Brazz Brothers og Women Unite

10-årsjubileum for Oslo World Music Festival

For 10. år på rad skal Oslo fylles med toner fra alle verdens hjørner. For å nå flest mulig publikummere har årets festival har satset sterkt på å skreddersy programmet til de enkelte konsertscenene som skal brukes. Under festivalen, som går av stabelen 4. – 9. november, kan publikum høre akustisk tradisjonell musikk i Kulturkirken Jakob, bivåne fremadskuende klubb-orientert musikk på Blå eller riste dansefoten på Cosmopolite. – Vi har et meget godt og variert program i år, ikke minst fordi vi blir flinkere og flinkere til å arrangere for hvert år som går, forteller en fornøyd festivalsjef, Anne Moberg, til Ballade.

Kalender

Operapub på Røverstaden

27/10/2021 Kl. 19:00

Oslo

Ensemble Allegria og Oslo Kammerakademi

30/10/2021 Kl. 14.00

Oslo

Lørdagsopera 30. oktober

30/10/2021 Kl. 15:30

Oslo

Av Kyrre Tromm Lindvig

Det vil bli Kronprins Haakon som kommer til å åpne Oslo World Music Festival 2003 på tirsdag den fjerde november klokken 19:00 i kulturkirken Jakob. Da bærer det rett i gang med jubileumskonserten, og deretter går det slag i slag resten av uken, med konserter av mange artister fra alle verdenshjørner, fordelt på en god del av Oslos konsertscener.

— Det har blitt mye enklere å få til denne festivalen fra et organisatorisk synspunkt, forklarer festivalsjef Anne Moberg det omfattende programmet.

— Da vi begynte i 1994, under navnet «Verden i Norden», var det nesten ingen her hjemme som kjente til artistene eller genrene de representerte. Musikken var mer eller mindre umulig å få tak i i platebutikkene, det er i det hele tatt mye som har forandret seg i disse ti årene vi har jobbet med denne festivalen, oppsummerer hun.

— I dag er det mye mer fokus på musikk fra andre verdenshjørner, og ikke minst har mulighetene for å kommunisere enkelt og raskt via e-mail og det faktum at vi er medlem i en paraplyorganisasjon som heter «European Forum for World Wide Festivals», hjulpet oss med å bygge opp et stort kontaktnett. Dette gir igjen et godt program, sier Moberg.

Hun forteller videre at festivalledelsen har vært veldig opptatt av å kunne skape en variért festival, som skal appellere til både unge og gamle.

— Vi har tenkt mye på hvordan vi har fordelt artistene og genrene på de forskjellige scenene, medgir hun.

— For de som er mer interessert i akustisk musikk har vi Jacob Kirken, med sin flotte akustikk. Her vil vi blant annet by på fado, gresk musikk, sigøynerblues og indisk klassisk musikk, forklarer Moberg.

I tillegg vil også det kjente prosjektet «Voggesanger fra Ondskapens Akse» bli fremført her, med blant andre Kari Bremnes.

Av andre scener som er i bruk under festivalen, nevner Moberg Blå, Parkteateret, Fabrikken og Cosmopolite.

— På Blå kan man høre blanding av folkemusikk og klubbmusikk, sier hun.

På Parkteateret kan man høre en del eksperimentelle blandinger, loves vi. Der spiller blant spiller spanske «Ojos de Brujo», et band med sin egen meget særegne form for flamenco. Fabrikken på Grünerløkka blir åstedet for en konsert med «Sister India», et band som ifølge presseskrivet «blander hip-hop, bhangra og bollywood slik du aldri har hørt det», mens Cosmopolite tar seg av konserter med Brazz Brothers, her i samspill med sør-afrikanske Women Unite. Andre artister som kommer til å fykle Cosmopolites scene, er cubanske Paulito F.G. y su Élite og den egyptiske storstjernen, Hakim.

— Cosmopolite blir stedet for det dansbare. Jeg er særlig spent på Hakim, som er en representant for den nord-afrikansk/arabiske musikken, noe som sjelden fremføres her i landet. Han er en meget stor stjerne i Egypt, det er litt morsomt at vi får slike artister opp hit til å spille på relativt små scener, ler Moberg, som samtidig poengterer at hovedpoenget med festivalprogrammet har vært å sikre et bredest mulig musikktilbud.

— Et annet poeng var å legge vekt på at arenaene for musikk egner seg for musikken. På Womex (festivalen i Sevilla, red. anm) ble musikken presentert på tre store rocke-aktige scener. Slikt skaper begrensninger for hva som kan fremføres, og de begrensningen ville ikke jeg ha. Jeg vil ha en avvekslingsrik og bra festival, som kan favne flest mulig, betoner hun avslutningsvis.

For å se hele programmet til Oslo World Music Festival kan man gå inn på deres hjemmeside ved å følge lenken under.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev