Rune Lem med Kongens Fortjenstmedalje

Urpremiere om påsken

I dag urframføres Rolf Hindhammers orgelverk «Dei siste dagar» i Nesset kirke i Møre og Romsdal. Påskens budskak er tema, der ni satser og åtte tekstlesinger flettes i hverandre.

Kalender

Ensemble KammerKlang med Elin Gripstrand i Nøtterøy kirke

14/04/2024 Kl. 18

Vestfold og Telemark

Ragatid: Shantala Subramanyam Trio

14/04/2024 Kl. 16:30

Oslo

La Bohème

17/04/2024 Kl. 19:00

Viken

— Jeg har brukt en del dramatiske effekter i musikken. I satsen «Golgata» kan en for eksempel høre at Jesus roper fra korset, og folkemengdens latter og spott, forteller Hindhammer til Romsdals Budstikke.

Hindhammer fikk ideen til verket i 1993 etter en orgelkonsert i Westminister Abbey i London. Det var en sterk opplevelse som tente han på orgelmusikk. «Dei siste dagane» ble påbegynt i 1997, men gjort ferdig i høst.

Komponisten har samarbeidet med organist og komponist Knut Anders Vestad fra Fræna om sitt siste verk. Vestad har gått igjennom komposisjonen og lagt inn et og annet moment.

— Som yngre, velutdannet og mer moderne musiker ser han detaljer jeg overser. Det har vært et spennende samarbeid mellom ham, meg og organist Erik Fostervoll, som er velvilligheten sjøl, forteller Hindhammer.

Blir konserten vellykket vil verket kanskje framføres i Molde og andre steder neste år. Hindhammer har tidligere skrevet «Ein spelemann, ein toneskatt», «Hildreveg» og «Synnøve Solbakken». Sistnevnte skal spilles under Aulestad-dagene i mai, og dessuten i Øre kirke siste helg i mai.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.