Fredssangeren Abazar Hamid ble drevet bort fra hjemlandet Sudan på grunn av musikken han skrev. Han kom til Harstad som fribymusiker i 2014.
Siden da har han vært mest aktiv i å utvikle musikk som et verktøy for integrering og forståelse blant mennesker med forskjellig bakgrunn, blant annet gjennom utvikling av konseptet Orpheus. Konseptet har nå grupper i Harstad, Paris, Oslo, Kiev, Kairo og Catalonia, skriver organisasjonen Safemuse på hjemmesiden.
Safemuse står bak kampanjen SAFE. Kampanjen har i følge Safemuse som mål å “sette fokus på kunstnerisk frihet – de som har den, de som har mistet den og de som kjemper for den”.
Ballade har skrevet om tidligere møter i videoserien, «SAFE #3: Hamid Sakhizada og Ella Marie Hætta Isaksen» og i dette intervjuet med metalmusiker Sina Winter fra Iran.
Safemuse produserer fem minidokumentarer i serien, som portretterer møter mellom etablerte norske artister og artister som er truet på grunn av deres kunstneriske virke.
Kampanjen leder fram mot en konsert under Music Freedom Day 2019 i Oslo, en global markering av kunstnerisk ytringsfrihet som finner sted den 3. mars hvert år.
Les mer om denne videohistorien, om musikerne og om kampanjen på Safemuses nettside.
Safemuse er støttet av Utenriksdepartementet, Nordisk kulturkontakt, Creo (tidl. MFO), NKF og NOPA.
Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige ballade.no. Per i dag er NOPA, NKF, Creo og NMFF medlemmer i Foreningen Ballade.
Safemuse – Safe Music Havens Initiativ (SafeMUSE) – er en uavhengig organisasjon hvis formål er å organisere trygge residenser og arbeidsmuligheter for forfulgte og truede kunstnere.

Ballade video: Drømmer om barndommen
Super sommermeny med musikkvideoer fra Levina Storåkern x 2, St. Niklas, Quarter Wolf, Hamstermann, El Cartel, Therese Ulvan, STORM & Fixation, Ole Evenrud og Henning Kvitnes.

Hvor brenner det, Guro Furunes Pettersen og Chris Schaal?
Evner bransjen å bevare en grasrot av ny kreativ musikk og bransje utenfor hovedstaden? Og hva kjennetegner egentlig en vellykket undergrunnsscene?

– Øyafestivalen må ta et oppgjør
Utestedet Blå avslutter samarbeidet med Øyafestivalen i protest mot festivalens eierskap.

Øm virvelvind. Axel Skalstad (1992-2025): Jeg blir bare så glad av å se deg spille.
Minneordene over trommeslager Axel Skalstad er skrevet av Filip Roshauw. Skalstad gikk bort i en ulykke nylig, altfor ung med sine 32 år.

Så vanskelig er det ikke.
Hva om likestilling på festivalene bare var...helt vanlig?

Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025
Under årets møte ble de fleste foreslåtte endringene i vedtektene vedtatt, men noen sentrale forslag falt.