Geir Lysne (Foto: Sebastian Ludvigsen)

Ny storbandfestival i Sandvika

Sandvika satser med ny storbandfestival. I dag slippes det første toppnavnet for årets festival, med Geir Lysne Ensemble og ”The Grieg Code”.

Kalender

Fjorårets samarbeidsproblemer mellom Bærum og Storbandfestivalen i Sandvika, endte med at den ble flyttet til Vestfold. Det var første gang på 19 år at det ikke ble avholdt noen slik festival i Sandvika. Nå satses det med ny frisk, ny festivalsjef og nytt navn. Festivalen avholdes 14.-16. juni, og bak står et samlet storbandmiljø i Asker og Bærum bestående av ni lokale storband.

I dag kan Sandvika Storbandfestival offentliggjøre sitt første navn med Geir Lysne og ”The Grieg Code”.

— Dette valget er meget bevisst da festivalen ønsker å vise en ambisiøs og visjonær kurs for dette årets arrangement og fremtiden, sier festivalsjef Inga Woie.

— Ekstra morsomt er det at Geir, ønsker å fremføre akkurat dette verket i Sandvika. Det mest naturlige for oss er å peke på akkurat ham da hans komposisjoner og ensemble matcher våre kunstneriske ambisjoner, sier Woie.

Inga Woie er nytilsatt festivalsjef, og forteller til Ballade at hun tar med seg noe av erfaringen med sitt arbeid med Quartfestivalen, som satset både på store, etablerte navn og gryende talenter.

Festivalens uttalte målsetting er å videreutvikle Sandvika som et senter for god storbandmusikk, samt løfte fram unge og nye talenter i samspill med etablerte krefter. Det vil bli satset på lokale, regionale, nasjonale og internasjonale aktører av høy kvalitet.

Geir Lysne regnes blant de fremste navnene i Europa innen jazz skrevet for store ensembler, og har blant annet vunnet den tyske kritikerprisen i 2006.

”The Grieg Code” er et nytt verk skrevet for stort jazzensemble av Geir Lysne. Verket er et musikalsk eksperiment der Lysne er bedt om å komponere ny musikk på grunnlag av Griegs originale materiale, og vil ha premiere på Nattjazz i Bergen 31. mai.

Ideen bak ”The Grieg Code” er å fortsette et eksperiment Lysne gjorde på CD-en ”Boahjenast”. Lysne skrev da et musikalsk anagram over en av satsene fra Peer Gynt suiten, og musikerne gjettet raskt at dette var Grieg. Etter 16 konserter og CD-innspilling var det derimot ingen som hadde knekt koden og funnet ut hvilken sats det var. Ettersom dette er velutdannede musikere i toppsjiktet av norsk jazz, der flere også er aktive samtidskomponister, fant han resultatet meget interessant. Prosjektet ble dannet og presentert for ”The International Grieg Society”, som fattet stor interesse, og bestilte verket for stort jazzensemble til deres internasjonale Grieg-konferanse i 2007: «Beyond Grieg. Edvard Grieg and his Diverse Influences on Music of the 20th and 21th Centuries.»

Verket blir fremført på festivalens siste dag, lørdag 16. juni i Bærum Kulturhus.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kommunikasjons-rådgiver

Asker kulturskole

Produsent

Festspillene i Nord-Norge

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Økonomikonsulent

Norges Korforbund

Konsertmester II / Second Concertmaster II

Kringkastingsorkestret (Kork)

Avdelingsleder II

Drammen kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev