar.
– Vi har ikke ligget på latsiden, understreker de.

– Det har vært mye spillejobber. Med Dårlig Vane, selvsagt, men også med flere ulike sideprosjekter. Derfor har ting rett og slett tatt tid.

Det siste halvåret har derimot nesten utelukkende gått med til å få ferdig debutalbumet, forteller de.
– Og vi må si at vi har blitt ganske så fornøyde med det!

Strengt tatt har de aldri vært helt borte. Dårlig Vane har jo sluppet en jevn strøm av enkeltlåter på strømmetjenester siden seieren. Litt og litt har det nye materialet dukket opp – som én enkeltlåt, eller to om gangen.

– På hvilket tidspunkt innså dere at dere har et helt album, og ikke bare enkeltlåter?
– Vi bestemte oss for å begynne å lage et skikkelig album for rundt et år siden. Det var først da vi begynte å lage låter som var tiltenkt skiven, forteller Steen-Hansen.

Han forklarer at han tidligere har skrevet enkeltlåter på løpende bånd uten albumplaner, og Dårlig Vane har sluppet dem dersom gruppa i fellesskap følte at materialet fortjente å se dagens lys. I noen tilfeller var disse låtene skrevet til hans soloprosjekt, men underveis bestemte han seg for at de passet bedre til Dårlig Vane.
– Nå har vi jobbet annerledes: vi har endelig fått tatt oss tiden som trengs for å lage låtene i fellesskap, som en gruppe. Nå er det låter fra en komplett gruppe, ment for et komplett album.

– Har det vært et mål å lage et helhetlig album, hvor låtene henger sammen?
– Både og, egentlig. Vi lagde opprinnelig ikke skiven for at den skulle henge sammen, men da det ble aktuelt i etterkant føler jeg at vi har fått til å fortelle en historie gjennom albumet. Og funnet en ganske grei rekkefølge på låtene.

Norge har kanskje ventet to og et halvt år på debuten, men Holme, Steen-Hansen og Jobarteh har ventet mye lengre. I dag er gutta rukket å bli 22, 23 og 25. Det betyr at de har drømt om å slippe hiphop-album i et tiår allerede.
– Jeg har alltid sittet på gutterommet og skrevet tekster og slikt. Men det var først da jeg var 11-12 at jeg begynte å rappe, forteller Steen-Hansen.

Omtrent på samme tid som 50 Cent-oppvåkningen.

– Men å virkelig lage musikk, det skjedde ikke før jeg ble 14 og var i studio for første gang. Jeg føler ikke rappingen på barneskolen teller, ler han.

Han forteller at han først dannet en duo med Holme, et prosjekt som var aktivt fra 2012 til 2014.
– Vi ga ut vår første EP i 2014, men det var først da vi ble tre at ting virkelig tok skikkelig av.

Jobarteh begynte på samme videregående i Loddefjord som Holme, og de to ble fort gode venner.
– Jeg hadde alltid vært interessert i hiphop, men det var faktisk ikke før vi begynte å henge en del på skolen i 2015 at jeg begynte å rappe, innrømmer trioens ferskeste medlem.

Plutselig hadde det vi nå kjenner som trioen Dårlig Vane sett dagens lys, og i løpet av 2015 slapp de låtene «Gikk i bakken» og «Ikkje la meg». Derfra gikk alt “veldig fort”, forteller de med begeistring.

– Hva forventer dere av å platedebutere, å ta selve steget?
– Vi forventer i hvert fall at det skal dra oss litt opp igjen, sier Steen-Hansen.

– Med det mener jeg at vi skal få ting i gang igjen etter denne stilleperioden, hvor vi bare har jobbet iherdig med albumet. Mine forventinger er en mottakelse der folk vil skjønne at vi faktisk er en seriøs gruppe.

Det å slippe et album er et stort steg opp, mener han. Og i 2019 er det faktisk også en sjanse til å skille seg fra mengden. Spesielt på en fredag, som når dette albumet slippes.

– Nå for tiden slippes det sinnssykt mye musikk. Tenk, det kom ut ti nye norske låter på strømmetjenester bare i dag! Så nå håper jeg bare folk tar seg tid, og hører gjennom hele verket – og forstår at vi ikke ligger på latsiden bare fordi det er litt stille fra oss på strømmetjenester og på internett.

– Vi er nemlig aldri på latsiden, konstaterer han.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.