Serena Maneesh 2005 (www.honeymilk.no)

Sivil Ulyd: Sivilarbeidernes egen festival

Sivil Ulyd arrangeres for andre gang i Oslo i perioden 8-10 juni. Det er en festival av og for sivilarbeidere – som også ønsker alle andre velkommen. Hovedprogrammet utspiller seg over tre kvelder på Blå, der artister som Serena Maneesh, Johndoe, Animal Alpha, Karpe Diem og Paperboys skal fronte sivilistenes sak. – Det kan være en allmenn oppfatning av at vi ikke gjør noe godt for samfunnet. Med Sivil Ulyd vil vi motbevise dette, sier festivalsjef Endre Harnes til Ballade.

Kalender

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Vinylens Verden

19/09/2020 Kl. 18.00

Rogaland

El Muro Tango & Omar Mollo

19/09/2020 Kl. 21.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Sivilarbeidere har gratis inngang på arrangementet, og de som ønsker å jobbe på festivalen tilbys dessuten ekstra kostpenger – og reisepenger. Kommer det mange sivilarbeidere fra Nord-Norge, festivalsjef og Hovedtillitsmann for Sivile Vernepliktige i Norge, Endre Harnes?

— Det kommer i hvert fall en 8-10, stykker humrer Harnes. Han virker overhodet ikke stresset dagen før det braker løs på Blå. – Det meste er på plass og vi er godt forberedt. Siden det er nye sivilarbeidere som arrangerer ulyden hvert år, så har vi vært bevisste med å ta med erfaringene fra fjorårets festival. Det er cirka 15 stykker i tillitsmannsutvalget som jobber med Sivil Ulyd, i tillegg til en del gode hjelpere, kan han fortelle.

Ikke bare sivilarbeidere
Hva med artistene, er disse knyttet til siviltjenesten på noe vis?

— I 2005 var vel tanken at alle på scenen skulle være sivilarbeidere. Hvis vi skulle hatt samme målsetning i år, måtte vi booket mange av de samme artistene på ny. Vi har derfor lagt mer vekt på arrangement rundts selve festivalen, og ikke nødvendigvis at alle på scenen skal være sivilarbeidere. Men nå er det jo ikke rent få kulturfolk som har sivilarbeiderbakgrunn.

De tre kveldene er genremessig fordelt med alternativ rock (fredag), hip-hop (lørdag) og hopp & sprettaften (lørdag). Er det en positiv holdning til dette tiltaket blant artistene dere er i kontakt med?

— Nå er det ikke kompistjenester det er snakk om, siden vi booker artister på regulært vis. Men det virker absolutt som det er en positiv holdning til hele festivalen blant artistene, sier festivalsjef Harnes.

I tillegg til hovedprogrammet på Blå arrangeres det også utekonsert ved Uranienborg Fritidsklubb med de noe mindre etablerte bandene That Special Monkey Hug, Twist About Fireplace, The Fabulous Lightbulb Society og Deludo. Tanken var å ha flere arrangement ute, men på grunn av hovedstadens bydelsdager samme helg, viste det seg at alle byens parker allerede var fullbooket.

Folkene bak Sivil Ulyd ønsker å understreke hvor stor del av det kulturelle Norge som velger å avtjene sivil verneplikt, og på denne måten spre et budskap om et ikke-militært alternativ. Sivil Ulyd blir arrangert av Sivile Vernepliktiges Tillitsmannsutvalg (SVTU).

Mer enn en gjeng sløvinger
Er det stort behov for å ha en slik markering i dag?

— Vi mener det er behov for å vise at sivilarbeiderne ikke bare er en gjeng med sløvinger, slik enkelte tror. Det kan være en allmenn oppfatning av at vi ikke gjør noe godt for samfunnet. Med Sivil Ulyd vil vi motbevise dette, og vise at sivilarbeiderne er bra, initiativrike folk som gjør mye bra for landet. Siden vi nå er så mange som samles, så planlegger vi dessuten ytterligere sprell fremover, avslører Endre Harnes – uten å gå nærmere inn på hva slags sprell det er snakk om.

Antall sivilarbeidere i Norge har sunket til cirka 1000 personer, en halvering på de siste tre årene. Selv om sivilarbeiderne går under justisdepartementets budsjett, er dette en konsekvens av kutt i forsvarsbudsjettet, da det skal være en jevn disponering mellom militære og sivilarbeidere.

— Konsekvensen av dette er at det er mange oppdragsgivere som nå ikke får dekket stillinger som tidligere har vært fylt av opp av sivilarbeidere, sier Harnes.

Sivil Ulyd var opprinnelig en samleplate utgitt i 1997 (med artister som Bogus Blimp og Butterfly Garden). Så skjedde det ikke noe før i 2003, da med en ny samleplate frontet av noe større artister som BigBang og Jaga Jazzist. Sivil Ulyd festivalen ble første gang arrangert i 2005, da med artister som Ravi & DJ Løv, Thulsa Doom, Stonegard, Homegroan og Klovner i Kamp. Festivalen var da regnet som en stor suksess, med totalt 1200 betalende og økonomisk balanse. Hvor går et eventuelt overskudd i år?

— Nå gjenstår det å se om det blir noe penger til overs, men det blir i så fall bare å sette av til neste års festival avslutter festivalsjef Harnes.

For mer info og fullt festivalprogram: Se hjemmesidene til Sivil Ulyd.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev