Kurt Nilsen: (cover) I

– Spellemannkomiteen bør ikke inneholde platedirektører

Under årets Spellemann vil flere av Spellemannkomité-medlemmenes økonomiske interesser være representert i TV-sendingen. Både BMG, Universal og Kirkelig Kulturverksted har representanter i Spellemannkomiteen, som i sin tur har nominert og hyret inn selskapenes egne artister til Norges mest prestisjefylte musikkprisutdeling. – Personer med slike kommersielle interesser burde ha trukket seg fra Spellemannkomiteen sier kulturredaktøren i Dagsavisen, Cathrine Sandnes, til Ballade.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Steen

Hvem som er verdige en nominasjon til «årets låt», avgjøres av Spellemannkomiteens medlemmer, som i år består av formann Ole Edvard Reitan (på permisjon fra sin sjefsjobb i Kirkelig Kulturverksted), Lena Midtveit (direktør i BMG), Petter Singsaas (direktør i Universal Music Norge), artistene Marianne Antonsen og Bjørn Jørgen Iversen (D.D.E.) og Remo Rehder (FONO og Farmen).

I år er tre av de fem nominerte artistene i kategorien «årets låt» fra BMG (David, Kurt Nilsen) eller Universal (Maria Arredondo), som begge har representanter i den samme komiteen. Hvem som til slutt vinner, avgjør publikum via SMS – prisen vil deles ut helt til slutt i Spellemann-sendingen, som et punktum på komiteens annonserte «Spellemann-helg».

Spellemannkomiteen bestemmer også hvem som skal opptre under TV-sendingen, og også her er komiteens- representantenes artister hjertelig tilstede. Totalt er fem av tolv artister signert til tre av de representerte selskapene:

Silje Nergaard og Jan Werner Danielsen er signert til Universal, Kurt Nilsen hører til BMG, og Rebekka Karijord og Ingrid Bjørnov hører begge hjemme i Kirkelig Kulturverksteds artiststall. Alle blir å se på Spellemann-scenen, der de får vist seg frem for et meget stort publikum.

Kulturredaktør Sandnes er ikke imponert over måten Spellemannkomiteen har håndtert denne saken på.

— Det er selvfølgelig ikke ulovlig å gjøre slikt, men personer som har kommersielle interesser bør aldri sitte i en slik komité. Jeg har selv sittet i juryen til Brageprisen, der ville noe slikt vært utenkelig: Man har representanter fra bokhandlerne, bibliotekene og kritikerne – men å trekke inn noen fra forlagene ville være utenkelig, det sier seg selv. Plateselskapene kan aldri ha representanter i denne typen produksjoner, sier Sandnes, før hun fortsetter:

— De som sitter i denne komiteen er sikkert redelige og skvære mennesker, men de bør kanskje tenke på at deres motiver, prisvinnerne og prisutelingen i sin helhet kan bli mistenkeliggjort når klare økonomiske interesser blandes inn. Man skal vokte seg vel for å lefle med troverdighet, som prisens status står og faller på – dette er omtrent som om Geir Mork skulle sitte i Brage-juryen, og nominere Herbjørg Wassmo til en pris.

Med det lille musikkmiljøet som finnes i Norge, mener mange at det er umulig at ingen skal kunne ha føtter i mer enn en leir, uten å miste det som er av viktig, oppdatert kompetanse for eksempel i Spellemannkomitéen?

— Dette høres merkelig ut – det er ganske stor forskjell på en kritiker eller en annen musikkyndig person og en platedirektør. Det er allment forstått at hvis man har økonomiske interesser eller nære bekjentskaper i en sak, så bør man trekke seg ut av den samme avgjørelsesprosessen.

Spellemannkomiteens leder, Ole Edvard Reitan, forteller at de har klare regler rundt dette – man går på gangen når det blir problemer med habiliteten. Er ikke dette godt nok?

— Nei. Når store deler av en slik komité tydeligvis må veksle på å løpe på gangen store deler av tiden, går det utover troverdigheten til prisen. Det må gå an å finne uhildede mennesker som kan sitte i en slik forsamling. Av hensyn til hvor habil en slik komité fremstår utad, bør den absolutt ikke inneholde platedirektører, sier Sandnes.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev