Trond Giske, 2003

Ny rockesjef, ikke museumsdirektør

Arvid Esperø ble i dag tilsatt som prosjektleder for det kommende «Opplevelsessenteret for pop og rock». Prosjektledererfaring, bransje- og musikkunnskap var hovedårsakene til at Esperø ble valgt til stillingen, sa kulturminister Trond Giske, som omtalte dette som sitt store prestisjeprosjekt. Det skal bli en prosess preget av åpenhet og dialog kunne Esperø fortelle under dagens møte med pressen. Hans målsetning er å skape verdens beste pop- og rocksenter.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Av 24 søkere ble Tromsøværingen Arvid Esperø (56) funnet som den mest egnede kandidaten. Esperø er for tiden ansatt som prosjektleder i NRKs kulturavdeling, og har tidligere vært blant annet prosjektleder for fjernsyns- og radioserien Norsk rocks historie, direktør ved Hålogaland Teater og daglig leder for plateselskapet Mai. Han har også erfaring fra band som Folque og Vømmøl.

Et aktuelt senter tilpasset samtiden

Arbeidsoppgavene til Esperø, som vil lokalisere seg ved Ringve Museum i Trondheim, vil være knyttet til det kommende opplevelsessenterets funksjon/innhold, lokalisering og driftsmodell. Planen er at konseptet for opplevelsessenteret i Trondheim skal være ferdigstilt innen august 2007. Esperø tar med seg et budsjett på 2.5 millioner til denne oppgaven.

— Det er viktig at pop- og rockhistorien samles, men dette skal først og fremst bli et aktuelt senter som kan settes inn i vår samtid, sa en tydelig fornøyd kulturminister under dagens pressekonferanse. Giske understreket at det også ville vektlegges en bred kontakt med alle interessenter i saken og at hele bransjen skulle dras inn for innspill i en prosess som skal være åpen.

— Vi skal brette opp ermene og ta fatt

— Rock er det viktigste kulturuttrykket vi har, og har vært en del av norsk virkelighet siden 1956. Det er 50 år, og som nordlending betyr slike symboler mye. Det gir det hele litt ekstra sus, fortalte den nyutnevnte prosjektlederen.

Hvilke visjoner Esperø har med det kommende opplevelsessenteret virket fortsatt noe mer uklart, men hans målsetning var å skape det beste pop- og rocksenteret i hele verden «ved å lære av andre lands erfaringer».

— Jeg går aldri for den letteste løsningen, men er alltid realistisk, kunne han fortelle. Hans tanker på denne dag gikk også til «alle norske musikere som har fartet land og strand rundt, og som nå skal få sin anerkjennelse».

På spørsmål om hvordan Esperø vil bidra til å rydde opp i splittelsene som har preget debatten i forkant, mente han at den beste måten rett og slett er dialog.

— Det er bare å brette opp ermene og ta fatt. Man får jo inntrykk av at norsk rock er full av kranglefanter og knarkere, men etter å ha gjennomført over 400 dybdeintervju med norske artister er det bare å si at det er a+ varianter hele gjengen, svarte han.

Ikke brillene til Åge

— Dette skal bli mer enn det vi tenker som et tradisjonelt museum, sa en offensiv Trond Giske. – Her skal ikke brillene til Åge ligge i en monter, dette skal bli et dynamisk sted som ved hjelp av multimedia skal bli mer et opplevelsessenter.

På dette opplevelsessenteret vil det også bli rom for levende musikk, men i hvilken form er ikke avklart, da Esperø understreket at det også var viktig å ikke havne i en konkurransesituasjon med allerede eksisterende scener.

Arvid Esperø blir også samarbeidsansvarlig for de andre regionale sentra i Norge (f.eks Oslo, Halden, Stavanger og Kristiansand).

Det er også opprettet en prosjektstyringsgruppe i forbindelse med dette arbeidet. Den er satt sammen av Trondheim og Namsos kommune, Sør- og Nord-Trøndelag fylkeskommune, Ringve Musesum, Nasjonalbiblioteket, Rock City Namsos og Kultur- og kirkedepartementet. Gruppen ledes av Ingunn Rotihaug fra departementet.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev