Trio Mediæval, 2005 (Foto: CF Wesenberg)

Trio Mediæval blir festspillmusikere under Festspillene i Bergen

Hovedlanseringen av Festspillprogrammet for 2007 ble holdt på en pressekonferanse i Johanneskirken i går. Festspilldirektør Per Boye Hansen presenterte neste års festspillmusikere; Trio Mediæval, som blant annet vil gi konserter i samarbeid med The Hilliard Ensemble og Tord Gustavsen Trio. – Vi har fått med oss de musikerne vi ønsker å samarbeide med, og gleder oss til å gjennomføre et program som ville være vanskelig utenfor en festival som festspillene, sier Linn Andrea Fuglseth i Trio Mediæval. De øvrige hovedpunktene på programmet ble også presentert. Foruten et dansk fokus gjennom festspillkomponist Bent Sørensen kan man også oppleve «Peer Gynt» i en ungarsk versjon, og en kammeropera om Griegs siste leveår.

Kalender

Orgelkonsert på Påskeaften: Kåre Nordstoga

30/03/2024 Kl. Kl,12.oo

Viken

Members Choice

06/04/2024 Kl. 20:00

Agder

Av Ida Habbestad

Den norsk-svenske trioen som består av sopranene Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth og Torunn Østrem Ossum har siden oppstarten for snart ti år siden oppnådd stadig større suksess, særlig i USA. De har høstet strålende kritikker for sine konserter og havnet på bestselgerlistene for sine plateutgivelser, kanskje særlig for albumet «Soir dit-elle», men også for det nyeste albumet «Stella Maris».

— Det er fantastisk for oss å få være Festspillmusikere. Neste år feirer vi 10 års-jubileum. Da er det ekstra stas å få markere dette under Festspillene, sier Linn Andrea Fuglseth i Trio Mediæval.

«Middelalder møter jazz» og konsert med The Hilliard Ensemble 
Trioen har gjennom årene utviklet et repertoar i tre ulike retninger: polyfonisk middelaldermusikk fra England og Frankrike, samtidsmusikk og norske middelalderballader og -sanger.
I løpet av Festspillene presenteres smakebiter på dette gjennom en rekke ulike konserter. Deres første konsert er med Birger Mistereggen, som til daglig spilller slagverk i Kringkastingsorkesteret, men som har trommeslåtter som sitt spesialfelt. Her vil de fremføre et utvalg av sitt opparbeidede repertoar av egne og andres arrangement av norske folketoner og middelalderballader. Under konserten «Middelalder møter Jazz» samarbeider ensemblet med Tord Gustavsen Trio, som i tillegg til Tord Gustavsen (piano) består av Jarle Vespestad (perkusjon) og Harald Johnsen (kontrabass).

Videokunstneren Signe Kleis har laget videoprojeksjoner til middelaldermessen «Messe de Tournai» (trad), som fremføres i Jakobskirken 31. mai. Her vil trioen også fremføre verk som er skrevet spesielt for dem av komponistene Ivan Moody og Andrew Smith. Et høydepunkt blir konserten med The Hilliard Ensemble, hvor de to ensemblene fremfører både ny og gammel musikk av komponister som Orlandi di Lasso, Veljo Tormis, Perotin, og Andrew Smith.

— Vi har hatt en veldig god dialog med Festspilldirektør Per Boye Hansen i arbeidet med å sette sammen vårt program. Vi har fått med oss de musikerne vi ønsker å samarbeide med, og gleder oss til å gjennomføre et program som ville være vanskelig utenfor en festival som festspillene, sier Fuglseth.

Festspillmusikere ser særlig frem til å synge med Hilliard Ensemble, som betydde mye for ensemblet da de var i etableringsfasen:

— De backet oss veldig opp den gangen, så det er ekstra kjekt at de kommer til Festspillene for å synge med oss til neste år, sier trioen.

Dansk fokus i 2007
Men det var også flere andre programposter som ble presentert under lanseringen. På samme måte som programmet for 2006 var preget av finsk musikk ved festspillkomponist Magnus Lindberg og Jean Sibelius, legger festspillene neste år vekt på dansk musikk.

