Uenig i utvidelse av Spellemanns Country-kategori

Norsk Americana Forum skriver i en kommentar at Spellemann må finne en annen kategori for de åtte påmeldte i Dansband.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Styret i Spellemann AS har vedtatt å trekke kategorien «Danseband» fra utdelingen av Spellemannprisen for 2017. Årsaken er at det i år bare er åtte påmeldte i kategorien, et for lavt tall etter flere år med nedgang i antall påmeldte.

Kontrollutvalget i Spellemann anbefaler overflytting til andre kategorier. Marthe Thorsby, styreleder i Spellemann AS, mener at den mest nærliggende kategorien er «country».
Tom Hovde, daglig leder i Tylden & co, opplyser at selskapet følger Thorsbys råd og flytter sine fem påmeldte i «Danseband» over i «Country»-kategorien.
Hovde sier følgende til VG » – Sjangerne skiller seg ikke så veldig i Norge, og jeg føler ikke at konkurransen blir noe hardere.»

Norsk Americana Forum, som organiserer mange av Norges country, bluegrass, countryrock og sanger/ låtskriver-artister, er av en annen oppfatning enn Spellemanns Marthe Thorsby og Tylden & cos Tom Hovde.

Vi mener at sjangerne «Danseband» og «Country» har vesentlige kjennetegn som skiller. Americana-musikken, hvori opptatt alle varianter av tradisjonell country, har aldri stått sterkere i Norge. Etter mange årtier der countrymusikken ble misforstått av store deler av media og deler av publikum, har country oppnådd den statusen som musikken fortjener. Den utøves av et stort spektrum artister, som teller musikere og låtskrivere fra alle aldersgrupper.

Americana-sjangeren, som formelt ble etablert i USA i 1999, for å speile den store spennvidden i country-relaterte sjangere, har betydelig fremgang, nå med organisasjons-avleggere i en flere land, inkludert Storbritannia, Australia og Norge. Norsk Americana Forum var den første av disse.

Nivået på norske americana/ country-utgivelser har aldri vært høyere og musikere innen americana-sjangeren i Norge markerer seg oftere og oftere i internasjonale sammenhenger. Norsk Americana Forum er av den oppfatning at tidspunktet for å utvide countrykategorien til også å inkludere en sjanger som har svært lite med country-musikk å gjøre, således ikke kunne ha vært dårligere valgt.

Vi mener at Spellemann AS og Kontrollutvalget må finne en annen kategori å plassere årets åtte på- meldte i kategorien «Danseband» i enn «Country».

For styret i Norsk Americana Forum,
Ottar Jakob Johansen, leder

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.