Stillbilde

Ballade Video XLI: Lys, skygger og ritualer

Nok en sterk og variert musikkvideo-meny, med svært gode bidrag fra Okay Kaya, Anne Marie Almedal, The Fjords og Ivan Ave. Ukens premierer er fra det kritikerroste albumet til Sigurd Hole samt en splitter ny singel med Shandel & Samuels.

Kalender

7x7x7

02/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Denne uken har vi registrert noe av et luksusproblem. Vi har nemlig fått inn så mange innspill og forslag til aktuelle musikkvideoer at vi rett og slett ikke får presset dem inn i en ukes oppsummering. Vi lover at vi sjekker ut alt som sendes til oss, og vil presentere alle de mest interessante videoene etter hvert.

Vi har endt opp med å plukke seks videoer, som denne gangen ender opp med eksklusive premierer med Sigurd Hole og Shandel & Samuels. Flere av videoene har svært stemningsfulle uttrykk, der vi setter et særlig kryss i taket ved de nær-akustiske bidragene til Anne Marie Almedal og The Fjords, som begge er spilt inn i oppsiktsvekkende omgivelser.

 

Anne Marie Almedal: Lightshadow Live Sessions, Volume 2

Anne Marie Almedal er tilbake med en flott live-session, nok en gang i fine omgivelser. Denne gangen byr hun på to sanger, «My Dream Will Never End» og «Travelling», som begge er skrevet av henne selv og partneren Nicholas Sillitoe. Kortfilmen er filmet på to steder: en hule utenfor Kristiansand, og på det forlatte Agder Teater.

Norsk-britiske Iain Forbes står for klipp og regi, mens Alvilde Horjen Naterstad har filmet. Alf Vaksdal har ansvaret for live-opptak og miks, og har også produsert musikken i samarbeid med Sillitoe. Musikerne er Anne Marie Almedal (vokal, autoharpe), Nicholas Sillitoe (akustisk gitar, pianoforte), Alf Vaksdal (12-strengers gitar) og Klara Høeg (kor).

Begge sangene er hentet fra det nyeste albumet til Kristiansandsartisten, Lightshadow, som kom ut på plateselskapet +47 i slutten av 2018. Videoen er nok en gang en meget vakker opplevelse, både for øynene og ørene. Den første utgaven av «Lightshadow Live Sessions» kan du se her hos Ballade Video.

Anne Marie Almedal er for tiden ellers opptatt med å skrive nytt materiale, som vi ser frem til å høre.

 

The Fjords: Alchemy

Vakkert er definitivt uttrykket for denne videoen med The Fjords også, for dette er noe av det mest stemningsfulle vi har sett på lang tid.

The Fjords er fra Trondheim, og slapp denne live-utgaven av sangen ”Alchemy” rett før jul. Videoen er tatt opp i det mer enn 90 meter høye spiret i Nidarosdomen – og det er første gang det noen gang er blitt filmet der. Det var strenge sikkerhetskrav, ikke minst med fjorårets storbrann i Notre Dame i bakhodet.

– Vi brukte rundt 60 turer på å få utstyret opp de trange gangene, og en tur tok gjerne 20 minutter. Mye skulle opp mange trapper med glatte trappetrinn, og ofte var det på centimeteren at det gikk, fortalte fotograf Øystein Moe i produksjonsselskapet Helmet til Adresseavisen.

I den svært vakre videoen ser vi Petter Vågan og cellist Astri Hoffmann-Tollaas spille på en spesialbygd scene. Filmteamet måtte også benytte en spesiallaget vinsj, som kunne heises 25 meter rett opp.

– Det er klaustrofobisk trangt opp trappene. Jeg forstår ikke hvordan de klarte å få alt utstyret opp, sier Petter Vågan, som utgjør The Fjords sammen med Vegard Lien Bjerkan, Bárður Reinert Poulsen og Kim Christer Hylland.

Regissør for den unike musikkvideoen er Line Klungseth Johansen. Sangen og klipp fra produksjonen ble også brukt i dokumentaren ”Katedralbyggerne”, som ble som sendt på NRK 1. juledag.

 

Okay Kaya: Psych Ward

Den norske artisten Okay Kaya har vi presentert et par ganger før. Her kommer enda en kvalitetslåt og kvalitetsvideo fra hennes hånd, hentet fra andre-albumet Watch This Liquid Pour Itself. Det kom ut på det nordamerikanske selskapet Jagjaguwar for en knapp måned siden.

Okay Kaya heter egentlig Kaya Wilkins, og har også markert seg som skuespiller og modell. Men mest av alt som en mer enn lovende musiker og låtskriver, som de siste årene har blitt hyllet som en av de mest talentfulle indie-artistene på den internasjonale scenen. Hun har også samarbeidet med spennende navn som Jamie xx, Sampha og King Krule.

Den sterke videoen er co-regissert av Kaya Wilkins og Adinah Dancyger, der sistnevnte også står for filming og klipp. Videoen viser klipp fra rekreasjonsrommet i et psykiatrisk sykehus, mens Okay Kaya synger: I am a very patient patient.

28. februar 2020 gjør Okay Kaya en relativt sjelden konsert her hjemme, på Lokal Bar i Trondheim. Det synes vi du skal prøve å få med deg.

 

Ivan Ave: Triple Double Love

Det er absolutt høy kvalitet på mange norske musikkvideoer om dagen. Her kommer det som nærmest er en uvanlig stilsikker kortfilm: «Triple Double Love» fra det kommende albumet Double Goodbyes med Ivan Ave.

Ivan Ave heter egentlig Eivind Øygarden, og vokste opp i Telemark og senere Sandnes. Han er blant de nokså få engelskspråklige rapperne som har markert seg på den globale undergrunnsscenen. Double Goodbyes ble spilt inn i Los Angeles og Oslo i 2019, med bidrag fra blant annet Sasac, Byron The Aquarius og Joyce Wrice.

Ivan Ave fikk kontrakt med Berlin-baserte Jakarta Records i 2014, og slapp debutalbumet Helping Hands i 2016. I 2017 fulgte album nr. 2, Every Eye. På det kommende albumet har han produsert det meste selv, samtidig som han beveger seg noe bort fra den rene hiphop-stilen.

Mohamed Chakiri har regissert filmen, mens Kim André Aspen har vært hovedfotograf. Erik Treimann står for klipp, Fatimah Mahdi har ansvaret for kostymer og sett, mens Hans J. Wærner er art director. Sammen med artisten har de lagd en video som tåler å ses en rekke ganger.

Double Goodbyes gis ut på Playground Music/Mutual Intentions, og slippes 24. april. Fredag 1. mai blir det slippfest på Cosmopolite Scene i Oslo.

 

Sigurd Hole: Ritual

Og nå: Den første av ukens premierer! Tidligere denne måneden spilte Sigurd Hole i Carnegie Hall i New York, med blant annet legendariske Ron Carter blant tilhørerne. Denne konserten, som markerte den internasjonale utgivelsen av det nye albumet Lys/Mørke, var på forhånd valgt ut som «Critic’s pick» av New York Times. Det har også blitt svært gode omtaler i The Wire, NYC Music Daily og New York City Jazz Record.

Hole er opprinnelig fra Rendalen, og har vært en stigende stjerne på jazzfirmamentet de siste årene. Han har blant annet samarbeidet med folk som Tord Gustavsen, Bugge Wesseltoft, Karl Seglem, Helge Lien, Jon Eberson, Trygve Seim, Nils Økland og Eli Storbekken. Han har dessuten sin egen Sigurd Hole trio, sammen med trommeslager Jarle Vespestad og fiolinisten Håkon Aase.

Videoen er filmet av Ingo J. Biermann, og er tatt opp utenfor Fleinvær, der albumet også er spilt inn.

Lys/Mørke ble sluppet 14. februar, og ser ut til å få en svært sterk mottagelse. Den nærmeste tiden blir det solokonserter i Konserthuset i Stockholm og Dokkhuset i Trondheim. Senere følger triokonserter i både Tyskland og Norge, samt en ny solo-opptreden under Maijazz i Stavanger.

 

Shandel & Samuels: Gold

Love always seems to lose its shine / When it ain’t no longer blind / How can you keep a flame alive / When every fire’s made to die?

Slik starter den helt nye videoen og sangen til Shandel & Samuels, som vi er glade for å ha premiere på. Vi presenterte duoen første gang med videoen til ”Heroine”, som kom ut i november i fjor.

Shandel & Samuels er et ferskt samarbeid mellom den norske låtskriveren og artisten Laila Samuels og Jonas Shandel fra Vancouver i Canada. «Gold» er den andre singelen fra prosjektet, som også er i ferd med å forberede en EP i mai. Sangen er skrevet av Laila Samuels, Jonas Shandel og produsent Marius Brosch, mens Jørn Dalchow står bak videoen.
– Vi har flere live-videoer fra Studio Wong i Berlin, som er klare for utgivelse snart også, forteller Laila Samuels til oss.
– Denne høsten gjør vi klart album, så det kommer mye musikk fra oss fremover. De to første låtene, ”Heroine” og ”Gold”, er begge litt slow burning – men i mai lover vi litt mer action. Da blir det sommerlåt og video fra Motril i Spania!

 

Vi ønsker som vanlig våre lesere en god og musikalsk helg. Vi takker også for alle bidrag og forslag som fortsetter å komme inn. Send gjerne tips om aktuelle videoer til guro[at]ballade[punktum]no, og merk emnefeltet ”Ballade video”.

Om du vil sjekke ut vårt rikholdige kartotek over norske musikkvideoer fra det siste året, kan du gå til denne samlesiden.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.