5. oktober åpner Rockheim utstillingen som feirer det 40 år lange samarbeidet mellom tegneserieskaper Tommy Sydsæter, manusforfatter Dag E. Kolstad og bandet som har satt sterke spor i norsk musikkhistorie med gjendiktninger av amerikansk rock på totningdialekt. (Foto: Tommy Sydsæter)

Ny utstilling: 40 år med Tommy Sydsæter og Vazelina Bilopphøggers

En fyr med tusj: 40 år etter de første tegneseriestripene av Vazelina Bilopphøggers tok form stiller Rockheim ut legendariske historier og striper om rockabilly-bandet i et bilopphøggeri på Toten.

Kalender

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

In Dulci Jubilo

10/12/2023 Kl. 18:00 - 19:30

Oslo

«Nå ska’ du få høre om en plass langt utpå Flatbygden! Nærmere bestemt på Toten. Der låg det et bilopphøggeri som hette Brøttet.»

Slik starter tegneserien om fem glade totninger som på dagen høgger biler, men om kvelden er rockabilly-stjerner i bandet Vazelina Bilopphøggers.

Torsdag 5. oktober åpner galleriet i Rockheim utstillingen som feirer det 40 år lange samarbeidet mellom en av landets mest kjente tegneserieskapere og bandet som har satt sterke spor i norsk musikkhistorie med gjendiktninger av amerikansk rock på totningdialekt.

Tegneserieskaper Tommy Sydsæter er best kjent for sine mange bidrag i Norsk MAD og Pyton, samt tegneserieversjonen av rockebandet Vazelina Bilopphøggers. I 1980-årene ble han og kollega Arild Midthun toneangivende forbilder for en oppblomstring av norske humorserier. (Foto: Anne Boger)

Sammen med manusforfatter Dag E. Kolstad skapte Tommy Sydsæter tegneserieversjonene av Høgger’n, Eldar, Viggo, Hottie og Rune i Vazelina Bilopphøggers.

De første historiene ble publisert i Norsk MAD 1/1984. Samme året kom albumet Fem fyrer med ved ut, der Sydsæters tegneseriefigurer prydet platecoveret. Like etterpå fulgte tegneseriealbumet «Fem fyrer med ved/Eventyret om eksospott» fra duoen Kolstad/Sydsæter.

De neste årene tegnet Sydsæter flere historier og utallige striper med manus av Kolstad, Rolf Håndstad og Robert Wood i Norsk MAD, Pyton og Humor og Kanari der Vazelinas verden ble utførlig beskrevet med humor og galskap, forteller Rockheim.

På utstillingen «En fyr med tusj. 40 år med Tommy Sydsæter og Vazelina Bilopphøggers» vises for første gang Sydsæters originale skisser og tegninger til stripene og fortellingene som sammen har satt sterkt preg på norsk musikk- og tegneseriehistorie. På utstillingsåpningen 5. oktober blir det scenesnakk med Tommy Sydsæter og Dag E. Kolstad, opplyser Rockheim, og utstillingen står til og med 1. oktober 2024.

 

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.