Grex Vocalis holder sin siste konsert søndag 22. september, i et fullsatt operahus (Foto: Renate Madsen)

Koret Grex Vocalis legger ned

Dirigent og grunnlegger Carl Høgset avslutter livsverket i en fullsatt Opera førstkommende søndag.

Kalender

Etter 48 år i toppsjiktet av norske kammerkor avslutter Grex Vocalis karrieren med konsert på hovedscenen i Operaen i Oslo.
– Det er Grex Vocalis som er blitt mitt store livsverk. Jeg vil gjerne avslutte det selv, og det gjør jeg sammen med mine sangere i koret søndag 22. september for en fullsatt sal i Operaen, sier Carl Høgset, korets grunnlegger og dirigent, i en pressemelding.

Grunnlegger av og dirigent for Grex Vocalis gjennom nesten 50 år, Carl Høgset (Foto: Renate Madsen)

– Min opprinnelige plan var å fortsette til 50-årsjubileet i 2021. Konsertlokalet for jubileet har i lang tid vært reservert til desember i 2021. Men, jeg er en voksen mann på snart 78 år, og innser at jeg må slutte mens leken er god og koret holder et like høyt nivå som i tidligere år, forteller Høgset.

Søndagens avslutningskonsert i Operaen ble raskt utsolgt, og det uten en eneste annonse, melder koret. Programmet på konserten blir et tverrsnitt av korets repertoar gjennom tidene. Fem utøvere med nær tilknytning til Grex Vocalis er med på denne aller siste konserten: mezzosopran Tora Augestad, sopran Ditte Marie Bræin, baryton Njål Sparbo, Inger Elise Reitan på klaver, og Sara Aimée Smiseth, som spiller klaver og er konferansier under konserten.

– Da Carl fortalte sangerne at han ønsket å legge ned Grex Vocalis, var det med tungt hjerte, sier styreleder i koret, Ane Heiberg. Hun har vært sanger i Grex Vocalis siden 1991.

– Det har ikke vært noen enkel beslutning, men i henhold til vedtektene måtte koristene vedta en avvikling på en generalforsamling. Sangerne uttrykte ønske om at Grex Vocalis kunne leve videre med ny dirigent. Carl Høgset ønsket imidlertid ikke at koret skulle føres videre uten ham. Han har registrert Grex Vocalis som sitt eget varemerke, og vi ville ikke å fortsette driften uten grunnleggerens velsignelse, forteller Heiberg.

– I dyp respekt for Carls livsverk stemte derfor koristene i tråd med hans beslutning under årets generalforsamling. Den aktive korvirksomheten i Grex Vocalis avvikles etter at vi har sunget vår siste konsert den 22.09.2019.

Til denne siste konserten kommer både gamle og nye publikummere og venner fra blant annet Japan, Tyskland, Sveits og Spania samt mange tidligere medlemmer av koret, skriver koret i pressemeldingen.

Grex Vocalis har gjennom sine nesten 50 år i norsk musikkliv holdt utallige konserter i inn- og utland, mange TV-opptredener, gjort et førtitalls forestillinger på Det Norske Teatret og vunnet en rekke priser i internasjonale korkonkurranser.

Ti innspillinger har koret gitt ut, og medvirket på femten andre. Koret har mottatt tre Spellemannpriser:

● 1977 for Grex Vocalis: Norwegian Folksongs & European Madrigals (Arne Bendiksen)
● 1983 for Renessanse for kor (Kirkelig Kulturverksted)
● 2006 for Draumkvedet. Arne Nordheim (Simax)

Carl Høgsets innsats gjennom et helt liv
Grex Vocalis – «den syngende hjord» – ble stiftet av Carl Høgset i 1971, og etablerte seg raskt som et av Norges ledende vokalensembler. Sammen med Terje Kvam tok han initiativet til å starte Oslo Domkirkes Guttekor i 1985. Han var dirigent for Schola Cantorum i perioden 1985-1987, og i 1987 startet han Norges Ungdomskor (NUK) sammen med Joar Rørmark. Også med dette koret har han vunnet flere førstepriser i internasjonale konkurranser.

Høgset ledet NUK i 17 år, frem til 2004. Han var også dirigent for mannskoret Den norske Studentersangforening fra 1982-1985 og i perioden 2012-2015, Øystre Slidre Sanglag fra 2000-2003, og Sølvguttene fra høsten 2003 til sommeren 2004. I 2002 startet Carl Høgset sangkurset «Alle kan synge», som har flere filialer i andre byer i Norge.

Høgset er æresmedlem av Norges Korforbund og Foreningen norske kordirigenter (FONOKO), og ble i 2007 utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for norsk musikkliv. Sommeren 2018 mottok han den internasjonale hedersprisen «Una Vita Per La Direzione Corale» («Et liv som korleder») fra l’Associazione Seghizzi, Gorizia, for sin store innsats for korfeltet gjennom et helt liv.

Korets sangere har skrevet denne hilsenen i meldingen:
Grex Vocalis er ved veis ende, men korets musikalske fotspor vil fortsatt kunne følges. Vi finnes på CD-er, TV-opptak, Youtube, Spotify og andre strømmetjenester. Sangerne tar med seg sin lærdom videre inn i nye kor og prosjekter, og vil bringe videre erfaringer fra tiden i Grex Vocalis.

LES OGSÅ intervju med Carl Høgset på korbloggen.no, «-Canto, ergo sum».

LES MER om Grex Vocalis her, og om søndagens konsert i Operaen, Grex Vocalis: Finale.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.