Bendik Giske (Foto: Bendikgiske.com)

Tilstandslyder på kammerset

Bendik Giske har skrevet et ambient bestillingsverk til Grønland Kammermusikkfestival.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Fredag åpner Grønland Kammermusikkfestival.

Saksofonisten Bendik Giske har skrevet bestillingsverket “In Deep”, som skal urfremføres på Caféteatret kl 19 på åpningsdagen.

— Hvordan lød bestillingen?

— Ny Musikk kontaktet meg og spurte om jeg kunne tenke meg å skrive musikk for meg selv og et ensemble til åpningsdagen. Jeg ble oppfordret til å skrive for et større ensemble, og vi snakket litt om ulike mulige tema. Jeg startet med flere forskjellige ideer, men kan vel si at jeg har latt meg inspirere av ambient-sjangeren.

— Hva har du hentet derfra?

— Jeg skal kanskje være litt forsiktig her, i og med at jeg ikke har en musikkteoretisk bakgrunn, men jeg synes jeg lager et ambient lydbilde – ved samplinger skapes en tilstandslyd, som strykerne så kan jobbe opp mot.

Verket handler om en tilstand mer enn et hendelsesforløp. Det ligger jo også litt i tittelen, “In Deep”.


Intens prosess
Kammermusikk-betegnelsen har Giske et avslappet forhold til.

— Jeg har tenkt i mitt stille sinn at det med kammermusikk ikke er noe man skal ta så veldig bokstavelig. Det er mer en indikasjon på at det er en festival for små ensembler. Selv har jeg valgt musikere ut fra hva slags

kompetanse jeg ønsket å ha med. Jeg har ikke operert som klassisk komponist tidligere, det jeg har laget har alltid handlet om å utnytte kunnskapen til de som er med. Da vet jeg hva jeg trenger å skrive ,og hva jeg ikke trenger å skrive. Dette er første gang jeg har sittet med penn, papir og flygel og skrevet noe alene, mens jeg vet at det skal fremføres om bare noen måneder. Det har vært intenst.

— Har det gitt mersmak?

— Ja, absolutt, men jeg hadde ikke turt å ikke være med på fremføringen selv. Jeg kommer nok til å holde på en fremgangsmåte som er i stor grad basert på at jeg stoler på musikerne jeg har med meg.

Komplett festivalprogram finner du på festivalens hjemmesider.

Stillinger

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev