Life boats i solnedgang. Fotomontasje av Malene Pedersen

Seilende betong med norsk musikk

Norskkomponerte lydbilder møter publikum inne i danske Life-Boats.

Kalender

OPUS13: Debutkonsert

25/01/2022 Kl. 19.00

Oslo

Operapub på Røverstaden

26/01/2022 Kl. 19:00

Oslo

Glogerfestspillene: åpningskonsert

26/01/2022 Kl. 19:30

Viken

Prosjektet Life-Boats består av tre 12 meter lange seilende skulpturer i betong. De er laget av den norskfødte kunstneren Marit Benthe Norheim og forestiller et tredelt portrett av kvinner i ulike livsfaser. Båtene har fått navnene Liv, Lengsler og Minder og skal fungere som flytende kulturhus, fylt med blant annet musikk.
Musikken som møter gjestene ved ombordstigning og inne i skulpturene er komponert av den norske komponisten Geir Johnson, som har gitt musikken i hver båt eget tema.
– Å lage musikk til disse båtene er jo ikke det samme som å lage en lydinstallasjon til et museum. Det betyr at man må innstille seg på andre fremføringsfrekvenser. Man må gjøre musikken spillbar i mye mer utsatte situasjoner enn det lukkede rom. Derfor har jeg vært bevisst på å bygge installasjonene slik at de kan stå og spille i årevis uten behov for avansert teknisk assistanse, og forsøkt å finne fram til spillere og høyttalere som tåler røff behandling, forteller Johnson til Ballade.

Geir Johnson Foto: Privat

Geir Johnson Foto: Privat (Foto: )


Liv, Lengsler og Minder
Musikken i båtene vil være den samme fra havn til havn. På nettsidene beskrives båtene som «åpne, akustiske rom for en musikk som blander seg med lyder fra natur, hav og miljø – og opplevelsen for publikum vil dermed forandre seg for hvert sted båten ankommer.»
Hver båt har fått eget tema. Johnson forklarer dem slik:
«I ”Liv” har jeg forsøkt å gjenskape en musikk som mennesket kanskje vil registrere mens det fortsatt ligger i mors liv – det kommer lyder der utefra, fra en ukjent verden, noe kan virke lokkende, mens et annet parti kan virke mer utfordrende – slik som livet selv etterhvert arter seg for de fleste av oss.
I ”Længsler” vil lytteren møte musikk som kommer fra de mange forskjellige verdenshjørner, tradisjonsmusikk som har havet som felles tema. Havet har alltid opptatt mennesket i kunsten, og dette er bare et lite utsnitt av den historien, fra en læstadiansk salme på finsk til gospel, til thailandsk musikk om havet i deres tradisjon – samt fra en rekke andre land.
I ”Minder” har jeg latt stemmene til noen av kvinnene som er modeller for skulpturene, komme til orde gjennom sine egne ord, mens de beretter om hva som har formet dem gjennom livet.»
Musikk til betong
Johnson har også tidligere komponert for Marit Benthe Norheims skulpturer, blant annet Rolling Angels” sammen med korverket «Engleåbenbaringerne” (2000-2001) og til installasjonen ”Camping-kvinner”, som var en del av Europeiske Kulturhovedstad Stavanger 2008.
Han forteller at samarbeidet kom til etter et tilfeldig møte på 1990-tallet.
– Hun er en skulptør som arbeider hovedsakelig i betong, og som gjerne vil ha musikk til sine arbeider. Vi fant hverandre gjennom samtaler, og hun hadde gode ideer som også kunne realiseres gjennom mitt arbeid. Og et slikt møte ble det etterhvert et 20 år langt samarbeid av.
Av de mange arbeidene de har gjort sammen vil han særlig trekke frem samarbeidet til åpningen av kulturkirken Jakob som spesielt.
– Vi fikk med Det Norske Solistkor, som jeg skrev et stort verk til. Det ble så knyttet sammen med seksten syngende engleskulpturer, som vi har trillet rundt både på Island, i Skottland og gjennom Oslos gater. Solistkoret var også med på alle reisene, som brakte oss inn i så ulike arenaer som en bussgarasje, en katedral, og St. Martin in the Fields og Trafalgar Square i London. Vi hadde med ulike solister i hver framføring, og gjorde dette verket i mange sammenhenger, i forskjellige framføringer.
Europeisk kulturhovedstad
Life Boats sjøsettes for første gang i Aalborg i Danmark 18. juni. Prosjektet er et samarbeide mellom Aalborg kommune og Aarhus som er Europeisk Kulturhovedstad 2017. Båtene vil være en av hovedattraksjonene i Århus og vil derfor legge til kai der neste år, etter å ha seilt på østkysten av Jylland i sommer.

Stillinger

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

Generalsekretær

Noregs Ungdomslag

Seksjonssjef for økonomi, personal og arkiv

Norges musikkhøgskole (NMH)

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this