Ellen Ugelvik, foto: T. Schönfeld, fra rikskonsertene.no

Jagerflygel flyr igjen

Førstkommende tirsdag fremfører Ellen Ugelvik (flygel) og Asle Karstad (lydanlegg) en duo for solo piano og stort lydanlegg på BLÅ.

Kalender

Popquiz på Røverstaden

19/10/2020 Kl. 19:00

Oslo

Cikada RBK + EAU

23/10/2020 Kl. 18:30

Oslo

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Jagerflygel er et konsertprosjekt for flygel og stort lydanlegg. Et forsøk på å flytte presentasjonen av en pianokonsert inn i samme lydlandskap som en hvilken som helst annen moderne konsert som bruker forsterkning. Et forsøk på å forsterke pianoet så mye at det nærmer seg lydnivået på en konsert med pop/rock/energijazz.

Ikke bearbeide, sample og filtrere? Bare forsterke.
Dette er et upretensiøst og egoistisk forsøk på å spille pianomusikk så sterkt vi har lyst. Vi vil flytte innmaten av flygelet ut i konsertrommet. Samtidig kanskje fjerne noe av hyggefaktoren pianoet stort sett har knyttet til seg.

Vi har valgt å benytte oss av musikk som er skrevet i en tid hvor kraftig lydproduksjon har vært vanlig for andre musikalske settinger. Mye av musikken som er komponert for piano i moderne tid kan etter vår mening få en ekstra dimensjon ved at den framføres med et kraftigere lydtrykksnivå. Denne musikken har vi funnet hos samtidskomponister.
Å forsterket et flygel til kraftige nivåer kan høres enkelt ut, men er ikke nødvendigvis det. Derfor er dette også nødvendigvis en duo, selv om bare en utøver befinner seg på scenen.

Er det bli «ørepropp-høyt»?
Kanskje til tider. Ikke all musikken vi har plukket ut er høyenergimusikk. Uansett vil lydnivået være mange ganger sterkere enn det egentlige akkustiske lydnivået. I tillegg forsøker vi å vrenge innsiden av flygelet ut i konsertrommet. Altså en mye «nærere» lydopplevelse?. I tillegg til lydopplevelsen bruker vi også verker som er knyttet til videokunst.
Siden vi ønsker å beholde kontrollen på volumknappen selv,og ikke gi lytteren den muligheten, må dette nødvendigvis bli et rent livekonsept. Et opptak vil aldri kunne gjenskape opplevelsen.

Er det fint?
Hvis idealet ditt er den klassiske romlige lyden av et flygel, blir du kanskje provosert. Forhåpentligvis er det mer spennede enn «fint»

Om utøverne:
Ellen Ugelvik er utdannet ved Konservatoriet i Amsterdam, Musikkhøyskolen i Leipzig og Griegakademiet i Bergen med Håkon Austbø, Steffen Schleiermacher og Einar Røttingen som veiledere. Ugelvik har spesialisert seg på fremføring av samtidsmusikk og har deltatt på samtidsmusikkfestivaler som De Suite Muziekweek og Gaudeamus, Nederland, Musikkhøst, Danmark, og Ultima og Autunnale i Norge. Hun har bestilt og uroppført en rekke verker av unge komponister og deltatt på cd-innspillinger av nyere verker med bl.a. BIT20 ensemble og Romeoensemble og gitt konserter i Japan, Russland, Polen, Nederland, Danmark og Tyskland samt ved norske festivaler som Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival, Vestfoldfestspillene og Festspillene i Nord Norge. Det er liksom ikke dét det står på. Likevel er det noe uforløst…Ellen Ugelvik har, siden hun som liten fant volumknappen på stereoanlegget, hatt lyst til å spille. Det har aldri vært et mål å spille pent og pyntelig. Det bor mer i et flygel.

Asle Karstad er en av Norges beste lydteknikere og har jobbet med kreti og pleti av landets mest anerkjente musikere. I fleng kan nevnes Hanne Hukkelberg, Solveig Slettahjell, Sidsel Endresen, Jan Garbarek og Bugge Wesseltoft. Mye av sin tid som lydprodusent har han forsøkt å forsterke et piano kraftig nok til å høres godt sammen med kraftigere instrumenter, uten at det låter som en kastrert katt.

Mer info på www.jagerflygel.com

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Fagansvarlig

Norsk jazzforum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev