radio

Unyansert om DAB?

Debatten om DAB har igjen våknet til live. Landets mest markante DAB-kritiker Per Morten Hoff møter nå selv kritikk. To artikler stiller spørsmål ved Hoffs argumenter mot radioformatet. Jørgen Lyngvær i VG Nett mener Hoff villeder og forvirrer publikum, mens Odd R. Valmot i Teknisk Ukeblad spør: – Hvorfor dette raseriet mot en glimrende radioteknologi? Og hvorfor ikke et like stort raseri mot mp3? Det er jo en foreldet kodek det også, men likevel den mest brukte. Gråt Hoff like stridt da han måtte bytte ut sin analoge NMT-telefon til GSM. Valmot mener ikke at DAB er død, men at «DAB er deilig!»

Kalender

Monument Festival 2020

12/06/2020 Kl. 16:00

Viken

Opera for kidsa – Mozart og prinsessen

18/06/2020 Kl. 15:00

Innlandet

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Per Morten Hoff i IKT Norge har markert seg som en sterk kritiker av DAB-formatet som innføres i Norge.

I dagens Ballade skriver Hoff at DAB er død – formatet er passé, og NRK og P4 fører det norske folk bak lyset når de hevder at DAB er fremtidens teknologi.

Hoff peker også på at flere land har vendt formatet ryggen til fordel for andre, og etter hans syn bedre standarder.

Nå møter DAB-kritikeren motbør for sine argumenter fra ulikt hold.

Kritisk 1
Kommentator i VG Nett, Jørgen Lyngvær, mener i sitt innlegg at Hoff bidrar til å skape forvirring rundt dette radioformatet. Det er galt at World DAB Forum har lagt DAB død, sier Lyngvær:

— Dette er selvsagt galt og handler utelukkende om ulike formater og hvorvidt disse kan sendes på DAB-radioer som allerede er kjøpt eller om dagens DAB-radioer blir gammeldagse om kort tid. NRK og P4 kommer til å fortsette med den standarden de allerede har brukt og det er derfor ingen fare for at DAB-radioer som ble solgt i fjor er utgått på dato om kort tid, hevder Lyngvær.

Han påpeker i sin artikkel at utviklingen ikke vil reverseres, og siden utbyggingen i Norge er markedsstyrt og foretrekkes av både NRK og P4 vil DAB bli standard uansett. Den eneste som kan stoppe utbyggingen er kulturminister Trond Giske, som Lyngvær mener er for defensiv i utviklingen av fremtidens radio:

— Problemet er at Giske ikke aktivt går inn for omleggingen til DAB. Han nekter NRK å flytte Alltid-kanalene til DAB-nettet med begrunnelse at folk ser på Alltid-kanalene som en del av NRKs tilbud. Og det på tross av at mange ikke får inn Alltid-kanalene, skriver Lyngvær i sin artikkel titulert med den klare oppfordring: «Stopp den meningsløse DAB-debatten!»

Kritisk 2
Odd R. Valmots artikkel ”Huff fra Hoff» i Teknisk Ukeblad tar også utgangspunkt i Per Morten Hoffs argument om at ”DAB-toget har kjørt”.

— Har Hoff egentlig øynene på ballen spør Valmot retorisk: – Ser han ikke at DAB først og fremst er en glimrende radioteknologi og mye mer enn en lydkodek?

Valmot sier seg enig i at mp2 er en gammel lydkodek, men mener det er lytteren revnende likegyldig om god, støyfri lyd kommer fra mp2 eller AAC+. Dette er likevel en underordnet problemstilling mener han:

— Det viktige med DAB, DMB, eller hva det måtte hete er IKKE kodekene som brukes til å komprimere lyd og bilde. Det er nettverket og radioteknologien. Det er her den store investeringen samfunnet gjør ligger.

Valmot argumenterer for at det ikke er aktuelt å reversere utviklingen tilbake til FM, som sårt trenger avløsning og som DAB er fullstendig overlegent. DAB har kommet for å bli, mener skribenten:

— Kanskje IKT-Norge også burde advart mot å kjøpe ny PC. Snart får du jo modeller med firekjerneprosessor og om ikke lenge kommer jo Vista som vil gjøre XP foreldet. Og hvorfor kjøpe flat LCD-TV nå? Om et år vil du få modeller med mye bedre kontrastforhold og Full HD til vesentlig lavere pris. Nei sett pengene i banken. Der blir renta bare bedre og bedre, harselerer Valmot, som slett ikke mener at DAB er død – men at DAB er deilig.

Vi antar at det ikke blir siste ord i denne debatten.

Stillinger

Professor/ førsteamanuensis i trombone

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kontrabass og fiolinlærer

Children’s International School Fredrikstad AS

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev