George Harrison

While my guitars gently weep

Den tidligere Beatles-gitaristen George Harrison døde torsdag 29.11. etter lang kamp mot kreften. BBC melder at døden inntraff i hjemmet hos en venn i Los Angeles, 13.30 lokal tid. Hans kone Olivia og sønn Dhani var hos ham. Harrison bidro sterkt til utviklingen av populærkulturen på 60-tallet, skriver Jens Magnus i dette minneordet for Harrison.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

George Harrison (født i 1943) vokste opp i Liverpools arbeiderstrøk, og kom på skolen i kontakt med den ett år eldre Paul McCartney. Da han var 16 år fikk han plass som gitarist i John Lennons skoleband «The Quarrymen». Etter to turneer i Hamburg, samt bytte av navn og trommeslager, slo gruppen gjennom med «Love me do» i 1962. Resten er musikkhistorie.

Harrison sto alltid litt i skyggen av Lennon og McCartney. Men, inspirert av disse epokegjørende populærkomponistene, utviklet Harrison en egen stemme. Hans beste sanger ble utgitt de siste årene Beatles var aktive. Det er liten tvil om at «Something» og «Here comes the sun» vil bli stående i musikkhistorien.

Da Beatles i 1966 reiste til India for å lære meditasjon av Maharishi Mahesh Yogi, var Harrison den som tok dette mest alvorlig. Han engasjerte seg i østens filosofi og musikk, og tok sitartimer hos den indiske musikeren Ravi Shankar. Bruken av sitar i popmusikken og Harrisons spirituelle tekster åpnet en hel verden for indisk filosofi og meditasjon.

I årene etter Beatles hadde han skiftende suksess. Blant høydepunktene vil jeg trekke frem «Concert for Bangla Desh», «All things must pass» og prosjektet «Travelling Wilburys». Som gitarist har han inspirert og påvirket to generasjoner utøvere, og hans melodiske stil og virtuose slidegitar har utvilsomt skapt skole. Han har også en vellykket karriere som filmprodusent bak seg (blant annet «Life of Brian» og «Time bandits»).

For oss som vokste opp på 60-tallet ble han et forbilde. Harrison var den som ikke sa så mye, men sto taus og spilte sine velplasserte riff. Mange av de klassiske Beatles-låtene hviler trygt på en gitarlinje fra hans fingre; en linje som i grunnen rommer hele sangens budskap. Åpningsriffet av «In my life», gitarintroen på «I feel fine».
Hvis noen ber meg definere 60-tallet, spiller jeg bare den majestetiske åpningsakkorden fra «A hard days night». For meg er den akkorden hele 60-tallet i én mesterlig klang.

Familien Harrisons kommentar lyder: «Han forlot denne verden som han levde i den, i bevissthet om Gud, uten frykt for døden, omgitt av familie og venner.»

Harrison er gått bort.

Alle gitarer gråter stille.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.