Jan Granlie

– Sats mer på barn

I siste nummer av Jazznytt ber redaktør Jan Granlie om at Rikskonsertene staker ut en ny kurs og unngår konkurranse med kommersielle aktører på musikkmarkedet.

Kalender

Kampenjazz: Braid

20/09/2020 Kl. 20:00

Oslo

Crashkurs i Symfonisk Lytting

21/09/2020 Kl. 18.00

Vestland

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Tidligere i år spurte Khalid Salimi (Horisont, Mela) i Dagsavisen om det er riktig at statsfinansierte Rikskonsertene er arrangør av Oslo World Music Festival.
Jazznyttredaktør Jan Granlie stiller seg nå bak denne kritikken i sin leder i siste utgave av Norsk Jazzforums magasin Jazznytt.
— Å arrangere Oslo World Music Festival er ikke Rikskonsertenes oppgave, men da de startet den var det det. Da var det ingen andre som tok seg av den oppgaven. Nå kan andre drive den, konstaterer Granlie, som lar seg arrestere på påstanden om at artisthonorarene er høye på Oslo World Music Festival.
Hovedbudskapet til Granlie er at en statlig konsertarrangør ikke bør konkurrere med kommersielle aktører på markedet
— I de kommersielle konsertene til Rikskonsertene er det egentlig ikke så mye jazz, men arrangører som Kjell Kalleklev og Musikkprofil er tungt inne i jazz og merker konkurransen fra Rikskonsertene.
Granlie mener Rikskonsertene skal presentere band som ikke kommer seg ut på turné på kommersielle premisser, og viser til prosjekter med Ivar Grydeland, Ingar Zach og Tonny Kluften som riktig for Rikskonserten å gjøre, i likhet med alternative prosjekter innen samtidsmusikk, jazz, rock og folk.
— Det blir tøvete å sende ut et band som for eksempel Hopalong Knut. Det er bare ett av mange band på Rikskonsertenes liste over band som kunne reist på tur uten å ha Rikskonserten i ryggen, mener Granlie.
Hvis band og artister skal ha støtte bør de få det direkte eller gjennom management i stedet for gjennom et enormt byråkrati i Nydalen som har rundt 70 ansatte, mener Granlie.
I følge årsrapporten for 2008 arrangerte Rikskonsertene 9 650 konserter for 291 561 publikummere i 2008. Det omfatter konserter på skoler, førskoler og offentlige konserter. Granlie mener likevel man får relativt lite igjen av ressursene som settes av til Rikskonsertene. Organisasjonen bør i større grad utvide og satse på tilbudet til barn.
Du viser til utviklingen i Sverige der Rikskonsertene er i ferd med å avvikles. Mener du at dette også bør skje i Norge?
— Nei, overhodet ikke. Men man bør se på organisasjonen og stramme inn og omfordele personalet, og fokusere mer på det som er hovedoppgaven til Rikskonsertene. Jeg vet ikke om et prosjekt som ”Hele Norge synger” er der Rikskonsertene skal ha sitt fokus, sier Granlie.
Red.anm: Da Rikskonsertenes direktør Åse Kleveland svarte Khalid Salimi i Dagsavisen viste hun til at Oslo World Music Festaval er en integrert del av institusjonens arbeid for flerkulturell musikkformidling, at det ikke er lett å skille mellom festivaler når alle har betydelig statlig finansiering og at OWMF bevisst er lagt til «mørkeste november, langt fra festivalsesongen».

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev