Georg Johannesen (Cappelen forlag)

Georg Johannesen ville fylt 75 år i dag, markering på Viseklubben Josefine

Juleaften 2005 døde forfatteren, professoren og samfunnsrefseren Georg Johannesen. I dag ville han ha fylt 75 år, og det markeres med et kulturarrangement på Viseklubben Josefine i Oslo.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Kveldens hovedinnslag blir en konsert med Håkon Paulsberg, som fikk tillatelse av Johannesen til å sette melodier til hans tekster. 10 av disse ble innspilt på plata «Kong J» (Via Music, 2005) som ble ferdig bare få dager før Johannesen døde. ”Kong J” har allerede mottatt fine omtaler i norsk presse, blant annet omtalt av Vårt Land som en døråpner til Johannesens forfatterskap.

Kjartan Fløgstad har i sammenheng med utgivelsen uttalt om Johannesen og Paulsbergs tolkninger:
«Som lesarane hans veit, har Georg Johannesen aldri skrive ein uklår setning. Språket er klårt, skarpt, motsetningsfylt, forståeleg. Det hentar retoriske grep frå store moralistar, og moralske tankar frå språklege strukturar. Han tar og lånar, brukar og kastar, og held fast. Mykje av stofftilfanget skriv seg frå forfattarskap som tradisjonen på ulikt vis set høgt: Tu Fu, Theofrast, Holberg, Blake, Brecht. Men under den johannesenske begrepsdiktinga går det ein undertone. Den er enkel og truskuldig og from, med gjenlyd frå bedehus og frelsesarmé. Ofte blir den overdøva av retorikk og polemikk. På desse songane får Håkon Paulsberg den åndelege visetonen til å lyda på ein frekvens som også kan høyrast med det blotte øyra.»

Paulsberg ble kjent med Johannesen først for et par år siden, men de to utviklet etter hvert et nært samarbeid. I mai 2005 opptrådte de sammen på ”Poesidager 2005” i Son, og dikteren skal ha vært godt fornøyd med det nye melodiøse uttrykk som ble tekstene hans til del. Siste gangen de to møttes var 10.desember i fjor, under et et kulturarrangement på et fullsatt Café Mono i Oslo.

På Josefine i kveld stiller Håkon Paulsberg med gitaristen Ørnulv Snortheim og Terje Norum på tangentinstrumenter. Dette er også trioen som spilte inn ”Kong J” på den gamle Fylkesskolen i Rygge.

Hit kommer også forfatterne Einar Økland, Gro Dahle og Øyvind Berg som alle vil bidra under kveldens arrangement, som skjer i samarbeid med Cappelen forlag.

For mer info: Via Music og Viseklubben Josefine.

Stillinger

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev