Ole Børud (Foto: Lars Petter Pettersen)

– Kult om det skjedde igjen

Soulartist Ole Børud har røtter i den kristne musikkbevegelsen på 70-tallet, og ser gjerne at den kommer tilbake.

Kalender

Klangsalong // Repetisjon og puls

24/09/2020 Kl. 19.00

Rogaland

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

— Det er mye kristen musikk som faktisk tåler tidens tann like godt som andre utgivelser, men som ikke får like mye oppmerksomhet fordi den ble plassert på feil hylle, sier Ole Børud.

— Avslappet holdning
I slutten av denne uken blir Lars Mørch Finboruds arkivutgivelse “Lukk opp kirkens dører”, som består av norsk kristen populærmusikk fra 1970-tallet, sluppet på markedet. Finborud har samlet det han mener er musikk som fortjener å bli belyst i dag grunnet kvaliteten på musikken.

Les om utgivelsen[link id=66709 title=» Lukk opp kirkens dører – A Selection Of Norwegian Christian Jazz, Psych, Funk & Folk 1970-1980«]

Ole Børud er sønn av Arnold Børud, som bidrar med et av de mest minneverdige kuttene på Finboruds utgivelse. Låten Hør en lignelse!, fra rockeoperaen “Balladen om Jesus” (1975), kan være representativ for albumet med sin eklektiske sammenfiltring av forskjellige musikktyper med et forkynnende kristent budskap på toppen.

— Det var en annen atmosfære da. Det var en oppvåkning på mange måter. Love not war-holdningen gav utslag i en fri og avslappet kristen holdning. Det var nytt, friskt og populært. Det var en slags bølge på den tiden, sier Ole Børud.

try {MusicNodes.addNode(«76e845a3-3173-499e-8766-85b9b2946c3a», true);} catch (err) {}

Tilbake til røttene
Han ble født året etter “Balladen om Jesus” og har tilbragt mye av sitt liv i Arnold B Family, som har turnert internasjonalt i mange år og har deltatt flere ganger i Grand Prix.

Han har siden spilt metal-musikk i band som Schaliach og Extol, men midt på 2000-tallet vendte han seg i retning av soul og funk-musikken. Denne uken slippes «Keep Movin’» som er hans andre album i denne musikalske retningen, og det markeres med konsert på Cosmopolite mandag 4. april, på Nalen i Stockholm dagen etter og Prock i København 9. april.

– Rent musikalsk er grunnen til at jeg gjør dette fordi jeg vokste opp med denne musikken. På slutten av 70-tallet og på begynnelsen av 80-tallet spilte mamma og pappa for eksempel Pages, som senere ble Mr. Mister, Donald Fagen, Quincy Jones, Gino Vanelli og slike ting. Det er det som er hovedinspirasjonskildene mine, sier Børud.

Keep Movin Album Teaser by user1159523

Formidlingstrang
Samleutgivelsen med norsk kristenmusikk beskriver hvordan Tensing- og Jesusbevegelsen revolusjonerte den kristne musikken i Norge ved å la seg inspirere av blant annet hippiebevegelsen og amerikanske musikkformer som jazz, folk og psychedelia.

— Det handlet om tro og oppvåkning rundt tro på den tiden, og det hadde vært kult om det skjedde igjen. Det som er fint med å se tilbake på 70-tallet er at de kristne kom på banen i stor grad. Det kan være en oppvekker for oss nå. De viste at det er fullt mulig å få oppmerksomhet for å formidle noe positivt og bra, sier Ole Børud

Kristen artist, eller artist med kristen bakgrunn?
Innholdet i Oles tekster handler i stor grad om hans kristne tro og hvordan det påvirker ham i hverdagen, men han er bevisst på å stå på egne ben musikalsk og er ikke opptatt av at han forlenger en tradisjon etter faren.

— Jeg blir ikke bitter om noe kaller meg kristen artist, og jeg har heller ikke kommet fram til at jeg ikke vil bli kalt kristen artist, sier Børud.

— Finborud mener at den kristne musikken fra 70-tallet er en neglisjert del av norsk musikkhistorie. Hva synes du?

— På en måte har det blitt litt neglisjert, Men da får vi heller ta med oss at det blir en kultgreie rundt det, sier Ole Børud.

Ole Børud har konsert på Cosmopolite mandag 4. april. Albumet «Keep Movin’» har offisielt slipp på onsdag.

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev