Mer strømmeforskning

Fjorårets nybrottsarbeid er nå utvidet til et fireårig prosjekt.

Bransjen

Forskningsprosjektet «Sky og scene» undersøker hvordan strømmetjenester brukes under store musikkarrangement. Det startet under Øyafestivalen i fjor og blir gjentatt i år, men nå med en bredere horisont. Det som i fjor var et nybrottsarbeid med begrensede midler, er i dag blitt til et fireårig prosjekt som skal se på mange ulike sider av hvordan musikk spres, oppdages og brukes.

— Det er flere forskere involvert i dette arbeidet nå enn det var i fjor, både fra UiO og fra Telenor. Vi skal også utvide forskningsområdet til å gjelde andre arrangement enn kun Øyafestivalen – det blir mer generelt et prosjekt om hvordan livemusikk og sosiale medier fungerer sammen, sier førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Arnt Maasø.

Han er leder for prosjektet, sammen med professor i musikkvitenskap Anne Danielsen.

«Festivaleffekten»

Fjorårets forskning antydet at det norske publikum [link id=66349 title=»også i streamingalderen fortsetter å høre på album»], og viste ulike eksempler på hvordan det som skjedde på scenen i middelalderparken hang sammen med hva folk ville høre på WiMP.

Et av de mer bemerkelsesverdige funnene var hvordan interessen for Lillebjørn Nilsens sanger på WiMP toppet seg [link id=66350 title=»akkurat samtidig med at mannen sto på scenen»] i Middelalderparken. Det antyder altså at «festivaleffekten» også gjelder blant dem som ikke selv er festivaldeltakere.

— I år har vi fått utvidet tilgang til informasjon om hvordan WiMPs abonnenter bruker tjenesten. Vi får ikke bare tall fra Norge, men også fra bruken i Sverige og Danmark, noe som kan gjøre det lettere å spesifisere hva «festivaleffekten» består av, sier Maasø.

Bedre datagrunnlag

WiMP har også gjort om på måten de logger bruk av tjenesten på, slik at det blir lettere å se om brukerne hører på låter fra samme album, eller bare samme artist.

— Man kan si at vi denne gang har tilgang på data som ikke bare er av økonomisk interesse, men også mer rendyrket forskningsinteresse.

I tillegg til tall fra WiMPs logger, vil forskerne også intervjue fokusgrupper bestående av folk som var gjester på festivalen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Astrid Kvalbein gjenvalgt som rektor ved Norges musikkhøgskole

Astrid Kvalbein gjenvalgt som rektor ved Norges musikkhøgskole

Kvalbein blir rektor i fire nye år, med musiker og professor Morten Qvenild som prorektor.

Kunstneropphold på Folkemusikksenteret i Buskerud

Kunstneropphold på Folkemusikksenteret i Buskerud

Åpent for alle musikere å søke, til øving, låtskriving og fordypning i norsk folkemusikk.

Bevar Musikkbiblioteket ved NTNU!

Bevar Musikkbiblioteket ved NTNU!

Et så viktig universitet som NTNU må ha et rikholdig bibliotek for musikkprofesjonsutdanningen, og med kvalifiserte ansatte. Norsk musikkbibliotekforening støtter innspill om musikkbiblioteket ved NTNU, skriver Tone Nøtvik Jakobsen.

Ballade video: I stua, i limbo   

Ballade video: I stua, i limbo   

Med Marie Sahba, Adam Douglas, Iris Caltwait, Intertwine, Barren Womb og ARV. Samt en fem låters mini-konsert med Sweetheart.

Lyden av Gamle Oslo Gammaldans

Lyden av Gamle Oslo Gammaldans

Gamle Oslo Gammaldans er sju voksne folk som ikke spiller gammaldans. Opplev dem live på Ballade-arrangement i Gamlebyen i Oslo torsdag 27. mars.

Ballade på Parkteatret: Opera-premiere, musikkvideovisning og minikonsert søndag 23. mars

Ballade på Parkteatret: Opera-premiere, musikkvideovisning og minikonsert søndag 23. mars

Solveig Sørbø og Maria Kjos Fonn snakker om operaen "Heroin Chic". Rockemusiker Henning Andersen spiller utvalgte låter. Og vi viser et godt knippe nye musikkvideoer på skjermen.

Se alle saker
Konserttips Oslo

Serier
Video
Radio