Årets festspillkomponist Bent Sørensen er tidligere offentliggjort, og han vil presenteres sammen danskenes store symfoniker Carl Nielsen. Det danske radio symfoniorkester gjester festspillene med to konserter der Martin Fröst er solist under hans klarinettkonsert og Leonidas Kavakos ved fiolinkonserten til Nielsen. På programmet ellers står to av Nielsens symfonier, Sørensen eneste symfoni og hans oratorium ”Den lille Havfrue” som ble uroppført under Proms-festivalen i fjor.

Forøvrig gir Athelas Sinfonietta Copenhagen en egen portrettkonsert av Sørensen der festspillkomponisten selv vil være til stede. Her presenteres verker som «The Bells of Vineta» for trombone, «Vuggeviser 1» for klaver, «Minnelieder – zweites Minnewater» for ensemble, «Angelus Waltz» for gitar, «Ständchen» for ensemble, «Shadow Siciliano» for gitar, «This Night of No Moon» for ensemble, «Midnight Mazurka» for gitar, «Vuggeviser 2» for klaver (urframføring) og «Birds and Bells» for trombone og ensemble.

Som representanter for yngre danske utøvere, kommer Den Danske Horntrio, som har konsert i Troldsalen med verker av Søren Nils Eichberg, Edvard Grieg og Johannes Brahms.

Grieg 07
Neste år markeres 100-årsdagen for Griegs død, og i den anledning har Festspillene satt sammen en mini-kammermusikkserie i Edvard Griegs ånd. I tråd med Edvard Griegs kunstsyn blir det fremført helt nye verker, verker som betydde mye for Grieg – og sentrale verker av Grieg selv. Leif Ove Andsnes, Solveig Kringlebotn, Truls Mørk og Julian Rachlin er blant solistene i Grieg-markeringen

I tillegg vil Det norske Blåseensemble urfremføre «Blåmannen», en opera med handling fra slutten av Griegs liv, om hans forhold til den unge, eksentriske komponisten og pianisten Percy Grainger.
 
Nordisk urfremførelse av Brechts Massnahme
På programmet for scenekunst samarbeider Festspillene med Transiteatret-Bergen om en egenproduksjon som også blir en nordisk urfremførelse.«Die Massnahme» av Bertolt Brecht og Hans Eisler er et av det moderne musikkteatrets dristigste estetiske og politiske eksperimenter. Stykket problematiserer enkeltindividets frihet og ansvaret for kollektivet – og har siden premieren i 1930 blitt beskyldt for å være stalinistisk. På grunn av Brecht/Eislers oppføringsforbud (1954), har musikkteaterverket som helhet bare ytterst få ganger vært oppført i Tyskland siden 1930-tallet. Tore Vagn Lid som har regien på stykket som fremføres under Festspillene.
 
Det blir ellers en urfremførelse av Jon Fosse sitt stykke «Eg er vinden», med Nationaltheaterets sjef, Eirik Stubø, som regissør.
 
Peer Gynt på ungarsk
Det ungarske teaterkompaniet Krétakör vil prege byen og festivalen med sin særegne spillestil gjennom hele perioden. De skal fremføre Shakespeares «Hamlet», Tsjekhovs «Måken» og «Peer Gynt» av Henrik Ibsen. Det er tredje året på rad Festspillene presenterer en ny oppsetning av «Peer Gynt». Slik som Calixto Bieitos oppsetning sto i skarp kontrast til Robert Wilsons scenespråk, inntar Krétakör en tredje posisjon som skiller seg sterkt fra både Wilson og Bieito.
 
I tillegg til den kontroversielle Mozart-operaen «Bortførelsen fra Seraillet», som tidligere er lansert som gjestespill, kommer det verdensledende dansekompaniet Cullbergballetten til Festspillene med forestillingene «Walking Mad» (koreografi: Johan Inger) og «End» (koreografi: Wim van de Capelle)
 
Programmet er nå lagt ut på festspillenes hjemmesider

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.