Arif på Sentrum Scene under Bylarm i Oslo, 2019 (Foto: akaM1k3)

Amerikanske Grammy Awards endrer sin «urban»-kategori

Den store musikkprisen annonserte onsdag at de bytter navn på “Best Urban Contemporary Album”-kategorien.

Kalender

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Nå endrer Grammy-prisen sin «Urban Contemporary» til «Progressive R&B», skriver musikkmagasinet Rolling Stone.

Et utdatert begrep, også her hjemme
Her hjemme har begrepet og sjangerkategorien «urban» fått mye kritikk den siste tiden. Både for å være en upresis sekkebetegnelse, men også for å være et utdatert begrep «med rasistiske undertoner som reduserer flere musikksjangre til en hendig kommersiell pakke», som musikkjournalist Peder Ebbesen skrev i en kronikk her på Ballade.no mandag denne uka.

Senere samme dag annonserte Spellemann at de vil gå bort fra begrepet som sjangerkategori. – Hva den vil bli erstattet med, kommer vi tilbake til når vi tar en helhetlig gjennomgang av kategoriene for Spellemann 2020, sa styreleder i Spellemann og direktør i IFPI Norge, Marte Thorsby.

Magdi i Karpe, et hip-hop-band som selv har vært kategorisert som «Dance», «Dance/hip-hop» og «Hip-hop/RnB» og «Urban», kommenterte til Ballade denne uka at han mener det er bra å rydde opp i «unøyaktig generaliserende sjangerinndelinger», og at det er fint at Spellemann følger oppfordringen fra blant annet Public Records.

Grammy vil speile samtiden og musikkindustrien
Organisasjonen Recording Academy står bak musikkprisen Grammy Awards. De annonserte onsdag at de endrer en del av reglene og retningslinjene for prisen, deriblant at de vil endre navnet på kategorien “Best Urban Contemporary Album”. Styreleder i organisasjonen og konstituert leder, Harvey Mason Jr., sier at de til enhver tid evaluerer prosessen rundt prisen, og at de er opptatt av at prisen skal reflektere de faktiske forhold i samtidens musikkindustri.

“Best Urban Contemporary Album” ble en kategori i Grammy Awards i 2012, og begrepet har møtt stadig større kritikk. Nå skifter kategorien navn til “Best Progressive R&B Album”; en kategori som skal “fremheve album som inkluderer de mer progressive elementene i R&B, og som kan inkludere samples og elementer fra hip-hop, rap, dance og elektronisk musikk,” sa Recording Academy i en uttalelse om navnendringen.

Kritikken mot begrepet har vokst i musikkindustrien som et resultat av de Black Lives Matter-relaterte initiativene Blackout Tuesday og #TheShowMustBePaused, forteller Rolling Stone. I løpet av den siste uken har flere svarte ledere kommentert at ordet — som forekommer i markedsføring såvel som i ansatt- og avdelingsbetegnelser som et synonym for “svart musikk” — er avleggs, altomfattende og upassende, spesielt i en tid der hip-hop og R&B er noen av de mest dominerende musikksjangerne.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.