Marius Lillelien, Petre (foto: NRK)

Petres problem

NRK Petres nye sjef, Marius Lillelien, er mest opptatt av at Petre skal være først ute med nye band, mener Radio Nova-medarbeider Kaare Mikael Bilden i dette store innlegget. – Men Petre må tore å stille spørsmål ved mer enn musikk og leverpostei med ostesmak.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

NRK Petre er uvesentlig. Petre fokuserer utelukkende på underholdning, livsstil, humor og musikk; personlig lykke i et nærsynt perspektiv. Det er ikke rom for problematisering og kritiske spørsmål. Unge mennesker ønsker og trenger et seriøst alternativ til det tanketomme. Petres problem er at kanalen undervurderer sine lyttere.

Det finnes lite seriøst stoff retta inn mot Petres målgruppe (unge mellom 15 og 30) i eteren i dag. Dette kan være både en konsekvens av og en årsak til oppfatningen om ungdommens lave engasjement.

Denne myten tilbakevises stadig av samfunnsforskere og ungdommen selv. Dagens ungdom kjøper ikke utdaterte partipakkeløsninger, men viser sitt engasjement gjennom enkeltsaker, demonstrasjoner og kampanjer på internett.

For å være i takt med målgruppa, og for å legitimere lisensfinansieringa, må Petre tørre å stille spørsmål.

Soma til folket
Petre er lykke. Kjapp lykke. Petre er løsningsordet på SMS, til 1984, men ikke Orwells. Petres virkelighet ligger mye nærmere Huxleys «Fantastiske nye verden» og dens lykkelige dystopi enn noe annet. Fra klokka slår seks og Holger Nilsens Metode pludrer deg våken til Karate runder av på absurd vis tolv timer senere, er Petres fokus å få deg som lytter i godt humør.

Debatt i Petre er et panel som synser om kvaliteten på ny musikk og appellen til leverpostei med ostesmak. Alt over tre minutter kjeder lytteren og Petre er, Gud forby, ikke kjedelig.

Er soma godt for folket?
Det skal være lov å more seg. I en tid da verden etter alle solemerker går ad undas, skal man være glad for at noen vier tid til å snakke om ting som hverken smeller eller har form av hvitt pulver. Men spesielt ungdom, fremtidens beslutningstagere, trenger å høre at ting er kompliserte og at folk er uenige, men også at problemer kan løses og engasjement nytter.

Hvis et kritisk spørsmål skal få plass i Petre må det motiveres av at en kjendis er involvert i saken. Men de ytterst få eksemplene på problematisering i kanalen druknes totalt i den omliggende tanketomheten og tjener ikke engang som seriøse alibi.

Heftig og begrenset
Helhet og langsiktighet er ikke prioritert i nyhetsdekningen, men får sin plass andre steder i de fleste medier. Så ikke i Petre.

Når Petre prioriterer å produsere sine egne nyhetssendinger har kanalen mulighet til å konsentrere seg om litt færre saker og kunne forklare enkelte begrep og sammenhenger. Verden kan være vanskelig, og journalistikk handler om å presentere den på en forståelig og interessant måte.

Petrenyhetene reduserer derimot virkeligheten til et fordummende oppkok av korte setninger med en feit beat i bakgrunnen, selv når nyheten som presenteres handler om voldtekt av en tenåring.

Frihet uten Ansvar
NRK Petre ignorerer sitt ansvar som allmennkringkaster. I tillegg til trender, underholdning og ny musikk, må statskanalen også tilby ungdommen bakgrunnsstoff og forklaringer på hvorfor ting skjer.
Mediebudskapene vi mottar er ikke avgjørende for hva vi mener, men påvirker hvilke saker vi er opptatt av og hvilke aspekt vi vektlegger. Enda viktigere er medienes passive makt; sakene som ikke tas opp er de vi ikke blir opptatt av.

Derfor trenger vi modige medier som tør å utfordre oss litt, men som samtidig har tilstrekkelige ressurser til å presentere stoffet på en lyttervennlig måte. Vi trenger en viktig allmennkringkaster som NRK, så lenge NRK viser seg sin privilegerte posisjon verdig. Petre gjør ikke det.

Det er meningsløst å ha en målsetning om at Petre skal være størst, hvis ikke Petre skal være størst for en grunn. Grunnen må være et ønske om å bidra med spennende journalistikk om kultur og samfunn som ikke nødvendigvis gir unge mennesker alle svarene, men som motiverer til å stille egne spørsmål.

Hvis den nye Petresjefen er for impotent eller inkompetent til å ta tak i disse problemstillingene er det ingen grunn til å opprettholde Petres finansiering gjennom lisensen. Men la oss håpe at NRKs ungdommskanal ikke blir sittene fast i den klissete tyggegummien; den norske mediefloraen trenger utfordringen fra engasjerte ungdommer.

Av Kaare M. Bilden, hovedfagsstudent medievitenskap og journalist Radio Nova.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev