Ingrid Kindem, styreleder i NOPA og Jørgen Karlstrøm, styreleder i Norsk Komponistforening, har store forventninger om at festivalen vil styrke norske musikkliv ved å involvere alle typer publikum, lyttere og arrangører. Foto: Marthe Vee

Spill norsk-festivalen til ti kommuner

Festivalen er et samarbeid mellom NOPA, Norsk Komponistforening og lokale arrangører.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Mellom 25. oktober og 11. november arrangeres festivalen Spill norsk i 10 kommuner: Alta, Fredrikstad, Moss, Risør, Røros, Sarpsborg, Steinkjer, Østerdalen, Åfjord og Ål.

Spill norsk er et samarbeid mellom NOPA, Norsk Komponistforening og lokale arrangører landet rundt. Både kommuner og enkeltaktører er med i festivalen som har norsk musikk på programmet – på alle språk og innen alle sjangeruttrykk.

– De store konsertopplevelsene skjer ikke nødvendigvis på en stor arena langt borte, men nært deg på en lokal scene, med musikk som kan være laget av noen i ditt lokalmiljø. Spill norsk setter søkelyset på alt som skapes over hele landet, sier Jørgen Karlstrøm, styreleder i Norsk Komponistforening i en pressemelding.

Festivalen er laget for å bygge opp flere lokale arrangement der publikum møter et stort mangfold av norsk musikk i alle sjangre, fra barn og ungdom til voksne aktører.

– En av våre viktigste oppgaver er å løfte frem mangfoldet av musikk og sanglyrikk som er skapt av komponister og tekstforfattere bosatt i Norge. Spill norsk skal gjøre nettopp dette, sier Ingrid Kindem, styreleder i NOPA i meldingen.

Spill norsk er til for at publikum skal kunne få med seg mer av all den norske musikken som finnes. Samtidig er festivalen ment som en inspirasjonskilde for de som utøver musikken selv.

– Vi håper å øke interessen for bruk av norsk musikk blant alle som spiller. Vi håper prosjektet vil gjøre dem kjent med musikk de ikke visste om, og at de får utvidet sin musikalske horisont, sier Kindem.

Samisk rap og kunstmusikk
Flere av kommunene er med på Spill norsk for andre gang, blant annet Alta. I løpet av to dager kan publikum oppleve en bredde av musikkuttrykk, blant annet samisk rap, rock og kunstmusikk.

– Vi og publikum trivdes så godt med konseptet i fjor at det ikke var et spørsmål om vi skulle delta, bare et spørsmål om hvilke datoer som skulle settes av, sier Jonas B. Apeland fra Studenthuset City Scene i meldingen.

Les også: Puskas: Musikkhub med makroner

Jørgen Karlstrøm har ifølge meldingen store forventninger om at festivalen vil styrke norske musikkliv ved å involvere alle typer publikum, lyttere og arrangører.

– At festivalen foregår på lokale plan er utrolig viktig, fordi det er her mange av de fremtidige utøverne og skaperne av norsk musikk holder til. Spill norsk skal inspirere alle som bor i landet til å skape, spille og dele den norske musikken med hverandre, sier Karlstrøm.

Festivalens målsetting er å: spre, utvikle og sette fokus på norsk musikkultur i bredeste forstand forankres i et lokalt, regionalt og nasjonalt samarbeid begeistre og inspirere til å skape og dele norsk musikk.

Inspirasjonen kommer fra Spil Dansk Ugen, en dansk festival hvor et knippe opphavsrettsorganisasjoner, sammen med lokale, regionale og nasjonale aktører setter fokus på dansk musikkultur i bredeste forstand. I 2017 var 26 kommuner over hele Danmark involvert i Spil Dansk Ugen.

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige Ballade.no. Pr i dag er NOPA, NKF, MFO og NMFF medlemmer i Foreningen Ballade.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev