radio

Ballade på reisefot til by:Larm og Paris

Ballade.no er fra idag representert både på by:Larm i Bergen og på samtidsmusikkfestivalen Présences i Paris. Ballades journalist Knut Steen er ansvarlig for morgendagens Ballade LIVE på by:Larm, en paneldebatt om norsk musikk i radio som blant annet har sitt utspring i våre spalter. Journalist Kyrre Tromm Lindvig har reist til Paris og en festival som i år fokuserer spesielt på norsk og nordisk musikk og presenterer den norske komponisten Lasse Thoresen som en av sine hovedprofiler. Ballade vil bringe utfyllende rapporter fra begge begivenheter, samtidig som vi følger opp vårt daglige arbeid i redaksjonen i en litt lavere publiseringstakt.

Kalender

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Av Hild Borchgrevink

Debatten Ballade LIVE går for seg på by:Larm fredag mellom kl. 12.00 og 13.30. Med Kanal 24 på banen og de gamle konkurrentene P4 og NRK P1 i kamphumør har kampen om radiolytterne tilspisset seg. Mens vi venter for å se utviklingen, har en rekke sentrale organisasjoner gitt nytt liv til debatten om norskandelen på radio gjennom et åpent brev til kulturministeren. I sitt brev sier de seg fornøyd med konsesjonskravet på 35% norskandel til de to kommersielle kanalene, men de ber om en enda høyere lovpålagt norskprosent for NRK. Men, er det i seg selv nok å gi et pålegg om 35% norskandel? Har de kommersielle kanalene til hensikt å oppfylle kravet de har skrevet under på, og får det noen reelle konsekvenser dersom de velger å overse det?

Brevet legger størst vekt på at NRK må være seg sitt ansvar mer bevisst, og ha et lovpålagt krav om norskandel som er enda høyere enn 35%. – Don´t fix it if it aint broken, sier P1, norges største radiokanal. De har etter eget utsagn hatt en selvpålagt norskandel på minst 40% som er fulgt i 10 år, og betrakter dette som et konkurransefortrinn. Og hva med et videre ansvar for norsk musikk, spør de også. Siden 1994 har P1 alene reist ut og tatt opp over 600 konserter, hvorav ca 200 norske. Dette er noe som omtrent aldri har forekommet i P4s forrige konsesjonsperiode.

Ballade har invitert de ansvarlige til debatt, ledet av journalist Knut Steen.

Présences-festivalen er fransk radios samtidsmusikalske flaggskip og går over 14 dager hvert år i februar. Årets festival er den 14. i rekken. Konsertene er som oftest gratis, ut fra en folkeopplysningsfilosofi som henger sammen med at det er et statlig radiohus som er arrangør. Radio Frances egne ensembler – orkesteret og flere kor – er med på utøversiden i tillegg til anerkjente franske og utenlandske utøvere.

Etter at René Bosc tok over som kunstnerisk leder i 2002 har festivalen innledet et samarbeid med MAGMA, den årlige festivalen til de nordiske komponistforeningene. Dette har gitt Présences 2004 et nordisk fokus i tillegg til det øvrige programmet, og hovednavnet i denne sammenheng er den norske komponisten Lasse Thoresen. 3. februar spilte fiolinisten Hélène Collerette hans verk YR for solo fiolin, og 14. februar fremfører BIT20 Ensemble og kvederen Berit Opheim verket «Løp, lokk og linjar».

Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Paris har vært en viktig aktør og samarbeidspartner i kontakten med Présences-festivalen. Norsk UD inviterte René Bosc til Ultimafestivalen i Oslo i 2002. Bosc ble fascinert av festivalen og av det levende miljøet, gikk på konserter, møtte norske komponister og brukte lang tid på å studere partiturer og høre på norsk musikk. Han ble også invitert til den første MAGMA-festivalen i Berlin høsten 2002, da komponistforeningene i de nordiske landene for første gang flyttet den tradisjonelle biennalen Nordiske Musikkdager fra Norden til Berlin. Her fikk Bosc en ny dose nordisk musikk, som førte til at Présences 2004 i tillegg til Lasse Thoresen som nordisk hovednavn, har et betydelig innslag av nordiske komponister og utøvere gjennom et samarbeid med MAGMA 2004.

Lasse Thoresen skal være Présences’ huskomponist i tre år framover. Festivalsjef Bosc fremhevet til musikkmagasinet Classica Repértoire Lasse Thoresen som en mesterlig komponist og viktig stemme som må følges i tiden fremover.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.