Dag Fluge

Bergenskomponister fram i lyset

Vest-Norsk Plateselskap planlegger flere innspillinger med musikk signert glemte bergenske komponister som Bodvar Heggen, Valter Aamodt og Sverre Jordan. Direktør Dag Fluge utfordrer Bergen kommune til å støtte prosjektet.

Kalender

Roligt att höra – Kenneth Karlsson 70

02/12/2022 Kl. 20.00

Oslo

Lørdagsopera 3. desember

03/12/2022 Kl. 15:30

Oslo

Mens grauten koker – en julekonsert

04/12/2022 Kl. 18:00

Oslo

Dag Fluge, direktør i Vest-Norsk Plateselskap, planlegger innspilling av flere plater med musikk signert bergenske komponister. Førstemann ut er Bodvar Heggen (1906-1945), som også var fiolinist og kordirigent.

— Bodvar Heggen fortjener en helt annen plass i norsk kulturhistorie enn han har fått. Men hans skjebne som alkoholisert sosialist fremmet ikke akkurat hans posisjon som komponist, sier Fluge til Bergens Tidende.

Så lenge Bodvar skrev ørevennlig, religiøs musikk var faren, domkantor Lars Heggen, stolt av sønnen. Men det som ikke falt i smak ble lagt på loftet. Dag Fluge har nå fått Bodvars bortgjemte komposisjoner og renskrevet dem.

— Heggen skrev særpreget musikk som er bedre enn det noen annen komponist i Bergen gjorde for kor. Jeg mener Bergen kommune har et kulturelt ansvar for å ta vare på dette, sier Fluge.

Fluge regner uansett å starte CD-innspillingen i september. I løpet av våren vil han samle de om lag 20 mannsstemmene han trenger for å få fremført Heggens kantater – både på plate og konsert. Etter dette vil Fluge fortsette prosjektet med komponistene Valter Aamodt og Sverre Jordan.

— Aamodt skrev mange korkomposisjoner. Han var i en mannsalder dirigent for Follese Mannskor, som var heftig og begeistret lenge før Berlevåg! Alle mannskor synger Valter Aamodts musikk. Og de synger verk av Sverre Jordan. Han er nok mest kjent av de tre komponistene, men hans musikk er ikke samlet på cd. Vi må ikke la disse komponistene bli glemt, oppfordrer Dag Fluge via Bergens Tidende.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev