Arve Henriksen med istrompeter (Vinterspillene 2002)

Vinterfest med istrompeter

Vinterkulda kan brukes til mer enn snømåking og skiturer. Trenger du inspirasjon i mørke vinterkvelder kan du for eksempel ta turen til Lillehammer i februar og få sanseinntrykk fjernt fra det vi vanligvis forbinder med snø og is. Eller hva sier du til en konsert med vaskeekte istrompeter? Mannen bak kaller seg for Iceman Is, men er for de fleste mer kjent som Terje Isungset. Med seg i iskonserten har han Sidsel Endresen og Arve Henriksen. Ellers kan Vinterspillene blant annnet friste med festivalmusiker Helen Davies på harpe og Sondre Bratlands fremførelse av «Draumkvedet» i en frosset foss.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Vinterspillene i Lillehammer er etter hvert blitt kjent for sine konserter på spektakulære arenaer, og nok en år kan spillene invitere til den årlige «Frozen Waterfall»-konserten i Mesnaelva på Lillehammer. I februar er det Sondre Bratland som skal ta bryne seg på den meget spesielle konsertarenaen som ofte kan være en real utfordring for både arrangører og musikere. Med seg i fossen har han et tyvetalls utøvere fra Lillehammer Amatørteater som sammen med ham skal fremføre et stykke basert på middelalderballaden «Draumkvedet».

Men Draumkvedet blir ikke det eneste iseventyret under årets Vinterspill. Terje Isungset, for anledningen under navnet Iceman Is, er nok en gang tilbake på Vinterspillene, denne gangen med et helt reportoar av instrumenter laget av is. Se opp for glassklare toner når Iceman Is og Arve Henriksen spiller opp med istrompeter, godt hjulpet av Sidsel Endresen.

Festivalemusiker for Vinterspillene 2002 er den walisiske harpistinnen Helen Davies. Gjennom hele festivalen får poublikum anledning til å høre Davies i en rekke konstellasjoner, blant annet sammen med folkrockerne Vamp, med irske Mick O´Brian på uillian pipes (irsk sekkepipe) og i samspill med musikerne Terje Rypdal og Palle Mikkelborg – som for øvrig vant Nordisk råds musikkpris i år.

En rekke unge utøvere fra regionen vil også sette sitt preg på Vinterspillene gjennom Scene Ung. Ellers inneholder programmet en åpningskonsert med Hector Bingert og Latin Lover Bigband i samarbeid med Festspillene i Nord-Norge , kirkekonserter Duruflés requiem og orgelkonsert med den engelske organisten Dame Gillian Weir. Konsert med Vamp, dukketater, Nye Ringnesin og A la Carte, teaterforestillingen Andersens mysterier av og med Morten Jostad og Arnhild Vik, danseforestillingen En & En, gruppene Østenfor sol og Farmers marked, konsert med Gjøvik Sinfonietta og Rikskonsertenes Intro-klassisk musikere (plukket ut som årets solister). Søndagen rundes det hele av med stor operakonsert i samarbeid med Lillehammer Opera, Lillehammer byorkester og solistene Hilde Haraldsen Sveen, Aina Oldeide, Tor Inge Falch, Jens Olai Justvik, fra den Norske Opera, ledet av dirigent Terje Bøye Hansen

Under Vinterspillene arrangeres det også en stor konferanse om kulturbasert næringsutvikling i dag – og i morgen, med tittelen «Kultur – opplevelse – nyskaping».

Samtidig kan man melde seg på kurs i keltisk musikk, mastercalss orgel med Dame Gillian Weir og komponerings- og improvisasjonsverksted med Phil Mullen og Paul Bartholomew fra Trinity College, England. Se egen artikkel om programmet for mer informasjon.

Også i år arrangerer Vinterspillene et eget filmseminar, denne gangen med fokus på Iran. Den som er nysgjerrig på østens kultur kan få et lite innblikk 20. – 22. februar, under de iranske filmdagene. Der vil blant annet den iranske regissøren Jafar Panahi, professor i sosialantropologi Unni Vikan og Dariush Arai, eksiliraner og ass professor i pyskologi innlede med foredrag om iransk kultur.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.